Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СпецпроєктиПобачити, аби зрозуміти. Візуальна подорож у світ головного болю

Ось як відчувають світ люди з різними видами болю

Люди, які відчувають головний біль, часто стигматизуються у нашому суспільстві. «Голова болить? І що, в мене теж болить», «Головний біль – не привід брати лікарняний», «Яка ти мати, якщо не можеш встати з ліжка і вийти з дитиною на вулицю?» – токсична реакція, яка відома багатьом з нас. Але головний біль не можна ігнорувати, і не тільки тим, хто від нього страждає.

дотримуйтеся підказок навігації

Головний біль напруги

Біль легкого або помірного ступеня вираженості, зустрічається у приблизно 80% населення, де напад може тривати від 30 хвилин до 7 днів. А хронічна форма головного болю напруги передбачає сумарно 15 і більше днів із головним болем на місяць.

Локалізація:

біль, як правило, двосторонній. Починається з потилиці, переходить на передню частину голови.

Як відчувається:

двосторонній монотонний біль, який має стискальний, нийний характер, створює враження «шолома» або «обруча», що стискає голову.

Що може провокувати:

стрес, емоційне перенапруження, перевтома, незбалансоване харчування, проблеми зі сном, спазми м’язів голови та шиї.

Якою може бути допомога:

загалом застосовуються нефармакологічні та фармакологічні методи. До перших належать зміни стилю життя, наприклад, покращення режиму дня і сну, збалансоване харчування, стрес-менеджмент. До других – застосування лікарських засобів. Коли напади є нечастими, допомогти можуть нестероїдні протизапальні засоби, або прості анальгетики, або їхнє поєднання в комбінованих засобах. Вважається, що в комбінованих лікарських засобах інгредієнти можуть підсилювати одне одного і так забезпечувати більш комплексний і виражений знеболювальний ефект. У таких комбінаціях кофеїн може підсилювати дію нестероїдних протизапальних засобів, стимулюючи структури мозку. Прикладом такого поєднання є комбінація ацетилсаліцилової кислоти з парацетамолом і кофеїном. Оскільки головний біль напруги може суттєво впливати на працездатність і якість життя, дуже важливо – позбутися його швидко й ефективно. Але в будь-якому випадку точний діагноз головного болю та необхідне саме вам лікування може визначити тільки лікар, а тому перед застосуванням будь-яких засобів необхідно отримати консультацію. Не відкладайте візит до лікаря, якщо частота нападів наростає, а біль погано контролюється за умови використання знеболювальних засобів або ви вживаєте ліки вже понад місяць. 

Мігрень

Біль середнього та високого ступеня вираженості, зустрічається в середньому в 10% населення (частіше в жінок), триває від 4 до 72 годин, хронічна форма мігрені передбачає сумарно 15 і більше днів із головним болем на місяць.

Локалізація:

частіше охоплює одну половину голови – ліву або праву, хоча бувають випадки двостороннього болю.

Як відчувається:

односторонній пульсівний або стукаючий головний біль. Може супроводжуватися нудотою або блюванням, фотофобією (чутливість до світла) або фонофобією (чутливість до голосних звуків). У приблизно 25% людей із мігренню зустрічається феномен аури. Аура – це специфічні візуально-сенситивні відчуття, які проявляються як порушення чуттєвої сфери: крапочки та зигзаги перед очима, неправильне сприйняття об'єктів, проблеми з мовленням, непереносність гучних звуків, обмеження рухливості. Аура розвивається безпосередньо перед самим нападом мігрені та є його передвісником.

Що може провокувати:

тригерами можуть виступати кава, різкі запахи, посилене фізичне навантаження. Але разом із тим різка відмова від, наприклад, кави може, навпаки, посилювати головний біль. Оскільки вважається, що кофеїн за регулярного застосування призводить до звуження судин, а різке припинення його вживання зумовлює їх розширення, яке своєю чергою пов’язане з больовим синдромом під час мігрені. Напад мігрені також може розвиватися внаслідок голодування, зневоднення та стресу.

Якою може бути допомога:

оскільки перебіг мігрені, особливо хронічної, може ускладнюватися розвитком тривожності, депресивних симптомів, а іноді навіть інсультів або інфарктів, – перебування під наглядом лікаря є важливою умовою для контролю захворювання та запобігання погіршення стану. План лікування, як правило, охоплює поєднання нефармакологічних і фармакологічних методів терапії. Зокрема, важливо вести щоденник мігрені, занотовуючи фактори, що можуть провокувати напади – це дозволить виявити тригери й уникати їх у майбутньому.

