Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яБагаторазові прокладки, чаші та менструальні труси. Що треба знати про альтернативні засоби гігієни

Багаторазові прокладки, чаші та менструальні труси. Що треба знати про альтернативні засоби гігієни
 — Здоров'я на Wonderzine

Замість тампонів і звичайних прокладок

За життя одна жінка використовує від 5 до 15 тисяч тампонів і прокладок, які потім, у вигляді пластикових відходів, опиняються на сміттєзвалищі та потрапляють до каналізаційних систем.

З міркувань екологічності – або ж просто задля власного комфорту – усе більше жінок надають перевагу альтернативним засобам гігієни. Ми запитали в лікарки-гінеколога, чи безпечні менструальні чаші, труси й багаторазові прокладки, та поговорили з дівчатами, які охоче ними користуються.

*У тексті ми використовуємо «жінка», але зауважимо, що не всі люди, в яких бувають менструації, ідентифікують себе як жінки й що не в усіх жінок є менструація.

Тетяна Осауленко

лікарка-гінеколог, ендокринолог


Менструальна чаша

Менструальна чаша – це місткість для збору менструальних виділень із медичного силікону чи термопластичного еластомеру. Чаші бувають різного об’єму та жорсткості; за формою нагадують дзвін із хвостиком чи кільцем, за який засіб можна витягти з піхви. Коли місткість наповнюється, її треба дістати та спорожнити, а чашу – простерилізувати.

Набір менструальних чаш Satisfyer Feel Good

Ціна – 449 гривень за 2 чаші

Тетяна Осауленко

 Зручність менструальної чаші в тому, що вона може вміщувати достатньо велику кількість рідини – від 10 до 38 мл, залежно від конфігурації та розміру. Це вдалий варіант для жінок, які мають рясні виділення.

Крім того, менструальна чаша зручна для купання в басейні чи морі. Вона досить надійно захищає від проникнення води, тоді як звичайний тампон так чи так мокне, особливо якщо в жінки є якісь травматичні зміни, наприклад, після пологів.

У чаші є кілька протипоказань до застосування: її не можна використовувати в післяпологовий період і за наявності внутрішньоматкової спіралі (підвищується ризик її випадіння). Також від використання цього гігієнічного засобу варто утриматися при запальних процесах на кшталт вагініту, цервіциту й циститу.

Пацієнток часто цікавить, чи підвищують менструальні чаші ризик розвитку синдрому токсичного шоку. Результати тогорічного метааналізу авторитетного журналу The Lancet свідчать про те, що це не так. Його автори зробили огляд низки досліджень на тему менструальних чаш і дійшли висновку, що чаші не підвищують ризик синдрому токсичного шоку й розвитку бактеріального вагінозу та не призводять до травматизації слизової. Звісно, треба пам’ятати, що кров є ідеальним середовищем для розмноження бактерій, а неправильно вставляючи чашу брудними руками, є ризик занести золотистий стафілокок (це він провокує вироблення токсинів, що призводять до розвитку СТШ). Але, якщо дотримуватися всіх правил, використання менструальних чаш є цілком безпечним.

Перед введенням і виведенням будь-якого внутрішньовагінального засобу (тампона також) треба ретельно вимити руки. Чашу перед введенням треба простерилізувати, причому краще мати дві чаші та кип’ятити їх не тільки перед початком місячних, а й перед кожним використанням. Це потрібно, щоби не допустити активного розмноження бактерій разом із повітрям, яке залишається в чаші, навіть коли ми її згинаємо.

Деякі виробники рекомендують тримати чашу не довше 12 годин, але я б радила скоротити цей проміжок до 6–8 годин. Якщо з чашею ви відчуваєте свербіж, печіння та почервоніння, варто припинити її використання та проконсультуватися з лікарем.

Коли об’єм або розмір підібрані неправильно, чаша може протікати. Та якщо ваші виділення занадто інтенсивні (їх не вміщає навіть велика чаша), варто звернутися до гінеколога, щоби врегулювати це питання.

