Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуТест на вагітність: як обрати та правильно застосувати

Тест на вагітність: як обрати та правильно застосувати — Запитання експерту на Wonderzine

Пояснює лікарка-гінеколог

Домашні тести – найзручніший метод визначення вагітності. За даними Planned Parenthood, такі тести є ефективними та спрацьовують у 99 зі 100 разів, якщо дотримуватися всіх правил застосування.

Який обрати тест на вагітність і коли його правильно робити, щоб отримати правдивий результат? Запитуємо в лікарки Аліни Главатських.

Аліна Главатських

лікарка-гінеколог


Як обрати тест на вагітність?

Усі знають, що перша ознака вагітності – це затримка менструації. Але затримка не завжди свідчить про вагітність.

Тести на вагітність дозволяють визначити рівень гормону ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини) у сечі. ХГЛ синтезується плідним яйцем із перших днів його утворення, тобто з перших днів вагітності.

Тести відрізняються одне від одного чутливістю й технікою виконання аналізу. На пакованні завжди вказані цифри: це мінімальний рівень ХГЛ у сечі, коли тест стає позитивним. Що менше число, то чутливіший тест. Більша частина тестів має показник 20 мОд/мл, але є й надчутливі тести з показником 10 мОд/мл. Зазвичай такі тести коштують дорожче.

Розрізняють такі експрес-тести на вагітність:

Тест-смужка. Найпростіший і найдешевший тест у вигляді паперової смужки, просякнутої реактивом. Тест треба занурити в місткість із сечею, витримати кілька секунд і зачекати кілька хвилин до появи смужок.

Струменевий тест. Сечу не треба збирати в окремій місткості, достатньо підставити тест під струмінь сечі на кілька секунд. Такі тести мають високу чутливість до ХГЛ – 10 мОд/мл.

Планшетний (касетний) тест. Дорожчий тест, де реактив захищений пластиковою оболонкою. Смужка розміщена в пластиковому планшеті із двома віконцями: в одне за допомогою піпетки додають невелику кількість сечі, в іншому з’являється результат.

Цифровий тест. Тест нового покоління, який являє собою прилад, схожий на електронний термометр, зі змінними насадками. Принцип роботи той самий, що й у класичних тестів, але вдосконалений, з високою точністю. У наступні кілька хвилин після потрапляння сечі на насадку інформація обробляється та виводиться на екран. Деякі цифрові тести відразу показують термін вагітності.

Коли робити тест на вагітність?

Найчастіше тест буде правдивим уже після перших днів затримки менструації, але не завжди. Робити тест краще вранці.

Чому тести бувають хибно позитивними й негативними?

Тест може показати хибно позитивний або хибно негативний результат у тому випадку, якщо він прострочений або зберігався в неналежних умовах. Тому купувати їх краще в аптеці, а термін придатності обов’язково перевіряти.

Помилитися можна, якщо не дотримуватися інструкції з використання. Особливо це стосується тест-смужок, які дуже легко перетримати чи, навпаки, недотримати. Бувають випадки, коли зачаття відбулося незадовго до початку менструації й гормон ще не встиг досягти потрібної концентрації в сечі. Також результат може бути хибним, якщо тестування проводять не вранці.

Якщо тест не спрацював, а його результат викликає у вас сумнів, тестування треба повторити за 3–4 дні.

Якщо тест позитивний, чи треба засвідчити його результати за допомогою УЗД або аналізів?

Найбільш точну відповідь дасть рівень загального ХГЛ у крові. А якщо ви здали цей аналіз у динаміці з різницею 48 годин і показник виріс у 2 чи більше разів, це свідчить про те, що вагітність розвивається та з нею все гаразд. Тест-смужка на цьому етапі може ще не показати вагітність.

Виключити ризик позаматкової вагітності також можна за допомогою аналізу на рівень ХГЛ у крові. Якщо приріст хороший, то вагітність, як правило, маткова.

Іти до лікаря до 5–6 тижня вагітності (1–2 тижні затримки) потреби немає: він не зможе діагностувати вагітність, оскільки розміри матки ще не змінилися, а за допомогою УЗД плідне яйце поки не візуалізується. Якщо зробите УЗД раніше, є ризик отримати діагноз позаматкової вагітності та безсонні ночі на додаток. З іншими методами діагностики також необхідний час, тому поспішати в цьому випадку не варто.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.