Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Промо«Онкології неможливо запобігти» та ще 6 міфів про рак, які ми зруйнуємо разом з онкологинею

І чому не варто займатися самолікуванням

«Онкології неможливо запобігти» та ще 6 міфів про рак, які ми зруйнуємо разом з онкологинею — Промо на Wonderzine

Тема онкології викликає занепокоєння, яке ще більше підсилюють хибні судження та домисли, що панують у суспільстві. Що говорить статистика про ситуацію з онкологією в Україні? За даними національного канцер-реєстру 2020 року, перше місце займають злоякісні новоутворення шкіри (188 298 українців), друге – рак молочної залози (157 274), третє – рак товстого кишківника або прямої кишки (101 942). Ці цифри відповідають тенденціям, які існують у світі. Наприклад, у Франції загальна кількість людей з онкологічними захворюваннями на 2020 рік складала 467 965 на 65 мільйонів жителів, а в Італії – 415 269 випадків захворювання на 60 мільйонів.

У соцмережах, соціальній рекламі, стрічці новин часто бачимо меседж про те, що онкологія – це щось фатальне та незворотне. І навіть попри розвиток медицини в цьому напрямі, навколо теми онкології є багато міфів і страхів.

Wonderzine Україна разом із Медичною мережею «Добробут» дізналися в онкологині Крістіни Задорожної, які існують найпоширеніші міфи про онкологію. А ще розповіли, чому онкомаркери не завжди говорять про рак і за яких симптомів варто негайно йти до лікаря.

Крістіна Задорожна

онкологиня

Міф 1. Онкологічні захворювання – проблема сучасності, раніше їх не було

Насправді ж першу злоякісну пухлину знайшли в кістках первісної людини. Вік археологічної знахідки – 1,7–1,8 мільйона років.

Виявити онкологічне захворювання неможливо без спеціального обладнання, більшість із якого винайшли тільки у 20 столітті. Рентген відкрили у 1895 році, перший УЗД-апарат – у 1949, МРТ – у 1973. А різноманітні лабораторні методи винайшли ще пізніше, й вони розвиваються дотепер.

Ще один чинник – це невідомі сучасній людині небезпеки та захворювання. Війни й епідемії суттєво впливали на середню тривалість життя ще 100–200 років тому.

Та перед сучасною людиною стоять інші проблеми – техногенні катастрофи, розвиток ядерної фізики й атомної енергетики, забруднення довкілля. Вони мають значний уплив на збільшення ризику розвитку онкологічних захворювань.

Висновок: онкологічні захворювання супроводжують людство від самого початку. Збільшення чисельності населення, тривалості життя, екологічні проблеми є основними чинниками росту захворюваності. З іншого боку, вдосконалення діагностичних методів призвело до того, що онкологічні захворювання часто виявляють на ранніх етапах. Це підвищує ймовірність успішного лікування.

Міф 2. Рак – спадкове захворювання, тому якщо воно було в моїх родичів – буде й у мене

Онкологія, як і більшість захворювань, зумовлена сукупністю декількох чинників. На їхній основі можна встановити групу ризику та спрогнозувати вірогідність розвитку захворювання. Це –

  • вік
  • спадковість
  • наявність шкідливих звичок
  • стан довкілля
  • «фонові» захворювання, які можуть стати попередниками раку

Деякі різновиди онкології мають тісніший зв’язок зі спадковістю. Це рак молочної залози, рак яєчників, легень, шлунка, товстої кишки, меланома, гострий лейкоз. Кваліфікований лікар завжди запитує про наявність онкологічних захворювань у родичів та оцінює ризик. Це називається «онконастороженість». Пацієнти з груп ризику потребують періодичного ретельного спостереження з метою профілактики та виявлення можливого захворювання на ранніх стадіях.

Висновок: успадковується лише схильність, а не саме захворювання. Спадковість змінити не можна, тому варто звернути увагу на те, що може запобігти онкології і залежить від нас: здоровий спосіб життя, своєчасна діагностика та, за наявності показань, відповідні скринінгові обстеження.

Міф 3. Онкології неможливо запобігти, це торкнеться і мене

Здоровий спосіб життя – найкраща профілактика раку.

  1. Збалансований раціон без смаженої їжі, снеків і фаст-фуду допоможе зменшити вживання трансжирів, а акцент на овочі, фрукти та зелень, які містять антиоксиданти, зменшить негативний уплив вільних радикалів, що є доведеними канцерогенами.
  2. Регулярні фізичні навантаження допомагають підтримувати оптимальну вагу, оскільки ожиріння є одним із чинників ризику раку.
  3. Відсутність шкідливих звичок – тютюнопаління, вживання алкоголю – суттєво знижує ризик захворіти на рак печінки та легенів.
  4. Окремої уваги заслуговує чинник ультрафіолетового випромінювання. Любителям засмаги та сонячних ванн треба пам’ятати, що вплив ультрафіолету на організм неоднозначний. З одного боку – це синтез вітаміну D та гормону щастя серотоніну, який захищає нас від онкології, з іншого – інтенсивне опромінення ультрафіолетом у небезпечний період (з 11:00 до 16:00 години) та без захисту – має прямий зв'язок із розвитком меланом. Тому засмагайте до 11:00 та після 16:00 години та користуйтесь сонцезахисними кремами.

