Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЗапитання експерту: як запобігти небажаній вагітності під час війни?

Запитання експерту: як запобігти небажаній вагітності під час війни? — Здоров'я на Wonderzine

Екстрена контрацепція та КОК

В умовах війни можуть виникнути проблеми з доступом до ліків чи медичних закладів. Це ускладнює становище, якщо у вас був незахищений секс, під час статевого акту порвався презерватив, ви пропустили прийом КОК або відбулося сексуальне насильство.

Запобігти небажаній вагітності допоможе екстрена контрацепція. Гінекологиня Оксана Негрич пояснює, як обрати та приймати ці пігулки, якщо ви маєте змогу купити їх у аптеці, отримати від волонтерів чи знайти серед інших жінок. Запитуємо лікарку також про те, що робити, якщо вагітність настала, і як мінімізувати можливі ризики.

Що таке екстрена контрацепція?

Екстрена контрацепція – це метод запобігання небажаної вагітності, який застосовується після незахищеного статевого акту. Це може бути у випадку, якщо жінка забула прийняти протизаплідні таблетки, якщо під час сексу порвався чи злетів презерватив або якщо статевий акт був без застосування будь-якої контрацепції, у тому числі в разі сексуального насильства.

Екстрена контрацепція не впливає на вагітність, що вже настала, а суттєво знижує ризики її настання.

Як застосовувати екстрену контрацепцію?

Для ефективності екстреної контрацепції важливий час прийому. Є сенс її застосовувати у проміжку від 72 до 150 годин після статевого акту (3–5 діб). Якщо є змога прийняти відразу, варто це зробити, адже в першу добу ефективність сягає понад 90%.

Найпоширенішим препаратом є пігулки з активною речовиною левоноргестрел. Є два варіанти прийому: одна таблетка 0,5 мг одноразово або інший препарат дві таблетки по 0,75 мг. Останні приймаються або дві відразу або двічі з інтервалом 12 годин. Ефективність двох способів однакова, до того ж це найдоступніший варіант, який є в більшості аптек. Його потрібно застосовувати до 72 годин після статевого акту, але що швидше, то ефективніше.

Є препарат із дієвою речовиною уліпристал 30 мг, який приймається одноразово. Перевагою є те, що цей препарат зберігає ефективність довше, до 120 годин. Проте однаково раджу прийняти якомога швидше.

Є інші способи, окрім таблеток?

Ще одним варіантом екстреної контрацепції є внутрішньоматкова спіраль. Але, щоб її встановити, потрібен візит до лікаря, що в умовах війни не завжди можливо.

Запобігти вагітності можна з допомогою КОК (комбінованих оральних контрацептивів) у більшому дозуванні. Цей метод варто застосовувати в разі, якщо немає доступу до класичних препаратів екстреної контрацепції. Таблетки КОК можна знайти переважно в усіх аптеках, а часто серед подружок чи сусідок.

Як розрахувати дозування КОК як екстрену контрацепцію?

В дієвій речовині має бути 100 мікрограм етаніл естрадіолу, а також 0,5 мг левоноргестрелу. Таких прийомів має бути два з інтервалом у 12 годин.

Щоб порахувати кількість таблеток, треба дивитися на склад конкретного препарату. Зазвичай КОК мають різні активні речовини, але як екстрена контрацепція потрібно 4–5 таблеток. Важливо зазначити, що серед усіх різновидів екстреної контрацепції цей найменш ефективний і частіше викликає побічні ефекти, як-от нудота та блювота. Якщо протягом трьох годин після прийому таблетки ви блювали, прийміть КОК повторно. Але пам'ятайте, якщо є доступ до класичних препаратів, краще використовувати їх.

Що робити, якщо вагітність уже настала?

Якщо вагітність уже настала, не подіяла екстрена контрацепція чи не було можливості прийняти таблетки, категорично заборонено та небезпечно намагатися переривати вагітність у домашніх умовах. Не перевіряйте на собі різні методи з Google, навіть не шукайте. Обов’язково потрібно звертатися до лікаря, який надасть усю необхідну інформацію. В Україні, за бажанням жінки, дозволено робити аборт до 12 тижнів (майже три місяці). За цей час ви можете встигнути звернутися до спеціаліста та виконати процедуру. Це набагато безпечніше та позбавить вас негативних наслідків.

Як мінімізувати ризики для здоров’я?

Раджу подбати про те, щоб у вашій аптечці були презервативи, таблетки екстреної контрацепції та КОК. Важливо розуміти, що екстрена контрацепція не повинна застосовуватися часто. Якщо у вас постійно стаються труднощі зі звичайними методами контрацепції, потрібно підбирати з гінекологом надійний метод захисту.

Якщо ж застосовувати екстрену контрацепцію тільки в окремий випадках, серйозних наслідків для здоров’я мінімальна кількість. Найчастіше це короткотривалі симптоми: нудота, блювота, погіршення самопочуття та збій менструального циклу. Місячні можуть початися або раніше, або із затримкою. Можливо, зміниться характер виділень, але в наступному циклі має все нормалізуватися. У випадку затримки потрібно зробити тест на вагітність. Якщо тест позитивний або ж затримка понад тиждень – звернутися до лікаря.

Щодо переривання вагітності, то найкращий спосіб мінімізувати можливі наслідки, це звертатися в ліцензований медичний заклад за першої нагоди. Переривання вагітності на ранніх термінах веде до набагато меншої кількості ускладнень. До 9 тижнів вагітності жінка може спробувати медикаментозне переривання, без інструментального втручання в матку.

У цілому знання про екстерну контрацепцію та вчасне й правильне використання дає змогу в більшості випадків уникнути небажаної вагітності та потреби робити аборт.

Фото: Etsy

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.