Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно: Що викликає цистит та як його лікувати?

Пояснює гінекологиня

Ні, не соромно: Що викликає цистит та як його лікувати? — