Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЧи треба змінювати раціон у літній період?

Чи треба змінювати раціон у літній період? — Запитання експерту на Wonderzine

Запитуємо в лікарки-дієтолога

Відповіді на більшість запитань, які нас хвилюють, ми звикли шукати онлайн. У рубриці «Запитання експерту» переадресовуємо ці запити професіоналам із різних сфер.

Разом із лікаркою-дієтологом з’ясовуємо, як побудувати збалансований літній раціон та які продукти краще відкласти до осені.

Галина Незговорова

лікарка-гастроентеролог, дієтологиня, кандидатка медичних наук


Яких правил харчування варто дотримуватися влітку?

Улітку набагато легше дотримуватися вимог здорового харчування, адже таким різноманіттям овочів, зелені, ягід і фруктів не може похвалитися жоден інший сезон.

Цим необхідно скористатися: наситити свій організм важливими поживними речовинами й подбати про заготовлення на зимовий період – дещо заморозити й засушити.

Щоденний раціон має бути різноманітним, а страви – свіжоприготованими. Їсти треба мінімум тричі на день, без поспіху. Важливо не переїдати й не голодувати впродовж дня.

Свіжі овочі й зелень необхідно споживати не менше 2–3 разів на день у будь-яких поєднаннях (за смаком): можна у вигляді самостійних продуктів або в салатах із додаванням рослинної олії (максимум – 2 десертні ложки на добу). Не зайвим буде додати до салатів дрібку насіння льону, кунжуту, куркуми й сік лимону для смаку та збагачення корисними мікроелементами. Овочі можна їсти разом зі стравами з нежирного м’яса, риби, птиці, яєць.

Від яких продуктів і методів приготування краще втриматися?

Якщо за станом здоров’я, через загострення хвороб системи травлення, вам не рекомендовано споживати свіжі овочі й зелень у сирому вигляді – це однаково не привід повністю від них відмовлятися. У пригоді стане правильна термічна обробка, а саме: запікання, тушкування, відварювання та приготування страв на грилі. А от від смаження на цей час краще буде відмовитися. Окрім того, улітку недоцільно споживати копчені й жирні продукти, а також солодощі зі вмістом великої кількості штучних харчових домішок.

Скільки свіжих фруктів і ягід можна їсти на день?

Свіжі ягоди та фрукти – здорова альтернатива солодощам. Проте важливо зазначити, що навіть їхнє споживання треба контролювати: це може бути 2–3 жменьки (200–300 грамів) на день, які бажано з’їсти в першій половині дня, особливо, якщо ви маєте надлишкову вагу. Фрукти та ягоди треба ретельно мити перед вживанням: багато продуктів привозять з-за кордону й для зберігання обробляють певними хімічними речовинами. А якщо такі речовини містяться в самих фруктах і ягодах, то що менша кількість таких продуктів потрапить до організму людини, то меншою буде шкода для нього. Отже, пильнуйте й пам’ятайте про принцип: «Що занадто, то не здраво».

Чи треба змінювати питний режим, коли надворі спека?

Кількість рідини, незалежно від сезону, для кожного індивідуальна. У середньому, це приблизно 30 мл на 1 кг нормальної ваги людини. У спекотний період не рекомендується вживати алкогольні напої (навіть приємно охолоджені), солодкі газовані напої та пакетовані соки, а також зловживати кавою. Краще споживати чисту воду чи воду з додаванням натурального соку ягід або фруктів, квас, смузі й відвари трав із протизапальним ефектом (ромашки, м’яти тощо).

Текст

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Фото

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.