Серед лікарських засобів на першому етапі можуть застосовуватися прості анальгетики, нестероїдні протизапальні засоби та їхні комбінації з кофеїном. За необхідності вищого контролю нападів може стати в пригоді застосування засобів специфічної терапії атак мігрені (триптанів). Дані засоби мають призначатися лікарем. Також у випадку високої частоти й інтенсивності нападів і за хронічного перебігу мігрені лікарі можуть вдаватися до превентивної терапії. Це застосування лікарських засобів на щоденній основі для зменшення кількості атак і зниження їхньої вираженості.

А тому якщо ви спостерігаєте в себе симптоми, схожі на симптоми головного болю під час мігрені – обов’язково зверніться за допомогою до лікаря для встановлення точного діагнозу та призначення відповідного лікування. Самодіагностика та самолікування можуть нашкодити вашому здоров’ю.

Кластерний головний біль

Біль високого або дуже високого ступеня вираженості, зустрічається в 0,1-0,4% населення (частіше в чоловіків), триває від 15 до 180 хвилин у формі серії нападів

Локалізація:

одностороння, навколо ока (периорбітальна зона) або у скроневій ділянці.

Як відчувається:

розривальний головний біль в області ока, який віддає у скроню. Супроводжується додатковими симптомами: сльозотечею, ринореєю (надмірне виділення слизової рідини з носа), закладеністю носа, вираженим психомоторним збудженням.

Що впливає:

причини виникнення цього болю достеменно невідомі, їх пов’язують з ураженням центральної нервової системи, зокрема гіпоталамусу. Останній регулює сон і неспання, ось чому вчені шукають відповідь у добових ритмах людини. Тому у групі ризику ті, хто часто змінює часові пояси.

Якою може бути допомога:

внаслідок високої інтенсивності цей тип болю значно знижує якість життя людей, часто супроводжується розвитком тривожності, депресії, суїцидальних думок або страху смерті. Кластерний біль практично не піддається лікуванню класичними знеболювальними засобами. У лікуванні атак лікарі застосовують специфічну терапію – триптани й ерготаміни, інгаляції киснем і за необхідності профілактичну – засоби групи блокаторів кальцієвих каналів, глюкокортикостероїдів, протиепілептичні препарати тощо, щоб зменшити кількість нападів на місяць. Людина із кластерним головним болем має також модифікувати спосіб життя – і почати слід із режиму сну/активності.

Лише третині пацієнтів діагностують кластерний головний біль, у багатьох інших випадках відтягується встановлення діагнозу, оскільки пацієнт може звертатися до офтальмологів, лор-спеціалістів. Людина роками може лікувати гайморит або синусит, хоча це й не приносить полегшення. Як результат – біль перетікає у хронічну форму.

А тому якщо ви спостерігаєте в себе симптоми, схожі на симптоми кластерного головного болю – обов’язково зверніться за допомогою до лікаря для встановлення точного діагнозу та призначення відповідного лікування. Самодіагностика та самолікування можуть нашкодити вашому здоров’ю.

Головний біль не варто терпіти. Його можна ефективно лікувати

 

Щоб полегшити інтенсивність болю, ми готові на будь-що, але не всі засоби можуть допомогти, а деякі, за певних умов, навіть нашкодити. Так, наприклад, застосування спазмолітичних засобів. Зокрема, за мігрені, зважаючи на уявлення про механізм захворювання, спазмолітики навіть можуть погіршити ситуацію, ще більше розширивши судини. Також вони не розглядаються провідними світовими товариствами та відповідними настановами для лікування найбільш поширених типів первинного головного болю (головного болю напруги, мігрені, кластерного головного болю).

Як полегшити симптоми? У багатьох випадках для зниження вираженості болю за мігрені або головному болю напруги на першому етапі ефективними можуть бути прості анальгетики або нестероїдні протизапальні засоби та їхні комбінації з кофеїном (ацетилсаліцилова кислота, парацетамол і кофеїн). Вони включені до багатьох провідних світових настанов для лікування первинного головного болю.

Для точного встановлення діагнозу та призначення відповідного лікування, а особливо якщо головний біль інтенсивний, часто повторюється, а симптоми не зменшуються після приймання простих анальгетиків чи нестероїдних протизапальних засобів – обов’язково зверніться до лікаря. Не варто займатися самодіагностикою та самолікуванням. Самолікування шкодить здоров’ю.

