Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Нідерландах учені виявили новий більш небезпечний варіант ВІЛ

Проти нього ефективно застосовувати антиретровірусну терапію

У Нідерландах міжнародна група вчених виявила новий варіант ВІЛ, який є більш заразним і небезпечним. Дослідження опубліковано в журналі Science, повідомляє Financial Times.

Новий вид під назвою VB показав учетверо вище вірусне навантаження, як порівняти з іншими варіантами, а імунна система послаблюється вдвічі швидше, що створює ризик розвитку СНІДу.

Водночас учені Оксфордського університету, які оголосили про відкриття разом із нідерландськими колегами, додали, що варіант VB не становить загрози для здоров’я громадськості, оскільки антиретровірусна терапія, що зазвичай використовується для лікування ВІЛ, показала ефективність проти VB.

Новий варіант вперше виявили у 2018 році в 17 людей під час міжнародного проєкту Beehive, де аналізують зразки ВІЛ-інфікованих пацієнтів Європи й Уганди. 15 із них виявилися жителями Нідерландів. Тоді дослідники додатково вивчили проби 6700 ВІЛ-позитивних нідерландців і виявили ще 92 носії.

«Імовірно, є ще принаймні кілька людей, у яких ще не виявили цей варіант. Відкриваючи доступ до генетичної послідовності VB, ми дозволяємо дослідникам в інших країнах перевірити власні приватні дані», – наголосив автор дослідження Кріс Ваймант.

Учені вважають, що подальші дослідження варіанта можуть призвести до появи нових антиретровірусних препаратів. Виявлення VB вкотре показало необхідність проходити регулярне тестування на ВІЛ, щоб приступити до негайного лікування.

Читайте матеріал Wonderzine Україна, де ми поговорили з дівчатами з ВІЛ-позитивним статусом про те, як змінилося їхнє життя, з якими стереотипами їм доводиться боротися і як узагалі в нашому суспільстві жити з ВІЛ.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.