Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЯкі щеплення потрібно робити в дорослому віці

Які щеплення потрібно робити в дорослому віці — Запитання експерту на Wonderzine

Так, від COVID-19, але не лише

Обов’язкові щеплення роблять не лише в дитячому віці. Від деяких хвороб імунітет не зберігається на все життя, тому потрібно проводити ревакцинацію. До того ж, якщо ви пропустили планові щеплення в дитинстві, їх необхідно надолужити. Разом із лікаркою Маргаритою Гуркало розповідаємо про вакцинацію дорослих.

Маргарита Гуркало

лікарка-терапевт, учасниця спільноти «Свій.Док»


Обов’язкові щеплення в Україні зазначені в календарі вакцинації, і вони мають проводитися в дитячому віці. Якщо ви з будь-яких причин тоді не зробили їх, доречно зробити в дорослому. Також деякі вакцини необхідно поновлювати через якийсь час.

Відмітки про щеплення є в медичній карті. Там указані дата щеплення, доза, назва та серія вакцин. Ви можете звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта й разом із ним перевірити записи. Якщо відміток про щеплення немає, це підстава пройти вакцинацію та захистити себе від хвороби.

Щеплення надає імунітет, а це означає, що, якщо ви й захворієте, то перенесете захворювання легко. Жодна вакцина не захищає від захворювання на 100%, і це нормально, але вона на 100% захищає від ускладнень.

Які щеплення потрібно робити в дорослому віці?

Від дифтерії та правцю

Ці вакцини захищають нас від смертельних хвороб, тому так важливо зробити їх у дитячому віці. У дитинстві ми отримуємо аж 6 доз вакцини з проміжками за схемою, зазначеною в календарі щеплень. Дорослі потребують ревакцинації що 10 років бустерною дозою, рахуючи від дати останнього щеплення. Така ревакцинація є безкоштовоною.

Водночас, якщо дорослий чи дитина від 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії та правця, треба отримати щонайменше три дози вакцини з чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

Вагітні жінки, які отримали останню дозу щеплення від правцю більше 10 років тому повинні щепитися проти нього та дифтерії під час вагітності. Вакцинація проводиться у II–III триместрі вагітності; вона забезпечить формування імунітету матері до правця, захистить від небезпеки як саму матір, так і її дитину.

Від коронавірусу
COVID-19

Потрібно робити будь-яку доступну вакцину, бо це рятує життя.

Додаткові щеплення, які рекомендують робити дорослим

За бажанням та необхідністю дорослим можна проводити такі додаткові вакцинації:

  • від вірусу папіломи людини: рекомендована у віці від 9 до 26 років (найкраще до початку статевого життя) як дівчатам, так і хлопцям. Вводиться три дози: перша, потім, через місяць, – друга, і через 6 місяців – третя. За рекомендацією лікаря цю вакцинацію можна робити й дорослим жінкам і чоловікам віком від 27 до 45 років;
  • від гепатиту А: можна вакцинуватися в будь-якому віці, починаючи з 1 року життя. Бажано 2 дози з інтервалом у мінімум 6 місяців;
  • від грипу: рекомендую щеплюватися щорічно;
  • від менінгококової інфекції: захищає від потенційно смертельного захворювання. Рекомендована всім, а не лише особам у групах ризику. Залежно від віку вирішується питання про кількість введених доз та інтервал;
  • від пневмококової інфекції: профілактика бактеріальної пневмонії, отитів. Варто робити людям із груп ризику (65+, діти, які часто хворіють отитами, пневмонією, люди з імунодефіцитними станами). Дозволено з 2 років, залежно від ситуації та виробника призначають 1 або 2 дози вакцини;
  • від сказу: варто щеплюватися за епідпоказами або за професією (наприклад, ветеринари, лісники). Вакцина також робиться постконтактно, після укусу тварин, підозрілих на сказ;
  • від вітряної віспи: вірус переноситься легко, але можливі важкі ускладнення, тому варто щепитися, якщо не хворіли.

А також під час подорожей до ендемічних зон:

  • від черевного тифу;
  • від жовтої лихоманки;
  • від холери;
  • від японського енцефаліту;
  • від туляремії;
  • від бруцельозу;
  • від гарячки Ку;
  • від чуми.

