Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно: Чому болять груди перед місячними?

Ні, не соромно: Чому болять груди перед місячними? — Здоров'я на Wonderzine

Пояснює лікарка-мамолог

У рубриці «Ні, не соромно» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

Запитуємо в лікарки-мамолога, чому може виникати біль у грудях напередодні менструації та про що він може сигналізувати.

Оксана Краснопольська

лікарка-мамолог, онкологиня, хірургиня-дерматоонкологиня, УЗД-спеціалістка


Чи нормально, коли за кілька днів до менструації починають боліти груди?

Помірний дискомфорт, чутливість і незначне нагрубіння молочних залоз напередодні місячних вважаються нормою.

Зазвичай нагрубіння й болісні відчуття спостерігаються в другій половині менструального циклу, після овуляції, внаслідок коливань гормонів естрогена й прогестерону.

Та багато залежить від характеру болю: гострий він чи ні? Чи підвищується при цьому температура? Якщо ви просто заглушаєте болісні відчуття анальгетиками, то ризикуєте пропустити можливе захворювання – наприклад, хронічний мастит.

Зрозуміти, чи носить біль запальний характер і чи вказує на якісь патології, може тільки лікар. Звісно, не зайвим буде проводити самообстеження молочних залоз, але, як показує практика, зрозуміти щось при самостійній пальпації пацієнткам досить важко.

За яких обставин треба звернутися до лікаря?

Якщо ви спостерігаєте сильний біль у грудях, серйозні набряки й виділення з молочних залоз, якщо цей дискомфорт не проходить із початком менструації чи якщо раніше такий біль вас не турбував – не зволікайте з візитом до лікаря. Ці скарги можуть сигналізувати про дисгормональні захворювання та є приводом звернутися до мамолога.

Як часто треба відвідувати мамолога?

Ідеальний сценарій – це коли жінка робить перший повний скринінг ще до початку статевого життя, щоби на наступних оглядах лікар міг відстежувати зміни в молочних залозах. Наприклад, зіставити УЗД, яке ви зробили у 20 років, з новішими обстеженнями, і виявити негативну динаміку, якщо така є.

Кожній жінці треба раз на рік проходити огляд у гінеколога та мамолога. Крім огляду, залежно від віку, треба робити УЗД або мамографію. А за наявності відповідних показань – МРТ молочних залоз із контрастуванням.

Не ходити на огляди до мамолога дуже ризиковано. Кожна друга жінка хворіє на мастопатію; пік захворюваності припадає на 35–40 років. Крім того, з віком починає зростати й ризик розвитку раку молочної залози – найбільш поширеної форми раку серед жінок.

Щоби не пропустити захворювання на ранній стадії, не відкладайте візит до мамолога на потім і своєчасно проходьте планові огляди.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.