Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Подивимось10 улюблених серіалів піарниці Наталі Чуловської

10 улюблених серіалів піарниці Наталі Чуловської  — Подивимось на Wonderzine

«13 причин чому», «Поза» та «Корона»

У рубриці «ПОДИВИМОСЬ» наші героїні розповідають про улюблені фільми та серіали, які хочеться переглядати кілька разів. У цьому випуску піарниця Наталі Чуловська розповідає, як їй вдається дивитися по 17 серіалів водночас і роботу якого режисера ніколи не пропустить.

текст: Софія Пилипюк

Наталі Чуловська

піарниця


За цей рік я вже подивилася понад 25 серіалів

 Часто в розмовах із друзями я називаю себе серіальним маніяком, бо обожнюю все, що з ними пов’язано. Любов до серіалів у мене з’явилася давно, і це – мої найдовші стосунки. Можна сказати, що ця історія почалася ще з дитинства, коли вечорами вся сім’я вмикала «Менти. Вулиці розбитих ліхтарів» (можливо, саме тому мій улюблений жанр і досі кримінальні драми). Пізніше я, звісно, як і всі підлітки того часу, дивилася «Район Беверлі Гіллз», «Буремний шлях», «Школу виживання», «Дівчат Гілмор» і «Друзів». Власне, їх я найбільше і передивлялася за своє життя.

Десь роки 3–4 тому я почала дивитися серіали більш професійно та не хаотично. Я зрозуміла систему їхнього виходу на екрани, розібралася, що таке хітаус (довга перерва між виходом нових серій), бінджвочінг, кліфгенгер і так далі. Тоді ж у мене з’явився в нотатках на телефоні список серіалів, бо їхня кількість збільшувалася і просто в голові їх тримати було вже складно. Мій рекорд – 17 серіалів, які я дивилася одночасно.

Зараз у нотатках у мене є окремо списки серіалів: 1) які очікую з датами виходу нових сезонів; 2) які дивлюся просто зараз, 3) які планую переглянути найближчим часом; 4) які вже подивилася цього року. Останній стала вести в цьому році, бо маленькі й не дуже популярні серіали губляться в потоці і їх важко потім згадати. За цей рік я вже подивилася понад 25 серіалів.

У мене є свої фаворити в жанрах і серед шоуранерів. Так, наприклад, я ніколи не пропущу нову роботу Райана Мерфі. Я люблю серіали за те, що з ними можна і відпочити, і дізнатися щось нове чи подивитися на проблему під неочевидним кутом. Кайфую від того, як швидко серіали обігрують світові проблеми та загалом змінюються разом із суспільством. Останні гучні приклади – реакція на #MeToo та пандемію. Обожнюю відкривати для себе через серіали нових акторів і дивитися на голівудських зірок класу-А (до речі, ще один тренд останніх років). Мрію про серіал зі своїм улюбленцем Тімоті Шаламе.

Щомісяця я вивчаю серіальні новинки і відбираю ті, що буду дивитися. В цьому мені допомагають публікації у профільних виданнях, пости у блогерів, ролики на ютубі. Для мене абсолютно нормально дивитися купу різних за жанрами серіалів одночасно. Ба більше – якраз такий формат і приносить задоволення, бо ти можеш отримати емоції різного спектра.

У мене не виникає запитань, де знайти час на серіали, вони досить органічно вписалися в мій розпорядок. Я можу ввімкнути серію, поки готую сніданок, чи переглянути кілька епізодів перед сном, відкласти довгоочікуваний сезон на вихідні чи завантажити собі щось у дорогу.

Джефф Девіс, 2005–2020

«Криміналісти: мислити як злочинець» / Criminal Minds

Кримінальний серіал, який я дивилася понад 10 років, і який прищепив мені любов до цього жанру та відкрив світ серійних маніяків. Особливістю серіалу є те, що сюжет фокусується на розкритті особистості злочинця, а не на самому злочині. Почала його дивитися ще на телебаченні, а закінчила в минулому році. І це було сльозне й емоційне прощання, бо за декаду головні герої реально стали як рідні. Я знала всі їхні фішки і приколи та сильно переживала кожного разу, коли з ними ставалося щось страшне. А сценаристи цим не нехтували.

