Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СеріалиСекс, брехня й відео. Що треба знати про серіал «Пем і Томмі»

Новий погляд на історію Памели Андерсон

Секс, брехня й відео. Що треба знати про серіал «Пем і Томмі» — Серіали на Wonderzine

2 лютого на платформі Hulu стартував мінісеріал «Пем і Томмі». Заснований на реальній історії сюжет розповідає про стосунки акторки Памели Андерсон і барабанщика Томмі Лі й оприлюднення їхнього секс-відео, що заполонило інтернет у 90-х.

Розповідаємо, чому серіал вартий уваги й чому новий погляд на історію Памели Андерсон є важливим сьогодні.

Текст: Альона Шилова

У 1995 році Памела Андерсон стала першою знаменитістю, чиї оголені фото та відео «злили» в інтернет. Серіал починається зі сцени вечірнього шоу, на якому ведучий з ентузіазмом розпитує Памелу Андерсон (образ якої майстерно втілила Лілі Джеймс: «Попелюшка», Mamms Mia! 2), як воно мати таку «несподівану популярність»? На що Памела в розпачі зітхає, насилу стримуючи усмішку.

Далі сюжет розкриває подробиці знайомства Андерсон із її тодішнім чоловіком Томмі Лі, а також занурює глядача в повну історію того, як саме касета з хоум-відео пари потрапила не в ті руки та стала надбанням громадськості. «Законодавчо санкціонований злочин», – саме так Лілі Джеймс характеризує цей випадок, і з нею важко не погодитися.

Серіал показує, як конфлікт між двома чоловіками (Рандом Готье – будівельником, що викрав касету, і Томмі Лі – чоловіком Памели) зробив постраждалою саме Андерсон і що вона зазнала значно більшого осуду та жорстокого ставлення, ніж сам злодій або її чоловік.

«Ніхто насправді не знав, що сталося, що це був злочин проти молодої пари й величезне, величезне порушення їхнього приватного життя», – говорить Джеймс в одному зі своїх інтерв’ю. «Ми хотіли дослідити ці [події], щоб дізнатися правду про те, що сталося, а також подивитися на наслідки не тільки відразу, але й на те, як це спровокувало всю культуру знаменитостей та інтернет, які ми зараз маємо».

У серіалі образ Памели Андерсон не обмежується червоним купальником і бронзовою засмагою. Розкривається її натхнення Джейн Фондою, феміністичні погляди, а також щире бажання стати матір’ю. Усі ці характеристики протиставляються тому гіперболізованому зображенню секс-діви, яке попкультура та медіа так довго проєктували на Андерсон. І тим сильніше спримаються слова «я почуваюся зґвалтованою (прим. оригіналу – violated)», які промовляє Памела, коли дізнається про викрадене відео.

Сюжет «Пем і Томмі» також рефлексує на теми подвійних стандартів у ставленні до сексу для чоловіків і жінок та на тому, наскільки по-різному вторгнення в цю особисту сферу життя відчувається для кожної сторони. «Люди вважатимуть тебе крутим, – каже Памела своєму чоловікові. – Відбиватимуть тобі п’ятюні, а я буду шльондрою в очах світу».

Режисером більшості серій виступив Крейг Гіллеспі («Я, Тоня», «Круелла», «Ларс і справжня дівчина»), однак працювати над четвертим і сьомим епізодами автори серіалу довірили режисерці Лейк Белл. Такий вибір вони пояснили тим, що саме в цих епізодах найбільше розкривається травматичний досвід Памели Андерсон, тому жіночий погляд (female gaze) був просто необхідний.

«Ішлося про справжню довіру творчій команді, – розповіла Лілі Джеймс, коментуючи свій досвід зйомок у цих епізодах. – Відчувала, що залучені жінки, яким я довіряю. Мені просто захотілося працювати ще краще, щоб спробувати зобразити [Памелу Андерсон] не тільки максимально реалістично, але й надати їй ту повагу, на яку вона заслуговує […]»

Експлуатація жінок у кіноіндустрії також є однією з провідних тем серіалу. Глядачам дають змогу зазирнути за лаштунки знімального процесу «Рятувальників Малібу», показуючи, як Памела боролася за кожну репліку для своєї героїні, тимчасом як продюсери були більше зацікавлені в зображенні її сідниць і грудей. Режисерка Лейк Белл зазначає, що їй було комфортно працювати з тим, як серіал показує героїню Памели Андерсон, тому що «їй дали голос, тимчасом як на момент інциденту голосу вона не мала».

Неоднозначним залишається той факт, що сама Памела Андерсон не брала участі у створенні серіалу та відмовилася дивитися навіть трейлер. «Я дуже сподівалася, що вона [Андерсон] буде залучена. Я б хотіла, щоб усе склалося інакше, – коментує ситуацію Джеймс. – Моїм єдиним наміром було подбати про історію та зіграти Памелу автентично».

Щодо перших чотирьох епізодів поки що автори серіалу добре справляються із завданням. Травматичний досвід Андерсон показано обережно, але водночас чесно й болісно. У результаті перед глядачем постає не тільки секс-символ 90-х, а й жінка, яка була змушена грати за правилами сексистської індустрії, проте прагнула лише свободи та поваги, на які вона чесно заслуговувала.

Фото: Hulu

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.