 

Матеріал підготовлено за підтримки

Головний біль
напруги

Дiзнатися бiльше

Головний біль
напруги

Біль легкого або помірного ступеня вираженості, зустрічається у приблизно 80% населення, напад може тривати від 30 хвилин до 7 днів, хронічна форма головного болю напруги передбачає сумарно 15 і більше днів із головним болем на місяць.

Локалізація:

біль, як правило, двосторонній. Починається з потилиці, переходить на передню частину голови.

Як відчувається:

двосторонній монотонний біль, який має стискальний, нийний характер, створює враження «шолома» або «обруча», що стискає голову.

Що може провокувати:

стрес, емоційне перенапруження, перевтома, незбалансоване харчування, проблеми зі сном, спазми м’язів голови та шиї.

Якою може бути допомога:

застосовуються нефармакологічні та фармакологічні методи. До перших належать зміни стилю життя, наприклад, покращення режиму дня і сну, збалансоване харчування, стрес-менеджмент. До других – застосування лікарських засобів. Коли напади є нечастими, допомогти можуть нестероїдні протизапальні засоби, або прості анальгетики, або їхнє поєднання в комбінованих засобах. Вважається, що в комбінованих лікарських засобах інгредієнти можуть підсилювати одне одного і так забезпечувати більш комплексний і виражений знеболювальний ефект. У таких комбінаціях кофеїн може підсилювати дію нестероїдних протизапальних засобів, стимулюючи структури мозку. Прикладом такого поєднання є комбінація ацетилсаліцилової кислоти з парацетамолом і кофеїном. Оскільки головний біль напруги може суттєво впливати на працездатність і якість життя, дуже важливо позбутися його швидко й ефективно. Але в будь-якому випадку точний діагноз головного болю та необхідне саме вам лікування може визначити тільки лікар, а тому перед застосуванням будь-яких засобів необхідно отримати консультацію. Не відкладайте візит до лікаря, якщо частота нападів наростає, а біль погано контролюється за умови використання знеболювальних засобів або надто частого їхнього вживання (понад на місяць). 

Мігрень

Дiзнатися бiльше

Мігрень

Біль середнього та високого ступеня вираженості, зустрічається в середньому в 10% населення (частіше в жінок), триває від 4 до 72 годин, хронічна форма мігрені передбачає сумарно 15 і більше днів із головним болем на місяць.

Локалізація:

частіше охоплює одну половину голови – ліву або праву, хоча бувають випадки двостороннього болю.

Як відчувається:

односторонній пульсівний або стукаючий головний біль. Може супроводжуватися нудотою або блюванням, фотофобією (чутливість до світла) або фонофобією (чутливість до голосних звуків). У приблизно 25% людей із мігренню зустрічається феномен аури. Аура – це специфічні візуально-сенситивні відчуття, які проявляються як порушення чуттєвої сфери: крапочки та зигзаги перед очима, неправильне сприйняття об'єктів, проблеми з мовленням, непереносність гучних звуків, обмеження рухливості. Аура розвивається безпосередньо перед самим нападом мігрені та є його передвісником.

Що може провокувати:

тригерами можуть виступати кава, різкі запахи, посилене фізичне навантаження. Але разом із тим, різка відмова від, наприклад, кави може, навпаки, посилювати головний біль. Оскільки вважається, що кофеїн за регулярного застосування призводить до звуження судин, а різке припинення його вживання зумовлює їх розширення, яке своєю чергою пов’язане з больовим синдромом під час мігрені. Напад мігрені також може розвиватися внаслідок голодування, зневоднення та стресу.

Якою може бути допомога:

оскільки перебіг мігрені, особливо хронічної, може ускладнюватися розвитком тривожності, депресивних симптомів, а іноді навіть інсультів або інфарктів, – перебування під наглядом лікаря є важливою умовою для контролю захворювання та запобігання погіршення стану. План лікування, як правило, включає поєднання нефармакологічних і фармакологічних методів терапії. Зокрема, важливо вести щоденник мігрені, занотовуючи фактори, що можуть провокувати напади – це дозволить виявити тригери й уникати їх у майбутньому.

