Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЖіночі презервативи: як працюють і що про них треба знати

Пояснює лікарка-гінеколог

Жіночі презервативи: як працюють і що про них треба знати  — Запитання експерту на Wonderzine

«Жіночий» презерватив, або ще «внутрішній» (internal condom) – засіб контрацепції, який менш відомий і поширений за звичайні «чоловічі» презервативи. Утім він дає можливість жінкам самостійно контролювати питання захисту від небажаної вагітності й інфекцій, що передаються статевим шляхом. За правильного використання має ефективність до 95%. Ми запитали в лікарки-гінеколога, у чому особливості та переваги жіночих презервативів.

Аліна Михайлова

Лікарка-гінеколог


 Що таке жіночі презервативи? Як вони працюють?

Їх ще називають «фемідони» (від female condom – ред.). Жіночий презерватив виглядає схожим на чоловічий, як прозора еластична трубка, але має більший розмір (приблизно 18 см довжиною та 8 см в діаметрі). На обох кінцях жіночого презерватива розташовані два кільця: одне кільце, із закритим кінцем, вводиться у піхву, а інше, більше за діаметром, залишається ззовні. Таким способом у піхві утворюється «тунель», а зовні презерватив покриває вульву та промежину. Фемідон покриває стінки піхви та не допускає контакт статевого члена й сперми з нею.

Найпоширеніший жіночий презерватив на нашому ринку – FC2 – виготовлений з нітрилу (більш нова та поширена версія) або поліуретану. Такі презервативи підійдуть тим, у кого є алергія на латекс. Також є латексні фемідони, але вони не дуже поширені та їх складно знайти.

За правильного використовування їхня ефективність – 95%. Але на практиці статистика показує ефективність 75–82%, що може виникнути через неправильне розташування або зміщення презерватива під час статевого акта. Також важливо пам’ятати, що жіночий презерватив, як і чоловічий, можна використовувати лише один раз.

Такий презерватив захищає як від небажаної вагітності, так і від інфекцій, що передаються статевим шляхом, зокрема й ВІЛ.

 Як використовувати жіночий презерватив?

  • презерватив можна вводити зарання, навіть за 8 годин до статевого акту;
  • обережно відкривайте упаковку, не зубами чи ножицями, а в місці, призначеному для відкриття;
  • перед введенням не обов’язково використовувати лубрикант, але, якщо він все ж знадобиться, використовуйте на водній основі або масляний;
  • зіжміть кільце на закритому кінці презерватива між пальцями та введіть його у піхву;
  • переконайтеся, що зовнішнє кільце закриває ділянку присінка піхви (навколо неї) та що презерватив не скрутився всередині;
  • під час сексу переконайтеся, що член входить у презерватив, а не опинився між ним і стінкою піхви;
  • після сексу зніміть жіночий презерватив, попередньо скрутивши зовнішнє кільце та потягнувши за нього.

 Чи потрібно суміщати їх з іншими засобами контрацепції?

Використовувати два методи контрацепції є сенс у випадку, коли жінка вживає оральні контрацептиви, у неї з’явився новий статевий партнер і вони вдвох ще не перевірилися на наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом.

 Які переваги такого методу контрацепції?

  • контролюється самою жінкою;
  • безпечний, простий і зручний у використанні, якщо приладитися;
  • його можна використовувати під час місячних;
  • не впливає на гормональний фон;
  • підходить для жінок з алергією на латекс;
  • покриває більшу площу, ніж чоловічий презерватив, що може забезпечити додатковий захист від герпесу або вірусу папіломи людини.

 Чи є жіночі презервативи доступними?

На жаль, в аптеках або магазинах їх важко знайти. Раджу пошукати в інтернеті, де у вашому місці є точки їх продажу, або ж замовити онлайн. Вибір жіночих презервативів також дуже обмежений.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.