Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЇжаІмбирне, лимонне, вівсяне: 5 рецептів домашнього печива

Від засновниць пекарні та фуд-блогерок

Імбирне, лимонне, вівсяне: 5 рецептів домашнього печива — Їжа на Wonderzine

Карантин – гарна нагода прокачати пекарські навички. Та перш ніж братися за круасани з матча-кремом, радимо почати з азів, наприклад, печива. Ми попросили засновниць пекарні сестер Бабенцових і фуд-блогерок Антоніну Латайко й Олену Сагун поділитись улюбленими рецептами печива: від вівсяного з шоколадом до імбирного з корицею.

Олена Сагун

фуд-блогерка, авторка Editors and Beauty


Пісочне імбирне печиво

Я не фанатка класичного імбирного печива: воно для мене то надто «дерев’яне», то надто солодке. Єдине печиво, яке мені до душі, це пісочне, розсипчасте та ніжне. Я взяла за основу рецепт улюбленого пісочного печива на жовтках, замінила цукрову пудру медом і додала спеції. Вийшло смачно.

Інгредієнти (на 12 печивок):

  • 100 г розм’якшеного вершкового масла
  • 3 ст. л рідкого меду
  • 2 яєчні жовтки (кімнатної температури)
  • 200 г борошна
  • 2 ч. л кориці

  • 1–2 ч. л меленого імбиру (кількість залежить від ваших уподобань щодо гостроти)
  • ½ ч. л меленого кардамону (опційно)
  • 1 ч. л какао (на смаку не позначиться, але дасть більш темний, пряничний колір)
  • половинки кількох волоських горіхів для декору

Готуємо

 У глибокій місткості перемішуємо м’яке масло з медом. Найзручніше це робити дерев’яною лопаткою, але можна й вінчиком. Змішуємо до кремової консистенції.

 Додаємо жовтки та продовжуємо змішувати, теж до кремової консистенції.

 Додаємо борошно, усі спеції та какао. Продовжуємо змішувати дерев’яною лопаткою чи ложкою.

 Коли маса почне збиватися у великі клубки, починаємо місити тісто руками, поки з нього не сформується куля. Консистенція тіста буде дуже ніжною, гладкою, м’якою.

 Беремо лист пергаменту, стелимо на дошку. З тіста робимо невеликі кульки й викладаємо їх на пергамент, залишаючи між ними простір.

 Половинки горіхів кладемо на кульки та вдавлюємо, щоби вони зафіксувалися, а печиво стало більш пласким.

 Відправляємо дошку з печивом у морозилку приблизно на 15 хвилин.

 Дістаємо охолоджені заготівлі. Перекладаємо лист пергаменту разом із печивом із дошки на деко.

 Ставимо деко в розігріту до 190 градусів духовку на 20–25 хвилин. Багато залежить від духовки, тому раджу час від часу в неї заглядати. Готове печиво стане рум’яним і може дещо потріскатися – це не страшно.

 Дістаємо печиво з духовки, даємо охолонути та їмо.

Грецьке печиво кулурак’я

Кулурак’я – печиво, яке у Греції традиційно готують на Великдень. У мене україно-грецька родина, тому κουλουράκια буває й на нашому святковому столі. Обожнюю це печиво за те, що воно ароматне, не дуже солодке та розсипчасте. Та й робити його нескладно.

Інгредієнти (на 16–17 великих печивок):

  • 150 г розм’якшеного вершкового масла
  • 75 г цукрової пудри (чи дрібного цукру)
  • 1 яйце
  • 2 жовтки (яйце й жовтки мають бути кімнатної температури)
  • 50 мл вершків 33% (теж кімнатної температури)

  • 330 г борошна
  • цедра 1 апельсина
  • ½ ч.л. розпушувача
  • ¼ ч.л. ваніліну (або пакетик ванільного цукру)
  • дрібка солі
  • 1 яйце та 2 ст. л. води для змазування

Готуємо

 У глибокій місткості змішуємо ложкою розм’якшене масло з цукровою пудрою та ваніліном. Має вийти кремова консистенція.