Серед лікарських засобів на першому етапі можуть застосовуватися прості анальгетики, нестероїдні протизапальні засоби та їхні комбінації з кофеїном. За необхідності вищого контролю нападів може стати в пригоді застосування засобів специфічної терапії атак мігрені (триптанів). Дані засоби мають призначатися лікарем. Також у випадку високої частоти й інтенсивності нападів і за хронічного перебігу мігрені лікарі можуть вдаватися до превентивної терапії. Це застосування лікарських засобів на щоденній основі для зменшення кількості атак і зниження їхньої вираженості.

А тому якщо ви спостерігаєте в себе симптоми, схожі на симптоми головного болю за мігрені – обов’язково зверніться за допомогою до лікаря для встановлення точного діагнозу та призначення відповідного лікування. Самодіагностика та самолікування можуть нашкодити вашому здоров’ю.

Кластерний
головний біль

Дiзнатися бiльше

Кластерний
головний біль

Біль високого або дуже високого ступеня вираженості, зустрічається в 0,1-0,4% населення (частіше в чоловіків), триває від 15 до 180 хвилин у формі серії нападів

Локалізація:

одностороння, навколо ока (периорбітальна зона) або у скроневій ділянці.

Як відчувається:

розривальний головний біль в області ока, який віддає у скроню. Супроводжується додатковими симптомами: сльозотечею, ринореєю (надмірне виділення слизової рідини з носа), закладеністю носа, вираженим психомоторним збудженням.

Що впливає:

причини виникнення цього болю достеменно невідомі, їх пов’язують з ураженням центральної нервової системи, зокрема гіпоталамусу. Останній регулює сон і неспання, ось чому вчені шукають відповідь у добових ритмах людини. Тому у групі ризику ті, хто часто змінює часові пояси.

Якою може бути допомога:

внаслідок високої інтенсивності цей тип болю значно знижує якість життя людей, часто супроводжується розвитком тривожності, депресії, суїцидальних думок або страху смерті. Кластерний біль практично не піддається лікуванню класичними знеболювальними засобами. У лікуванні атак лікарі застосовують специфічну терапію – триптани й ерготаміни, інгаляції киснем та, за необхідності, профілактичну – засоби групи блокаторів кальцієвих каналів, глюкокортикостероїдів, протиепілептичні препарати тощо, щоб зменшити кількість нападів на місяць. Людина із кластерним головним болем має також модифікувати спосіб життя – і почати слід із режиму сну/активності.

Лише третині пацієнтів діагностують кластерний головний біль, у багатьох інших випадках відтягується встановлення діагнозу, оскільки пацієнт може звертатися до офтальмологів, лор-спеціалістів. Людина роками може лікувати гайморит або синусит, хоча це й не приносить полегшення. Як результат – біль перетікає у хронічну форму.

А тому якщо ви спостерігаєте в себе симптоми, схожі на симптоми кластерного головного болю – обов’язково зверніться за допомогою до лікаря для встановлення точного діагнозу та призначення відповідного лікування. Самодіагностика та самолікування можуть нашкодити вашому здоров’ю.

Головний біль
не варто терпіти.
Його можна ефективно
лікувати

Щоб полегшити інтенсивність болю, ми готові на будь-що, але не всі засоби можуть допомогти, а деякі, за певних умов, навіть нашкодити. Так, наприклад, застосування спазмолітичних засобів. Зокрема, під час мігрені, зважаючи на уявлення про механізм захворювання, спазмолітики навіть можуть погіршити ситуацію, ще більше розширивши судини. Також вони не розглядаються провідними світовими товариствами та відповідними настановами для лікування найбільш поширених типів первинного головного болю (головного болю напруги, мігрені, кластерного головного болю).

Як полегшити симптоми? У багатьох випадках для зниження вираженості болю за мігрені або головному болі напруги на першому етапі ефективними можуть бути прості анальгетики або нестероїдні протизапальні засоби та їхні комбінації з кофеїном (ацетилсаліцилова кислота, парацетамол і кофеїн). Вони включені до багатьох провідних світових настанов для лікування первинного головного болю.

Для точного встановлення діагнозу та призначення відповідного лікування, а особливо якщо головний біль інтенсивний, часто повторюється, а симптоми не зменшуються після вживання простих анальгетиків чи нестероїдних протизапальних засобів – обов’язково зверніться до лікаря. Не варто займатися самодіагностикою та самолікуванням. Самолікування шкодить здоров’ю.

Матеріал підготовлено за підтримки

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.