Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яДослідження: гедонізм дозволяє почуватися щасливим так само, як і самоконтроль

Секрет у тому, щоб балансувати між гедонізмом і самоконтролем

Насолода від короткотривалих приємних подій приносить стільки ж щастя, як і самоконтроль. Такі результати нового дослідження Цюрихського університету й університету Радбоуд у Нідерландах, пише EurekAlert.

Переважає думка, що самоконтроль дозволяє ефективніше розставляти пріоритети для довгострокових цілей і що він призводить до більш щасливого й успішного життя. Науковці наводять приклад таких цілей − від бажання відмовитися від цукру до вивчення нової іноземної мови.

Дослідники зробили анкету щодо гедонізму, яку дали заповнити людям. За результатами опитування вони виявили, що деякі люди в моменти розслаблення чи відпочинку відволікаються настирливими думками про завдання, які мали б зробити замість цього.

«Наприклад, лежачи на дивані, ви можете думати про спорт, яким не займаєтеся. Ці думки щодо суперечливих довгострокових цілей заважають негайній потребі відпочити», − розповіла співавторка дослідження Даніела Бекер.

Те ж саме стосується думок про роботу під час відпочинку: вони не дозволяють повністю розслабитися. Водночас люди, які повністю насолоджуються відпочинком, переважно мають краще самопочуття й рідше страждають від тривоги та депресії.

«Досягнення гедонічних і довгострокових цілей не повинні суперечити одна одній. Наші дослідження показують, що обидві цілі важливі й можуть доповнювати одна одну в досягненні добробуту та міцного здоров’я. Важливо знайти правильний баланс у повсякденному житті», − пояснює співавторка дослідження Катаріна Бернекер.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.