Дивитися ще на цю тему: «Справжній детектив», «Мисливець за розумом», «Чорний список», «Як уникнути покарання за вбивство», «Клариса», «Мейр із Істтауна», «Ваша честь».

Брайан Йоркі, 2017–2020

«13 причин чому» / 13 Reasons Why

Маю зізнатися, що люблю підліткові серіали та дивлюся їх із задоволенням. І хоч за цим жанром є шлейф легковажності, «13 причин чому» істотно виділяється на тлі інших. Сюжет серіалу розказує трагічну історію самогубства старшокласниці Ханни Бейкер. Перед смертю Ханна записала 13 касет із розповідями про тринадцять епізодів (причин), котрі склалися в ланцюг подій, що привели її до самогубства.

Серіал порушує складні і важливі для підлітків теми сексуального насильства, булінгу, звинувачення жертви. Виконавчою продюсеркою серіалу була Селена Гомес. Каст серіалу теж був підібрано ідеально, і більшість із головних акторів зараз продовжують свою кар’єру в інших гучних проєктах.

Дивитися ще на цю тему: «Ейфорія», «Секс-освіта», «Пліткарка», «Дивні дива», «Деш і Лілі», «Я ніколи не».

Пітер Морган, 2016–...

«Корона» / The Crown

Не знаю, чи ще якийсь серіал може зрівнятися з «Короною» в плані відтворення деталей та історії. На перші десять епізодів була витрачена рекордна на 2016 рік сума у 156 мільйонів. «Корона» – це такий собі мультимедійний підручник з історії, який я раджу дивитися з Вікіпедією під рукою. Не можу також не відзначити просто приголомшливий підбір акторів. Зараз разом з усім світом чекаю на фінальний п’ятий сезон. Думаю, це буде ідеальне завершення королівської історії.

Дивитися ще на цю тему: «Вікторія», «Бріджертони», «Перетинаючи Атлантику».

Стівен Найт, 2013–...

«Гострі картузи» / Peaky Blinders

Це той випадок, коли я дійшла до серіалу набагато пізніше, ніж варто було, але дуже рада, що подивилась усі доступні сезони відразу. Кримінальний серіал з елементами сімейної саги, голову роль у якому виконує чортів геній Кілліан Мерфі. Я можу назвати ще принаймні 5 причин, чому вам варто негайно ввімкнути «Гострі картузи», та думаю, якщо ви погуглите фото Томаса Шелбі, зрозумієте все самі.

Дивитися ще на цю тему: «Табу», «Бульварні жахіття», «Лікарня Нікербокер», «Банди Лондона».

Ден Фогельман, 2016–2022

«Це ми» / This Is Us

Сімейні саги входять у найкращі 3 моїх улюблених жанрів, і цей рейтинг був би не повноцінним без серіалу «Це ми». Вона розповідає глядачам історію кількох поколінь однієї родини, про стосунки між батьками і дітьми, шлюб і звичайні побутові проблеми сучасної людини та родини. Але робить це так, що після кожної серії щемить серце, а в буденних моментах ти бачиш себе.

Дивитися ще на цю тему: «Єллоустоун», «Успадкування».

Девід Шульнер, 2018–...

«Новий Амстердам» / New Amsterdam

Коли хочеться відпочити і подивитися щось ненапружливе, я вмикаю медичні серіали. Часто сценарії в них мають якусь частку фантастики і в реальному житті ті складні хвороби чи операції людина навряд би пережила. У Новому Амстердамі все трішки інакше: сюжет зосереджений навколо найстарішої державної лікарні США «Новий Амстердам» та її головлікаря Макса Гудвіна. Він бореться з бюрократією, щоб повернути колишню славу лікарні, як Санчо Панса з повітряними млинами. Серіал уже продовжили на шість сезонів, восени має вийти четвертий. Якщо вам буде не вистачати довкола добра, вмикайте Амстердам.

