Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексЧеклист: 10 правил безпечного сексу для дівчат (і не тільки)

Чеклист: 10 правил безпечного сексу для дівчат (і не тільки)  — Секс на Wonderzine

«Безпечний секс – це не лише про презерватив»

«Безпечний секс – це не лише про презерватив, хоча він є обов’язковою його вимогою. Це також про фізичну та емоційну безпеку, про свої кордони, про довіру та турботу». Разом з експерткою пояснюємо, яких правил безпечного сексу варто дотримуватися.

Ксенія Скринник

кандидатка медичних наук, координаторка з адвокації та маркетингу Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine)


Що таке безпечний секс? Це той, під час якого ризики заразитись інфекціями, що передаються статевим шляхом – (ІПСШ) та ВІЛ – є найменшими. Тобто це секс, під час якого рідини з тіл партнерів (сперма, вагінальна рідина, кров) не потрапляють в організм одне одного. Саме через них можна підхопити захворювання від іншої людини.

Найбільш ефективний спосіб запобігти ІПСШ – узагалі не займатися сексом. Далі за рівнем безпеки йде мастурбація, поцілунки, секстинг і схожі активності. Найбільш безпечним сексом вважають той, який відбувається між людьми без ІПСШ, з презервативом, які займаються сексом лише одне з одним і не вживають ін’єкційні наркотики.

Безпечний секс – не означає, що він приноситиме менше задоволення. Це лише говорить про те, що партнери дотримуються певних правил задля свого здоров’я.

Використовуйте презервативи під час сексу

Презервативи значно знижують ризик передання ВІЛ, хламідіозу, гонореї, сифілісу, герпесу та інших захворювань. Бар’єрна контрацепція – поки найкращий спосіб захистити себе від таких інфекцій. Окрім утримання від сексу, звісно. Інші засоби контрацепції, як-от гормональні контрацептиви, не знижують ризик ІПСШ, а лише запобігають вагітності. Тому для захисту від захворювань підходядить лише бар’єрна контрацепція – презервативи та латексні серветки.

Найефективнішими є презервативи з латексу. Однак якщо у вас алергія на цей матеріал – на ринку існують презервативи з поліуретану, які також добре виконують свою функцію.

Презервативи слід використовувати щоразу під час сексу: від початку до самого кінця, оскільки ІПСШ можуть передаватися через природну змазку. Використовуйте лубрикант – кондоми можуть порватися через суху слизову. Також надмірне тертя може спровокувати травму, а це відкритий вхід для різних інфекцій. Для латексних презервативів використовуйте лише лубриканти на водній основі.

Не покладайтесь на партнера, завжди майте із собою презерватив. Найпоширенішими є чоловічі презервативи, однак використовувати можна й жіночі. Не одягайте відразу два презервативи – це аж ніяк не підвищує захист, а, навпаки, кондом легко може порватися чи сповзти. Не використовуйте один презерватив двічі.

Навчіться говорити «ні»

Секс – це вибір і він ніколи не повинен відбуватись під тиском. Це абсолютно нормально запитувати свого партнера, чи хоче він зараз зайнятись сексом. Будь-які дії повинні відбуватись за взаємної згоди. Вам може не хотітись сексу в цей момент, навіть якщо до людини є почуття, це теж нормально.

Пам’ятайте, що згода поширюється лише на один сексуальний контакт. Тобто запитувати слід щоразу, коли ви хочете зайнятися сексом.

Ви можете припинити контакт у момент, коли вам стане некомфортно чи ви відчуєте, що є загроза вашій безпеці. Наприклад, якщо партнер відмовляється одягати презерватив або змушує вас до того, що вам не подобається.

Як відмовити правильно? Відповідайте прямо та впевнено: «Ні, я не хочу» або «Ні, я не можу». Не вибачайтесь і не вигадуйте причину. «Не хочу» – це вже достатній аргумент для відмови від сексу. Разом із тим – ставтеся з повагою, якщо ваш партнер чи партнерка відмовили вам.

Використовуйте захист під час орального сексу

Під час орального сексу також можна заразитись ІПСШ. Наприклад, гонореєю, вірусом папіломи людини, гепатитами А та В, рідше сифілісом і ВІЛ. Деякі захворювання, як-от герпес, можна передати під час контакту шкіра-шкіра – у нашому випадку це слизові рота та геніталій. Багато інфекцій не мають зовнішніх проявів, тож за виглядом геніталій важко сказати, чи здорова людина.