Вероніка Гармаш

комунікаційна менеджерка Academy DTEK

 Користуюся менструальною чашею близько року. Довго дивилася блогерок, які про них розповідали, але ухвалила фінальне рішення доволі спонтанно – просто вирішила, що з наступного циклу почну тестувати. Загуглила, купила за першим же лінком чашу українського виробництва середнього розміру.

Спочатку відчуття були дивні, побоювалася дискомфорту і протікань, тому підстрахувалася більш звичною прокладкою. Як виявилося – недарма, адже з першого разу було складно підлаштуватися під чашу й правильно її встановити, аби забезпечити вакуум. Мені, щоб повноцінно звикнути, знадобилося три цикли.

Загалом, життя поділилося на «до» та «після» чаші. З нею дуже зручно займатися спортом, можна носити світлий одяг без переживань і забути про спеціальну білизну для менструації [усміхається]. Для мене особливим бонусом було те, що з чашею не натирається шкіра.

Виймати та вставляти її не складно, важливо психологічно усвідомити, що будеш торкатися своїх виділень, що абсолютно ок. Вивільняю чашу двічі на день: зранку та ввечері. З’ясувалося, що насправді виділень набагато менше, ніж здається при користуванні прокладками/тампонами. Стараюся робити це вдома, адже чашу бажано промити, але якщо є потреба зробити поза домом – публічна вбиральня та серветки стають в пригоді.

Багаторазові прокладки

Тканинні прокладки за формою схожі на звичайні. Кріпляться на білизну вони за допомогою кнопок або липучок на крильцях. Виробляють такі прокладки з натуральних матеріалів – наприклад, з органічної бавовни, льону чи мериносу. Щоби вони абсорбували виділення, їх оснащують водопоглинальною мембраною. Прокладки бувають різного розміру та формату – для більш і менш інтенсивних виділень – та різних кольорів. Термін придатності таких прокладок за умови правильного догляду – 3-4 роки. 

Тетяна Осауленко

 Звичайні одноразові прокладки виготовляють із ненатуральних матеріалів, відбілюють хлором та обробляють різними агресивними речовинами. Контакт із цими гігієнічними засобами може викликати дискомфорт у багатьох жінок. Якщо ви відчуваєте, що стандартні прокладки спричиняють алергічні реакції та подразнення, то багаторазові, вироблені з натуральних тканин, можуть їх замінити.

Головне у використанні таких прокладок – догляд. Їх необхідно регулярно та ретельно прати, за допомогою делікатних засобів, і носити із собою в чистому чохлі.

Анна Понікарчук

співзасновниця zero-waste компанії Ozero

 Про багаторазові прокладки я дізналася в Ozero. Ми захотіли знайти найкращі та найнадійніші – для себе та для клієнток. У нас так завжди: ми відчуваємо проблему на собі, і тому шукаємо ідеальне рішення. На пошук прокладок пішло 15 місяців.

За цей час ми з дівчатами спробували 5 різних брендів. Якість протікали, якісь погано сохли або пралися, якість просто були незручні. Тому я прекрасно розумію дівчат, яким попався неякісний бренд і вони не вірять, що багаторазова прокладка може бути зручною та надійною. Та після пів року користування угорським брендом Emilla я відчула – це ті прокладки, з якими мені комфортно та на які я можу покластися.

Це сталося й тому, що я особисто знаю засновницю бренду Моніку. Кожного разу, коли я в Будапешті, заходжу до неї в гості – недавно вона відкрила власний шоурум. Моніка шиє прокладки понад 7 років, тому знає все про матеріали та їхню зручність. Плюс, обирає тільки сертифіковану органічну бавовну, що неможливо знайти в українських брендах. Для мене це дуже важливо, адже це говорить про відповідальність бренда на всіх рівнях.