Які щеплення варто зробити, якщо не вакцинувалися в дитячому віці?

Від гепатиту В

Для цього потрібно зробити три дози за схемою 0–1–6 місяців.

Перевірити, чи вакцинувалися від гепатиту В в дитинстві, можете, виконавши аналіз на антитіла до HBsAg і сумарні антитіла до HBc. Під час вакцинації виявляються антитіла тільки до HbsAg, а після перенесеного захворювання – як перші, так і другі або тільки другі (до HBc). Якщо немає ні тих, ні інших, отже, ви не хворіли й не вакциновані.

Від кору, краснухи, паротиту

Комбінована трикомпонентна вакцина захищає одразу від трьох інфекцій: кору, краснухи та паротиту. Невакцинованим дорослим слід ввести щонайменше одну дозу вакцини, а для найкращого захисту – і другу через місяць.

Перевірити наявність імунітету від цих захворювань можна за допомогою лабораторних аналізів (наприклад, IgG до вірусу), це швидкий і простий спосіб з’ясувати, потрібна вакцинація чи ні. За направленням зверніться до свого сімейного лікаря.

Важливо: цією вакциною заборонено щеплюватися під час вагітності.

Кашлюк

Вакцинацію проти кашлюку проводять дітям чотирикратно, у 2, 4, 6 і 18 місяців. Але на сьогодні у світі обговорюються питання обов’язкової вакцинації проти кашлюку підлітків і дорослих з огляду на значне підвищення захворюваності. Рекомендована також вакцинація вагітних проти кашлюку у II–III триместрі вагітності.

Поліомієліт

Вакцина вважається обов’язковою для дітей і є в календарі щеплень. Вводяться 6 доз із проміжками за схемою, зазначеною в календарі (остання доза – у 14 років). Можлива вакцинація дорослих, чий вакцинальний стан не відомий або вакцинація не виконувалася.

Туберкульоз

Обов’язково виконується в дитячому віці однократно на 3–5 добу життя. Іноді виконується дорослим із груп ризику.

Хіб-інфекція (або гемофільна паличка)

Збудник менінгіту середнього отиту, пневмонії з розвитком важких ускладнень. Виконується в дитячому віці трикратно за схемою. До 18 років проводиться безкоштовно. Дорослі можуть вакцинуватися за власний кошт за бажанням.

Чи є обмеження на щеплення?

У будь-якому разі перед вакцинацією слід звернутися до свого сімейного лікаря й обговорити всі питання, показання та протипоказання, які стосуються вашого індивідуального випадку. Серед обмежень:

  • вагітним не роблять вакцини, що містять живий компонент (тобто ослаблений вірус). Такими можуть бути вакцини проти грипу, кору, краснухи, паротиту, вітряної віспи;
  • не вакцинують осіб, які мають підтверджену алергічну реакцію на будь-який компонент вакцини;
  • вакцинація живими вакцинами особам з імунодефіцитним станом виконується з обережністю за попереднім узгодженням із сімейним лікарем або лікуючим лікарем;
  • вакцинація будь-якою вакциною не виконується під час гострого періоду захворювання.

Щеплення для дорослих в Україні безкоштовні чи платні?

Вакцинами, які входять до календаря щеплень, дітей в Україні щеплюють безкоштовно. Їх закуповує держава. У державних лікарнях дорослі безкоштовно можуть отримати щеплення від дифтерії та правця. Також доросла людина в Україні може безоплатно вакцинуватися від кору, якщо вона контактувала з хворими та не має даних про щеплення в дитинстві. Окрім цих випадків, дорослим за щеплення потрібно платити.

Вакцини можна придбати в аптеці. Для цього зберігайте чек і перевозьте вакцину в холодильнику з дотриманням температурного режиму. Щеплення робиться у вакцинальному кабінеті за направленням сімейного лікаря або прямо в кабінеті сімейного лікаря. Також ви можете зробити щеплення в приватній клініці.

Щоб вакцинувати себе або свою дитину, слід записатися на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, із яким ви підписали декларацію.

Як підготуватися до вакцинації?

Особливої підготовки не існує. Якщо ви почуваєтеся добре, то огляду лікаря та заповнення спеціальної анкети достатньо.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.