Дивитися ще на цю тему: «Ординатор», «Хороший лікар», «Медики Чикаго».

Ава Дюверней, 2019

«Коли вони побачать нас» / When They See Us

В основу мінісеріалів найчастіше лягають реальні історії з життя. Так сталося і з чотирисерійним «Коли вони нас побачать». Його події засновані на судовому розгляді у США в 1989 році, яке також називають справою «п’ятірки з Центрального парку». За результатами слідства п’ятеро афро- і латиноамериканців підліткового віку були визнані винними у згвалтуванні 28-річної дівчини і засуджені до ув’язнення. За чотири серії глядач дізнається, що ці підлітки не скоювали злочину. У грудні 2002 року з них були зняті всі звинувачення, вони вийшли з ув’язнення, та їхні життя вже ніколи не будуть колишніми. Завжди звертаю увагу на серіали з припискою «На реальних подіях», бо інколи саме життя ще той сценарист.

Дивитися ще на цю тему: «Місіс Вілсон», «Дуже англійський скандал», «Шпигун», «Нарко», «Американська історія злочинів», «Неймовірне».

Алекс Піна, 2017–2021

«Паперовий будинок» / Money Heist

Феномен серіалу «Паперовий будинок» свого часу не обговорював тільки лінивий. І з ним вийшла дійсно феноменальна історія, бо серіал в Іспанії вже хотіли закривати, але раптом права на його показ викупив Netflix і той став популярний в усьому світі. Історія захоплює тим, що ти починаєш практично відразу співпереживати і симпатизувати поганим хлопцям і дівчатам. Ну і «Паперовий будинок» проклав дорогу іншим, не англомовним серіалам, на стрімінг-сервіс.

Дивитися ще на цю тему: «Еліта», «Телефоністки», «Відкрите море», «Хтось має померти», «Безлад після тебе», «Улюбленці Мідаса».

Райан Мерфі, Бред Фальчук 2018–2021

«Поза» / Pose

От ми і дісталися до творіння Райана Мерфі. Хто не знайомий із цим ім’ям – Мерфі один із найвпливовіших кінематографістів Голлівуду. Сценарист, режисер і продюсер, який будує навколо своїх проєктів окремий всесвіт. Його серіали відрізняються завжди вивірено підібраними акторами, які часто переходять із проєкту в проєкт, естетикою кадру, костюмами.

Мені, щоправда, важко обрати одну його роботу, але нехай це буде «Поза» – серіал, котрий порушує одну з ключових і важливих для Мерфі тем ЛГБТ-ком’юніті, людей із різним гендерним спектром і кольором шкіри. У «Позі» всі трансгендерні актори грають трансгендерних персонажів. Більшість із них до цього ніколи не стояли перед камерами, але саме це для Мерфі було найважливішим – показати становлення квір-культури Нью-Йорка 80-х років через справжність.

Дивитися ще від Райана Мерфі: «Американська історія жахів», «Голівуд», «Ретчед», «Голстон», «9-1-1», «9-1-1: Одинока зірка».

Бо Віллімон, 2013–2018

«Картковий будинок» / House Of Cards

Перший оригінальний серіал Netflix і одне з головних телешоу 2010-х, тому в моєму топі знайшлося місце для «Карткового будинку». Найпопулярніша політична драма сучасності, яка пройшла шлях від любові до ненависті у глядачів. Майстерна історія, що захоплювала публіку перші три сезони (чого тільки вартував фірмовий прийом Френка Андервуда з «руйнуванням четвертої стіни»), і могла закінчитися тріумфом жінки, але була розкритикована за зіжмаканий фінал. І хоч було за що, та без подружжя Андервуд телевізійний світ я вже не уявляю.

Дивитися ще на цю тему: «Політик», «Охоронець», «Скандал».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.