Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЛюди, які сплять менше 5 годин, ризикують отримати хронічні захворювання – дослідження

Цукровий діабет, деменція, психічні розлади

Люди віком від 50 років і старше, які сплять п’ять або менше годин на добу, мають більший ризик розвитку хронічних захворювань. Про це пише CNN.

У дослідженні, опублікованому в журналі PLOS Medicine, взяли участь майже вісім тисяч державних службовців Британії, які не мали хронічних захворювань у віці 50 років. Учасники експерименту кожні чотири-п’ять років мали повідомляти вченим, скільки годин на добу вони витрачають на сон. Експеримент тривав впродовж 25 років.

У результаті з’ясувалося, що люди у віці від 50 років, які спали п’ять або менше годин на добу, мали на 30% вищий ризик розвитку багатьох хронічних захворювань, ніж ті, хто спав не менше семи годин. Водночас у 60 років ризик збільшився на 32%, а в 70 років – на 40%.

Серед захворювань – цукровий діабет, рак, ішемічна хвороба серця, інсульт, серцева недостатність, хронічна обструктивна хвороба легень, хронічна хвороба нирок, захворювання печінки, депресія, деменція, психічні розлади, хвороба Паркінсона й артрит.

Шерон Кобб, одна з учених, яка працювала над дослідженням, зазначила, що під час експерименту не врахували ще один важливий чинник – якість сну. Крім того, дослідження також не пояснює, що саме може стати причиною розвитку хронічних захворювань у людей, які спали п’ять і менше годин на добу.

За словами професора медичних наук в університеті Алабами Адама Ноулдена, сон – це відновлювальний процес. Він допомагає виробляти й регулювати гормони в організмі, які контролюють апетит, обмін речовин, статевий потяг, кров'яний тиск і частоту серцевих скорочень, температуру тіла й циркадні ритми. Якщо організм не виробляє достатньо гормонів через нестачу сну, то це може призвести до хронічних проблем зі здоров'ям.

«Люди часто несерйозно ставляться до сну. Вони думають, що їм потрібно менше спати, щоб отримати від життя максимум задоволення, але насправді все навпаки, – сказав Ноулден. – Більшість досліджень показує, що якість життя покращується, якщо ви висипаєтеся».

Ноулден дає кілька рекомендацій людям, які мають проблеми зі сном:

  • встановити постійний графік сну;
  • вимикати зайве світло й засинати в тиші;
  • уникати кофеїну, алкоголю й переїдання перед сном.
Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.