Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЯк упоратися з похміллям? Пояснює лікарка

Як упоратися з похміллям? Пояснює лікарка
 — Запитання експерту на Wonderzine

Або уникнути його, якщо ще не пізно

Найпростіший спосіб убезпечити себе від похмілля – це, звісно, не пити. Та якщо ви не плануєте відмовлятися від алкоголю на свята, радимо підійти до цього питання відповідально.

Запитуємо в сімейної лікарки Віолетти Лійки, як уникнути головного болю й нудоти чи впоратися з ними, якщо ви все ж перебрали.

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, співзасновниця спільноти «Свій.Док»


Що викликає похмілля?

Похмільний синдром спричиняє надмірна кількість спожитого алкоголю. Для кожного вона своя: дехто здатен випити багато й почувати себе більш-менш нормально, інші мають похмілля й після невеликої дози. Роль грають генетичні фактори, вік, вага та статура людини.

Похмілля може підсилювати вживання наркотичних засобів і куріння. Грає роль і те, чи їсть людина, коли вона п'є алкоголь. 

Чи треба їсти перед споживанням алкоголю? А приймати сорбенти?

Головне – не забувати їсти у процесі, паралельно зі споживанням алкогольних напоїв. Але якщо ви знаєте, що їжі не планується, варто перекусити хоча б напередодні.

Якщо розглядати сорбенти, до яких ми звикли (наприклад, активоване вугілля), для бодай якогось профілактичного ефекту потрібно з’їсти кілька десятків таблеток. Доцільніше подумати про дозування алкогольних напоїв, аніж перестраховуватися таким методом.

Як мінімізувати ризик похмілля?

Основне правило – це помірне споживання. Аби добре почувати себе на ранок, не зловживайте: випийте 1–2 (максимум 3) дози алкоголю. Наприклад, для вина одна доза – це 150 мл.

Алкоголь посилює сечовидільну функцію. Якщо людина п’є мало води, її організм зневоднюється. Паралельно з алкогольними напоями важливо споживати чисту воду – 30 мл рідини на 1 кг маси тіла.

Щоби підтримувати адекватний рівень цукру у крові та знизити всмоктуваність алкогольних напоїв у шлунку, під час вживання алкоголю рекомендують їсти овочі й білкові продукти.

Чи правда, що одні алкогольні напої спричиняють сильніше похмілля за інші?

Є припущення, що темні алкогольні напої з високим вмістом конгенерів (віскі, бренді, червоне вино) спричиняють тяжче похмілля, ніж прозорі (горілка, джин), але це питання потребує додаткового дослідження. Якщо ви п’єте якісний алкоголь і не зловживаєте ним (адже похмілля настає від надмірної кількості етанолу), колір напою не буде вирішальним фактором.

Як упоратися з головним болем, спрагою й нудотою, якщо уникнути похмілля не вдалося?

Спершу критично оцініть ситуацію та проаналізуйте, чи потрібна вам стороння допомога. Якщо ви не маєте ускладнень на кшталт гострого болю в животі чи втрати свідомості, лікуватися можна симптоматично. Наприклад, головний біль знімати протизапальними засобами.

Найважливіше пити багато води – навіть якщо вас не мучить спрага, через «не хочу». Розрахунок той самий, що й під час застілля: 30–40 мл на 1 кг ваги. Для середньої дорослої людини рекомендована кількість рідини може становити близько трьох літрів.

Значне споживання води допоможе впоратися з нудотою та блюванням. Також для відновлення водно-електролітного балансу можна вживати регідратаційні засоби. А якщо блювання триває, долучити препарати, які усувають нудоту й посилюють перистальтику в кишківнику.

Окрім того, важливо добре провітрити приміщення, сходити в душ і почистити зуби. Допоможіть собі рухатися в напрямку одужання.

Що можна їсти з похмілля? Та чи варто пити каву, щоби «пробудитися»?

Можна з’їсти щось легке, що підтримає життєву енергію, але не перенавантажить шлунок і не викличе блювоту. Торти з кремом чи салати з майонезом їсти не варто. Підійдуть прості продукти та страви: яйця, бутерброди, тушковані овочі, каша, суп на овочевому бульйоні.

За відсутності апетиту можна випити солодкого чаю, а поїсти пізніше.

Якщо ви не споживаєте достатню кількість води й не провітрюєте приміщення, збадьоритися кава не допоможе. Але якщо у вас немає сильної нудоти, шкоди вона теж не завдасть.

Чи допомагає розсіл?

Розсіл – гіпертонічний розчин із високим вмістом солі. Він може давати миттєве симптоматичне полегшення, але водночас спричиняти набряки, тому лікарі не радять покладатися на нього як на метод лікування похмільного синдрому. Після розсолу треба обов’язково випити багато води.

Чи можна займатися спортом із похмілля?

Похмілля – це токсичний процес. Спершу краще повністю одужати, а тоді вже повертатися до тренувань. Але замість спорту можна прогулятися в парку – таке аеробне навантаження зайвим не буде.

Чому «опохмелятися» – неправильна стратегія?

Тому що ви продовжите отруювати організм токсичними речовинами. До того ж у перспективі така стратегія може призвести до стійкої звички вживати алкоголь.

За яких обставин варто звернутися по допомогу?

Викликати «швидку» треба, якщо у вас гострий біль у животі, діарея чи дефекація із кров’ю; якщо ви непритомнієте чи блювання не припиняється. Також серед тривожних сигналів – холодний піт і незвично високий (150/90) чи низький (нижче за 90/60) артеріальний тиск і пульс (понад 100–120 або менше за 50 ударів на хвилину).

Якщо ви відійшли від похмільного синдрому, але відчуваєте біль у підребер’ї чи маєте проблеми з дефекацією, варто звернутися до сімейного лікаря чи терапевта. Він може скерувати вас на УЗД чи лабораторні аналізи, які допоможуть скласти загальну картину й визначити, чи потрібен медикаментозний супровід або корекція харчування.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

ілюстрації:

Яніна Сич

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.