Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЗапитання експерту: що треба знати про пологи вдома або в укритті

Пояснює акушерка-гінекологиня

Запитання експерту: що треба знати про пологи вдома або в укритті — Здоров'я на Wonderzine

Через неможливість дістатися лікарень або відсутність зв’язку в тимчасово окупованих містах жінки народжують дітей удома або в укриттях. Нещодавно уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла, що в Тростянці на Сумщині жінкам доводиться народжувати вдома, оскільки окупанти обстрілюють лікарні й викрадають автомобілі екстреної медичної допомоги.

На жаль, інструкції щодо домашніх пологів стають затребуванішими, адже жінки мають знати, як діяти в такій ситуації, щоб убезпечити себе та дитину. Що варто підготувати перед пологами, які ускладнення можуть виникнути і як їм запобігати, як взаємодіяти з партнером та лікарем і подбати про дитину після народження, з’ясовуємо з лікаркою, акушеркою-гінекологинею, учасницею спільноти «Свій. Док» Елені Чолас.

Текст: Ольга Дуденко

Елені Чолас

Акушерка-гінекологиня


Завчасна підготовка до пологів

Варто зазначити, що найбезпечніший варіант – народжувати в лікарні за присутності медиків. Якщо немає змоги потрапити до пологового, то спробуйте дістатися найближчої лікарні чи фельдшерсько-акушерського пункту. Але не їдьте туди самостійно, якщо в місті комендантська година.

Якщо тривалість вашої вагітності вже 37 тижнів, варто

  • записати телефон місцевої ТРО;
  • записати телефон найближчого пологового будинку;
  • завантажити на телефон застосунок для фіксації перейм. Часто такі програми також мають підказки щодо дихання.
  • завжди носити з собою паспорт, обмінну карту та ліки, якщо ви вживаєте якісь із них за призначенням лікаря на постійній основі.

До пологів удома чи в бомбосховищі варто вдаватися тільки за повної неможливості проїхати до лікарні. Пологи не відбуваються впродовж кількох хвилин, тому у вас є декілька годин, щоб дістатися лікарні від початку перших перейм.

Якщо все-таки пологи відбуваються вдома чи в бомбосховищі, вам будуть потрібні:

  • чиста тепла вода;
  • пелюшки з поглинальним шаром;
  • чисті ножиці;
  • 3–4 пари стерильних рукавичок;
  • одяг для малюка;
  • людина з медичною освітою та/або постійний стійкий телефонний зв’язок, бажано з інтернетом і можливістю відеозв’язку;
  • питна вода;
  • сухі та вологі серветки;
  • ампула окситоцину та шприц.

Основні етапи пологів

Від початку перейм до початку пологів (потуг) зазвичай минає 12–18 годин, тому здебільшого є час перечекати тривогу в безпечному місці й дістатися медичної установи. Важливо пам’ятати, що під час переймів жінка має ходити й рухатися, між переймами не має бути неприємних чи болісних відчуттів. Якщо вони є, необхідно їхати в лікарню.

Навколоплідні води можуть відійти ще до пологів чи перед народженням дитини, тому обов’язково потрібно:

  • зафіксувати час відходження навколоплідних вод;
  • оцінити колір: нормальний колір – як розведене водою молоко. Якщо води зеленуваті (болотні) чи кров’янисті, варто викликати швидку;
  • якщо впродовж 18 годин від відходження вод немає переймів, варто викликати швидку.

Потужний період наступає після повного відкриття шийки (12–18 годин від початку перейм). У середньому треба 4–5 потуг для народження малюка. Під час потужного періоду краще бути в горизонтальному положенні для зменшення крововтрати.

Після народження дитини пуповину слід перев’язати у двох місцях на відстані 10 см один від одного й перерізати посередині. Зробити це треба після того, як вона повністю відпульсує: десь через 3–4 хвилини після народження дитини.

Потім настає третій період пологів – народження плаценти. У цей період слід уважно слідкувати за крововтратою. Якщо розпочалася кровотеча, треба негайно викликати швидку або зателефонувати до територіальної оборони, щоб якнайшвидше дістатися медичного закладу.

Зменшення стресу перед пологами

Для того, щоб зменшити хвилювання перед пологами, підійдуть будь-які дихальні практики, призначені для подолання стресу. Також у пригоді стануть спеціальні застосунки з набором заспокійливих практик на телефон, які слід завантажити заздалегідь (Calm, MoodTools).

Крім цього, варто бути активною в першому періоді пологів, під час переймів. Наприклад, ходити або прийняти теплий душ.

Партнери для приймання пологів

Наявність іншої людини для приймання пологів обов’язкова. Якщо у вас немає можливості покликати партнера чи партнерку в період пологів, домовтеся з кимось із сусідів, зателефонуйте в ТРО по допомогу або спробуйте зв’язатися з пологовим будинком.

За можливості партнер або породілля мають тримати дистанційний зв’язок із лікарем, якщо медиків немає поруч. Під час пологів лікар даватиме вказівки як породіллі, так і партнеру.

Післяпологовий період

Після пологів варто подбати про особисту гігієну та здоров’я дитини:

  1. Витріть дитину насухо.
  2. Одягніть дитину, включаючи шапочку та шкарпетки, накрийте ковдрою.
  3. Покладіть дитину на мамині груди та прикладіть до соска.
  4. Накрийте породіллю теплою ковдрою чи пледом.

Ресурси з безкоштовними медичними консультаціями

Контакт-центр МОЗ України надає безкоштовну медичну консультацію за телефоном 0 800 60 20 19. До контакт-центру залучені психологи, терапевти, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, хірурги та педіатри. Helsi.me оновили сервіс консультацій лікарів для всіх українців, і відтепер онлайн-прийоми безкоштовні. Якщо є змога, краще телефонувати до найближчого пологового або зв’язуватися зі своїм лікарем.

Нещодавно ми також публікували інструкцію лікарки Катерини Доберніг про те, як приймати пологи в умовах війни.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.