 Додаємо яйце, жовтки та вершки. Знову добре змішуємо, але тут це краще робити вінчиком. Змішуємо ретельно й не засмучуємося, якщо консистенція буде зернистою.

 Додаємо цедру апельсина. Знову перемішуємо.

 Насипаємо борошно, розпушувач, сіль. Перемішуємо ложкою. Місимо руками, поки не сформуємо гладке, ніжне тісто. Якщо воно здасться занадто липким, додаємо ще трохи борошна.

 Загортаємо тісто у плівку, кладемо в холодильник на пів години.

 Дістаємо тісто з холодильника. Відщипуємо від нього шматочки розміром із маленький мандарин, скочуємо в кульки, а потім розкочуємо руками «ковбаски» довжиною приблизно 25 сантиметрів. Це краще робити на поверхні, злегка присипаній борошном.

 Формуємо печиво. Традиційна форма – косички-жгутики, але кулурак’ю також роблять у вигляді фігурних кренделиків.

 Стелимо на деко папір для випічки та розміщуємо на ньому печиво, залишаючи простір між ними. Беремо яйце, змішуємо виделкою з водою та змазуємо поверхню печива. За бажання посипаємо його кунжутом.

 Ставимо печиво в духовку, розігріту до 190 градусів. Випікаємо 20–30 до рум’яності й даємо охолонути.

Оля та Настя Бабенцови

засновниці пекарні «Сестри Бабенцови»


Вівсяне печиво з шоколадною крихтою (або без)

Це печиво асоціюється в нас із класичним американським печивом, яке діти в серіалах постійно просять у батьків. Лайфхак: можна прикрасити печиво кольоровими дропсами M&M або, якщо полюбляєте більш коричний смак, сміливо додати ще 5–10 грамів кориці.

Інгредієнти 

  • 200 г вершкового масла
  • 200 г цукру
  • 1 яйце
  • 130 г вівсянки
  • 130 г арахісу

  • 150 г борошна (будь-якого на ваш смак)
  • 5 г кориці
  • 3 г соди
  • 60 г подрібненого шоколаду

Готуємо

 Вівсянку та підсмажений арахіс подрібнюємо блендером або рубимо. Вівсянку можна залишити в первинному вигляді, тоді печиво вийде більш грубим.

 Нагріваємо масло до кімнатної температури.

 Додаємо цукор, яйце, борошно, корицю, соду та шоколад.

 Усі інгредієнти змішуємо до однорідної консистенції.

 Формуємо кульки.

 Прибираємо в холодильник на 30 хвилин, якщо збираєтеся пекти все відразу, або в морозильник, щоби діставати потрібну кількість і випікати.

 Застилаємо деко пергаментом, викладаємо кульки.

 Випікаємо 15–20 хвилин за температури 170 градусів. Перевіряємо готовність за рум’яністю.

Антоніна Латайко

фуд-блогерка, авторка #laCake


Лимонне печиво

Смак цього печива перенесе ваc у серце сонячної Італії, за якою ми всі так скучили. Цим рецептом я особливо пишаюся, адже дуже заморочилася й випікала печиво чотири рази, експериментуючи із пропорціями, аж поки не знайшла ідеальну комбінацію.

Інгредієнти 

  • 2 невеликі лимони (мої улюблені – лимони Меєра)
  • 140 г вершкового масла (або 120 г кокосової олії)
  • 1 яйце
  • 100 г цукру

  • 350 г борошна (можна замінити частину на цілозернову)
  • 2 ч. л. розпушувачу
  • ваніль
  • дрібка солі
  • цукрова пудра для присипки

Готуємо

 Знімаємо з лимонів цедру, натираємо її. Відмірюємо масло та додаємо цедру до нього.