Одноразовими прокладками або тампонами я не користуюся вже два роки. Але пам’ятаю, що відчувала під час користування: парниковий ефект і запахи, натирання, пластик. Тому точно можу сказати, що багаторазові тканинні прокладки м’якіші та природніші до тіла, їх навіть просто приємно тримати в руках. Мої сьогоднішні прокладки захищають на 99% – тобто майже завжди. Лишаю маленький шанс не прокладці, а собі – якщо я не розрахую час, коли треба замінити прокладку, або виділення будуть сильнішими, ніж я очікувала.

За перші два цикли користування я зрозуміла, скільки та яких прокладок мені потрібно. У мене середня рясність виділень, тому маю три великі та три маленькі прокладки. Це – комфортний максимум для мене, бо можна впоратися й із двома великими та однією маленькою. Замінюю їх у перший день точно двічі, а в інші дні – за ситуацією.

Але знаю, що в дівчат із рясними виділеннями інша історія. Мої знайомі мають по чотири-п’ять великих прокладок і користуються всіма в перший день. Маленькими прокладками можна користуватися в останні дні менструації як щоденними або разом із менструальною чашею на випадок, якщо вона протече.

Прати їх легко, якщо робити це в той же день або залишати на ніч у воді (другий варіант – від лінивої мене). Я спочатку перу їх руками з хорошим господарським милом – ми знайшли ідеальне мило для Ozero, яке справляється з різними плямами. Потім висушую та користуюся, наприклад, наступного дня. А вже після циклу перу всі прокладки в пральній машині разом з іншими речами чи постіллю. Після того, як вони висохнуть, я інколи їх прасую з парою. Це не обов’язково, просто я люблю прасувати [усміхається].

Менструальні труси

Спеціальні труси для менструації на вигляд як звичайні, але мають багатошарову ластовицю, яка вбирає вологу та не протікає. За словами лікарки-гінеколога Тетяни Осауленко, вони, як і багаторазові прокладки, є хорошою альтернативою стандартним прокладкам. Після використання труси треба так само замочити в холодній воді, а потім – випрати у пральній машині з низькою температурою.

Ірина Виговська

журналістка, письменниця

Я почала юзати менструальні труси приблизно пів року тому, виключно з цікавості. На мене кілька разів таргетували рекламу такої білизни, але виробленої за кордоном. Потім я побачила, що менструальні труси роблять і в Україні. Я кілька днів ходила з думкою: наскільки ж це абсурдно та який вигляд взагалі матиме. Мені здавалося, що це щось або на кшталт підгузків, або я просто маю весь день ходити в мокрому.

Спочатку купила одну пару з цікавості. Спробувала й була вражена. Наступного дня шкодувала, що маю лише одну пару, тому купила ще дві. Мені вистачає трусів приблизно на 12 годин – від ранкового до вечірнього душу. Мені достатньо трьох пар, я не користуюся іншими засобами особистої гігієни.

Труси зручні, майже нічим не відрізняються від будь-якої іншої бавовняної білизни. Хіба що трохи щільніша тканина й міцніші резинки навколо ніг. Тому варто купувати трохи більший розмір, але мене про це попередили, тож я відразу взяла L і не відчула жодного дискомфорту.

Прання – це найцікавіше. Коли я вперше спробувала випрати їх вручну, довго мучилася. Тепер просто заливаю водою, поки, наприклад, приймаю душ. Потім викручую, ополіскую й кидаю в пральну машинку. Не знаю, чи це правильний догляд, але так вони класно перуться й це не завдає клопоту.

Зараз це мій улюблений засіб особистої гігієни, насамперед через те, що це дуже просто. Ти просто одягаєш труси й усе, більше жодного дискомфорту.

Інші засоби

Тетяна Осауленко: Якщо ви не хочете витрачати час на очищення багаторазових засобів, можете спробувати органічні прокладки. Вони одноразові та дорожчі за вартістю від звичайних, але виготовлені з натуральної бавовни та компостуються.

Ще одна альтернатива (не екологічна, але для когось зручна) – це тампони-губки, які добре вбирають рідину. Ризик розвитку синдрому токсичного шоку з ними такий самий, як зі звичайними тампонами, але для декого вони можуть бути комфортнішими.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.