Захистити себе під час оральних ласк можна за допомогою презерватива або латексної серветки, якою прикривають вульву або анус. Зробити її можна самостійно або купити в аптеці.

Пам’ятайте:

  • уникайте орального сексу, якщо у вас є порізи або виразки в роті чи поруч із ним, болить горло або є інфекція рота/горла;
  • відмовляйте в сексі, якщо в партнера є видима рана, виразка, висип або утворення на статевих органах;
  • сперма не має потрапляти в рот партнера;
  • не чистіть зуби перед початком орального сексу (можна травмувати ротову порожнину – це збільшує ризик передання ІПСШ).

Регулярно перевіряйте, чи ви здорові

Деякі інфекції, що передаються статевим шляхом, можуть ніяк не проявлятись на початку. Перші симптоми часто з’являються через кілька місяців після інфікування, але весь цей час людина може несвідомо передавати інфекції своїм партнерам.

Ось чому варто тестуватись на найпоширеніші ІПСШ регулярно, особливо якщо немає постійного сексуального партнера. Наприклад, є швидкі тести на ВІЛ і сифіліс, які може провести ваш сімейний лікар. Безкоштовні та анонімні тести на ВІЛ також проводять по усій Україні.

Відвідуйте гінеколога щороку, аби тримати своє здоров’я під контролем. Лікар зможе помітити найменші порушення та скласти список аналізів, які слід здати. Часто інфекції не проявляються в чоловіків, але мають гострі симптоми в жінок. Ідеальний варіант – здавати аналізи разом зі своїм партнером або попросити його зробити аналізи та показати одне одному результат.

Позачергово відвідати гінеколога слід, якщо у вас стався незахищений секс. Зробити це треба через кілька тижнів після контакту. Одразу здавати аналізи на ІПСШ не варто, адже інфекції проявляються не відразу. У цій ситуації також важливо протестувати партнера.

Якщо у вас порвався презерватив і сперма потрапила всередину – це також привід звернутись до лікаря. Зробити це слід у перші 72 години після сексу.

Навіть за умови, що ви з партнером здали аналізи та впевнені, що обидва здорові – не забувайте про презерватив.

Не позичайте секс-іграшки та очищуйте їх після кожного використання

Секс-іграшки можуть допомогти краще пізнати своє тіло, урізноманітнити секс із партнером та отримувати задоволення, коли партнера немає. Важливо пам’ятати, що іграшки також можуть переносити різні інфекції: як ІПСШ, так і інфекції сечовивідних шляхів.

Інфікуватись можна, якщо нехтувати правилами користування та очищення. Наприклад, коли іграшкою користувалась людина, що хворіє, її недостатньо очистили, а потім нею скористався хтось інший. Через іграшки також можна захворіти на інфекції сечовивідних шляхів, навіть якщо нею користувались лише ви. На їхній поверхні дуже швидко розмножуються бактерії, які можна легко занести всередину.

Тому так важливо не позичати секс-іграшки. Якщо використовуєте вібратор під час сексу з партнером чи партнеркою – потурбуйтеся, аби в кожного була своя іграшка або одягайте на неї презерватив.

Мийте або дезінфікуйте іграшки після кожного використання – для цього чудово підійде звичайна тепла вода з милом. Не використовуйте іграшки вагінально після анального проникнення без належного очищення. Так можна перенести у вагіну бактерії, які містяться в анальному отворі. Це теж може призвести до виникнення різних інфекцій.

Спілкуйтесь із партнером про сексуальне здоров’я

Найкращий час поговорити з партнером про секс – перед самим сексом. Не соромтеся запитувати про те, коли він чи вона востаннє здавали аналізи на ІПСШ, який метод захисту використовують та як часто змінюють секс-партнерів. Будьте чесними, відповідаючи на зустрічні запитання.

Раджу запитати перед початком сексуальних стосунків:

  • Коли ти востаннє здавав/ла аналізи на ІПСШ?
  • Ти використовуєш презерватив щоразу, коли займаєшся сексом?
  • Чи були в тебе ІПСШ раніше? Якщо так – які та чи вилікував/ла ти їх?
  • Який захист ти хочеш використовувати?

Якщо ваш партнер чи партнерка свідомо ставляться до власного та вашого здоров’я – на такі запитання вони відреагують із повагою та підтримають відкритий діалог. Якщо ж людина уникає таких запитань або відмовляється говорити про своє здоров’я – задумайтеся, чи безпечно займатись із нею сексом.