Висновок: здоровий спосіб життя відіграє важливу роль у профілактиці онкологічних захворювань. Проте не забувайте проводити самостійне обстеження та звертати увагу на симптоми, які можуть говорити про рак.

Міф 4. Онкологічні захворювання можливо вилікувати народними методами

Не існує жодних науково доведених даних, які вказують на ефективність народних методів у лікуванні онкологічних захворювань. Найціннішим ресурсом у лікуванні онкології є час, адже кількість пухлинних клітин постійно збільшується. Тому неправильне лікування або його відсутність призводять до того, що захворювання прогресує, і його вже неможливо зупинити. Саме тому своєчасна діагностика та правильна лікувальна тактика – запорука успіху лікування онкологічних захворювань.

Висновок: люди з онкологічними захворюваннями, які використовують народні методи лікування, даремно витрачають зусилля, гроші та час. Лікуванням раку повинен займатися лише кваліфікований лікар-онколог.

Міф 5. Якщо не знати про діагноз «онкологія», можна довше прожити

Існує стереотип, що людина, яка дізнається про те, що в неї онкологічне захворювання, швидше «згорає». Це не відповідає дійсності.

Повідомляють пацієнту про діагноз чи ні, це ніяк не впливає на розвиток хвороби. Доведено, що якщо рак шийки матки діагностували на пізній стадії, шанси пацієнтки прожити ще 5 років не перевищують 15%, а ось за своєчасного виявлення хвороби, цей показник перевищує 93%. Також важливо розуміти, що велику кількість онкологічних хвороб, виявлених на І–ІІ стадіях, на даний час можливо повністю вилікувати.

Висновок: родичі людини, якій поставили діагноз «рак», можуть приховувати від неї наявність хвороби, щоб не спровокувати погіршення ситуації. Проте дослідження показують зворотну ситуацію – пацієнти, які знали про свій діагноз, у середньому прожили у два рази довше, ніж ті, хто не знав.

Міф 6. Після вагітності та пологів у жінок часто розвиваються онкологічні захворювання

Вагітність, виношування дитини та пологи – це особливий період для організму жінки. Відбувається ціла низка гормональних змін, зазнають підвищеного навантаження всі органи і системи організму. Проте ці зміни є природними, тому не лише не збільшують ризик онкології, а навпаки – зменшують можливість розвитку деяких різновидів онкологічних захворювань. Згідно із результатами досліджень, вагітність навіть один раз протягом життя знижує ризик таких гормонозалежних різновидів захворювань, як рак молочної залози, яєчників та ендометрію.

Висновок: вагітність грає важливу роль у профілактиці деяких різновидів онкологічних захворювань. Жінки, в яких було дві чи більше вагітностей, мають менший ризик захворіти на рак яєчників, молочної залози та ендометрію.

Міф 7. Позитивні аналізи на онкомаркери це точно рак

Онкомаркери – це речовини (ферменти, гормони, антигени), що виробляються пухлиною або організмом у відповідь на неї. Самі по собі онкомаркери не використовують для діагностики раку – вони дають лише додаткову інформацію щодо деяких різновидів онкологічних захворювань. Її необхідно розглядати одночасно з історією хвороби людини та фізичним оглядом, а також багатьма іншими лабораторними та візуалізаційними тестами.

До того ж за деяких різновидів раку рівень онкомаркера може залишатися в межах норми. Ряд онкомаркерів може підвищуватися за кількох різних типів раку й у людей із доброякісними або запальними захворюваннями.

Важливо, що трактувати аналізи на онкомаркери та їхні показники повинен лише лікар. Також наразі не для кожного різновиду раку встановлено відповідний онкомаркер.

Висновок: ви не зможете виявити певний різновид раку самостійно, якщо здасте аналізи крові або сечі для визначення рівня онкомаркера. За появи будь-яких симптомів необхідно звертатися до лікаря, а не займатися самодіагностикою.

Онкологічні захворювання – це не вирок. Сучасні медичні технології дозволяють ефективно лікувати багато різновидів раку, проте запорукою успішності лікування є вчасна діагностика. У випадку, якщо у вас є підозра на онкологію або хвилювання за своє здоров’я, довіртесь професіоналам. Кваліфікований лікар призначить необхідні скринінгові онкологічні обстеження відповідно до віку та наявності чинників ризику.

За появи цих симптомів негайно

звертайтеся до лікаря:

  • вузлики на шкірі, набряк і припухлості;
  • затяжний кашель, задишка й утруднене ковтання;
  • порушення роботи кишківника – постійні закрепи або проноси;
  • поява навіть невеликої кількості крові з прямої кишки, в сечі чи мокроті під час кашлю, кров’янисті виділення з піхви, не пов’язані з менструальним циклом;
  • втрата ваги без причини;
  • хронічна втома;
  • незрозумілий біль;
  • поява нових родимок;
  • утруднене сечовипускання;
  • зміни молочної залози;
  • втрата апетиту;
  • незагойна виразка чи інше пошкодження, особливо в ротовій порожнині;
  • хронічна печія;
  • рясне потовиділення

Матеріал підготовлено за підтримки

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.