 У невеликій пательні чи сотейнику розтоплюємо 1 столову ложку вершкового масла чи кокосової олії та 1 столову ложку меду.

 «Глазуруємо» чи смажимо очищені від цедри лимони. Ріжемо їх навпіл і вкладаємо зрізом на пательню. Тримаємо там хвилин 10, аж поки вони не стануть м’якими й не позолотяться на зрізі. Дістаємо лимони й дещо охолоджуємо.

 В окремій мисці змішуємо борошно, сіль і розпушувач.

 Масло збиваємо з цукром та яйцем.

 Додаємо ваніль і видавлюємо сік із м’яких лимонів. Спробуйте позбутися кісточок, вони тут зовсім не потрібні.

 Додаємо борошняну суміш, ретельно перемішуємо. Має вийти доволі густе тісто.

 Тісто треба охолодити в холодильнику до майже твердого стану, інакше не вийде таких гарних тріщинок на печиві. Можна зробити його ввечері, а випікати печиво на наступний день.

 Мінімум за 2–3 години дістаємо охолоджене тісто з холодильника. Ложкою набираємо невеликі шматочки, формуємо в руках кульки та обвалюємо їх у цукровій пудрі.

 Викладаємо на деко, застелене пергаментом, і випікаємо 10–12 хвилин на 180 градусах.

Веганське вівсяне печиво з кардамоном

Це веганський рецепт без лактози та яєць, а також без білого цукру. На приготування йде не більш як пів години: тісто навіть не треба охолоджувати.

Інгредієнти 

  • 2 ст. л. насіння льону (раджу брати світлий льон, його харчова цінність вища, а смак приємніший, ніж у коричневого)
  • 5 ст. л. води
  • 180 г борошна (рисове або рисове + вівсяне)
  • 90 г мигдалевого борошна
  • 60 г кокосової олії
  • 40 г кокосового цукру

  • 50 г рідкого меду або сиропу топінамбура чи іншого рідкого підсолоджувача
  • дрібка солі
  • ½ ч. л. соди
  • ½ ч. л. кориці
  • ⅓ ч. л. меленого кардамону
  • 3 ст. л. лимонного соку
  • 1 ст. л. оцту

Готуємо

 Почнімо з «льняного яйця» – так називають густу масу з меленого насіння льону та води, яка замінить у випічці яйце та буде склеювати тісто. Подрібнюємо в кавомолці насіння льону чи беремо готове насіння льону. Заливаємо подрібнений льон водою та ретельно перемішуємо. Має вийти густа однорідна маса.

 Змішуємо сухі інгредієнти: рисове, вівсяне та мигдалеве борошно. Можна використовувати тільки рисове, а ось мигдалеве краще не заміняти – з ним значно смачніше. Додаємо соду, корицю та свіжомелений кардамон.

 Переходимо до рідких інгредієнтів. Змішуємо рідку кокосову олію, мед або сироп, лимонний сік та оцет. Долаємо кокосовий цукор і все перемішуємо. Замість кокосової олії можна взяти розтоплене вершкове, але тоді вийде дещо інше печиво, хоч і смачне.

 Змішуємо борошняну суміш із рідкою. Замішуємо негусте тісто. Якщо ви бачите, що воно вийшло занадто щільне, його важко мішати ложкою, додайте ще трохи лимонного соку. Якщо цього не зробити, печиво вийде більш сухим, а нам треба, щоби воно красиво розповзлося під час випічки, а всередині залишилося ніжним і пористим.

 Одразу формуємо з тіста невеликі кульки. Обвалюємо одним боком у кокосовому цукрі та викладаємо на деко, застелене пергаментом. Згори печиво треба трохи приплюснути.

 Випікаємо 10–12 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці до золотистої кірочки та красивих тріщинок.

Текст і фото:

Антоніна Латайко, Олена Сагун, Оля та Настя Бабенцови

Редакторка:

Таїсія Куденко

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.