Потурбуйтесь про свою безпеку під час перших зустрічей

Якщо ви бачитесь із кимось уперше або плануєте зустріч із тим, кого не дуже добре знаєте (наприклад, з Tinder) – розкажіть про це другові чи подрузі, особливо якщо є ймовірність статевого контакту. Напишіть повідомлення з інформацією про людину, з якою зустрічаєтеся, про місце та ймовірний час, коли ви вийдете на зв’язок.

Потурбуйтесь про презервативи – вони мають бути під рукою, якщо таки вирішите зайнятись сексом. І пам’ятайте, що ви можете не вступати в сексуальний контакт із цією людиною, навіть якщо домовились про це раніше.

Не займайтесь сексом із людиною, якщо у вас є хоча б один сумнів у його/її здоров’ї. Не соромтесь оглядати геніталії партнера й не починайте сексуальний зв’язок (навіть у презервативі), якщо побачили незвичний висип чи виразки.

Не рекомендую відправляти свої інтимні фото та відео в інтернеті, особливо такі, де чітко видно обличчя. Ці фото можуть використати для вимагання грошей чи шантажу, або продавати їх спеціалізованим сайтам.

Не займайтесь сексом під алкоголем та іншими психоактивними речовинами

Алкоголь чи інші психоактивні речовини можуть упливати на здатність ухвалювати раціональні рішення та керувати ситуацією. Під алкоголем і наркотиками люди частіше погоджуються на незахищений секс. Також людину в стані сп’яніння легше схилити до сексу, чи спричинити над нею насильство.

Якщо ви вирішили випити: знайте свою дозу й не переходьте межу. Коли відчуєте, що почуваєтесь погано й контролюєте себе менше – попросіть друзів відправити вас додому. У незнайомій компанії не вживайте алкоголю більше соціально-прийнятної дози. Це, наприклад, один бокал сухого вина чи шампанського. Завжди піклуйтесь, щоб поряд був хтось, хто може потурбуватися про вас, якщо вам стане зле.

На людних вечірках слідкуйте за своєю склянкою та не беріть напій від незнайомців. Ніколи не знаєш, чи можуть тобі щось підсипати в коктейль.

І, своєю чергою, також не займайтесь сексом із людиною у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Уникайте пошкоджень слизових і шкіри під час сексу

Грубий пристрасний секс підвищує ризик травми. Через ранки чи подряпини легко можна заразитись ІПСШ, адже вони відкривають прямий шлях до крові. Особливо це стосується анального сексу, оскільки шкіра в прямій кишці делікатна й легко пошкоджується.

Лагідно не означає нудно. Старайтесь робити все плавно, використовувати достатньо лубриканта й зупиняйтесь, коли відчуваєте дискомфорт. Старайтесь не пошкодити шкіру партнера під час сексу, наприклад, коли пощипуєте чи дряпаєте тіло.

Підстригайте нігті, якщо хочете зайнятись фінгерінгом, або використовуйте латексні рукавички. Це зменшить ризик травмування слизовох партнера.

Знайте свої межі

Подумайте, що в сексі для вас допустимо, а що ні. Знаючи свої межі та вподобання ви зможете чітко пояснити партнеру чи партнерці, що ви не дозволяєте робити те, що вам не подобається. Наприклад, вам подобається займатись вагінальним чи оральним сексом, але до анального ви не готові.

Визначте для себе, який вид захисту ви хочете використовувати під час різних секс-активностей і не погоджуйтесь на менше. Подбайте про презервативи – це відповідальність обох партнерів.

Поговоріть із вашим партнером і визначте, наскільки далеко ви можете зайти. Розкажіть про свої вподобання в сексі, розпитайте свого партнера про його очікування. Це дозволить зробити ваш секс не лише безпечним, але й принесе максимальне задоволення.

Безпечний секс – це не лише про презерватив, хоча він є обов’язковою його вимогою. Це також про фізичну та емоційну безпеку, про свої кордони, про довіру та турботу.

Відверта розмова про ваш захист із сексуальним партнером – це невіддільна частина безпечного сексу. Що безпечніше ми почуваємось, то легше нам відкритись і спробувати щось нове. Тому захищений секс не дорівнює нудний секс – це лише міф.

редакторка:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.