Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яГодинна прогулянка на природі має позитивний вплив на психічне здоров’я – дослідження

Вона допомагає впоратися зі стресом і негативними емоціями

Дослідження, опубліковане в Molecular Psychiatry, показує, що в людей, які гуляли в лісі протягом години, знижувалася активність у мигдалеподібному тілі, що відповідає за формування позитивних і негативних емоцій, зокрема за відчуття тривоги й стресу. Водночас у людей, які прогулювалися містом, таких змін не відбувалося.

Автори дослідження провели експеримент: вони обрали 63 людини віком до 27 років і відправили частину з них на годинну прогулянку лісом, а решту – до жвавої вулиці в центрі Берліна. До й після прогулянки учасники пройшли функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), яка виміряла активність мигдалеподібного тіла учасників, поки ті виконували стресові завдання.

Результати показали, що в учасників, які повернулися з прогулянки на природі й повторно виконали завдання, була знижена активність мигдалеподібного тіла. Тобто вони не так сильно відчували стрес. Водночас у тих, хто гуляв містом, активність мигдалеподібного тіла не змінилася. За словами авторів дослідження, такі висновки свідчать про те, що контакт із природою сприяє відновленню після стресу, знижуючи активність мигдалини. Вплив міського середовища, з іншого боку, не зменшує й не посилює її активності.

«Ми гадали, що прогулянка на природі зменшить активність мигдалеподібного тіла, а прогулянка в міському середовищі збільшить її, – сказала Соня Судимак, одна з авторів дослідження. – Однак нас здивувало те, що прогулянка містом не викликала додаткової активності в ділянках мозку, пов’язаних зі стресом. Вона залишалася стабільною. Це суперечить загальноприйнятій думці про те, що перебування в місті викликає додатковий стрес».

За її словами, це дослідження допомогло виявити, чому і як саме контакт із природою допомагає зменшити рівень стресу.

«Цікаво, що цей ефект був виявлений лише після годинної прогулянки, тож якщо у вас немає часу, щоби проводити цілий день на природі, усього одна година [прогулянок] теж корисна для нашого мозку», – зазначила Судимак.

Результати дослідження показують, що перебування на природі потенційно може зменшити негативний вплив міського життя й знизити ризик появи психічних розладів серед жителів міст.

«Ці висновки підтверджують важливість доступних зелених зон у містах, – додала Судимак. – Оскільки урбанізація стрімко зростає, для міських жителів украй важливо мати поблизу парк або ліс, де вони зможуть «відновитися» після стресового міського середовища. Завдяки нашому дослідженню ми прагнемо привернути увагу до необхідності створення зелених зон, щоб поліпшити психічне здоров’я й благополуччя людей».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.