Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуБіль під час місячних: який буває та як полегшити

Біль під час місячних: який буває та як полегшити  — Запитання експерту на Wonderzine

Та коли це стає приводом звернутися до лікаря

«Менструація – це фізіологічний процес, який може бути дискомфортний, але не має порушувати ваш ритм життя», – розповідає гінекологиня Тетяна Осауленко. Біль, слабкість, нудоту під час менструації може відчувати більшість жінок. А втім, у випадках, коли цей біль стає вираженим і посилююється з кожним місяцем, це може свідчити про наявність захворювань.

Запитуємо гінекологиню, як може проявлятися менструальний біль, як його полегшити та коли це привід звернутися до лікаря.

*У тексті ми використовуємо «жінка», але зауважимо, що не всі люди, у яких бувають менструації, ідентифікують себе як жінки та що не в усіх жінок є менструація.

Тетяна Осауленко

лікарка-гінеколог, ендокринологиня


Через що виникає менструальний біль

Під час місячних підвищується кількість речовин, як-то простагландини, а разом із ними – чутливість рецепторів до болю. Коли ж простагландинів уже надмірна кількість, можуть відбуватися маткові скорочення. Через це біль стає нападоподібним, дехто каже, що він схожий на перейми.

Як може проявлятися менструальний біль

Менструальний біль пов’язаний із менструацією, яка наближається або відбувається. Він може проявлятися за 1–3 дні до менструації, у її перші дні або весь менструальний період.

У кожної людини він відчувається по-різному: від легкого до вираженого болю внизу живота, який віддає в поперек і ноги. Боліти може не лише низ, а й увесь живіт. Інколи такий біль може супроводжуватися нудотою, слабкістю, діареєю, блюванням, утратою свідомості. У сукупності ці явища називають дисменорея. Як мінімум, кожна друга жінка відчуває її під час місячних. Дисменорея буває первинна та вторинна.

Первинна дисменорея з’являється з початком менструації в дівчини й не свідчить про захворювання. Такий менструальний біль трапляється частіше й може супроводжуватися перерахованими раніше симптомами, наприклад: нудотою, діареєю. Первинна дисменорея може зменшуватися після початку статевого життя та за регулярних оргазмів або в деяких випадках – після пологів.

Коли через менструальний біль треба звернутися до лікаря

Менструація – це фізіологічний процес, який може бути дискомфортний, але не має порушувати ваш ритм життя.

Вторинна дисменорея з’являється через деякий час після початку менструації в жінки, тобто навіть через 10 років після перших місячних. Тому, якщо у вас не були болісні місячні, а потім раптово стали, це привід звернутися до лікаря.

Вторинна дисменорея проявляється сильним болем, який прогресує від місяця до місяця. Він може супроводжуватися змінами характеру менструальних виділень: їхній об’єм може збільшитися або зменшитися. Також вторинна дисменорея, на відміну від первинної, рідше супроводжується рвотою чи діареєю. Така дисменорея може бути проявом певного захворювання: перенесених запальних процесів органів малого тазу, ендометріозу, неврологічних, гастроентерологічних, урологічних проблем.

Тому ми завжди намагаємося з’ясувати та проводимо обстеження, чи немає інших причин, які можуть призводити до таких больових відчуттів. Місячні не повинні бути для вас нестерпно болісними. Болісні менструації – це привід звернутися до лікаря, аби виключити наявність захворювань незалежно від того, яка це дисменорея.

Якими способами можна зменшити менструальний біль

  • Тепло. Починаючи від грілки внизу живота до гарячої ванни. Є дослідження, які говорять, що за ефективністю це може дорівнювати прийому протизапальних препаратів.
  • Знеболювальні. Не варто використовувати їх постійно – лише ситуативно, коли є біль. Багато жінок не щомісяця мають болісні менструації, і таким способом ми час від часу за потребою симптоматично поліпшуємо самопочуття.
  • Фізична активність на зразок йоги, пілатесу, дихальні вправи.
  • Дієтичні рекомендації. Наприклад, зменшення споживання м’яса, мучних продуктів, рафінованих вуглеводів, неякісної магазинної олії. Останні можуть розвивати запальні реакції, через що біль може погіршуватися.

    Також є рекомендації зменшити споживання кави й алкоголю, оскільки вони можуть підвищувати вироблення простагландинів.

    Варто збільшити споживання якісних жирів – риби й горіхів. Однак це не за кілька днів до менструації, а просто ввести у свій раціон.

    Також може допомогти прийом певних вітамінів, проте за такими рекомендаціями варто звернутися до лікаря.
  • Гормональні контрацептиви. Такий спосіб рекомендується лише жінкам, яким актуальне використання контрацепції та тим, для кого перераховані способи виявилися неефективними. Звісно, не йдеться про лікування болісних менструацій контрацептивами. Але за необхідності їхнього підбору можна розраховувати на зменшення больового синдрому під час місячних.

Текст:

Cофія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.