Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Сови» частіше не задоволені своєю продуктивністю, ніж «жайворонки» – дослідження

Це залежить від режиму і графіку роботи

Люди, які полюбляють працювати ввечері та вночі, показують меншу продуктивність, ніж «ранкові пташки». Про це свідчать результати дослідження групи вчених біологів.

Вони залучили до експерименту 5881 людину з Фінляндії 1966 року народження. Спершу вчені провели опитування. Дослідників цікавили загальні показники здоров’я, режим сну та графік роботи. Потім вони попросили учасників експерименту оцінити рівень задоволеності роботою та загальними успіхами в кар’єрі.

Після опитування вчені спостерігали за учасниками експерименту впродовж ще 4 років, аби порівняти отримані відповіді із власними даними спостережень.

З-поміж опитаних 22% людей назвали себе «совами» (10% чоловіків і 12% жінок). З усіх «сов» на денній роботі (зі звичайним графіком) працювали 74%. Решта учасників експерименту вважали, що краще працюють удень.

Чверть «сов» були незадоволені своїми успіхами на роботі. Вони вважали, що їхня ефективність могла б бути вищою, а кар'єра могла б розвиватись стрімкіше. Також учені припускають, що цей показник залежить від певного «упередженого» фактору.

«Якщо «сови» будуть працювати рано вранці, вони не будуть оцінювати свою працездатність так високо, як «жаворонки», – прокоментувала результати Крістен Натсон, доцентка Північно-Західного університету штату Іллінойс, яка первинно не була залучена до експерименту. Вона також запевняє, що це не відображає реальної якості роботи «сов», а лише доводить, що таким людям комфортніше працювати вночі.

Науковиця впевнена, що висновки дослідження актуальні для будь-яких національностей, адже біологічний годинник універсальний для всіх.  Це означає, що «сови» в будь-яких країнах схильні недооцінювати виконану удень роботу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.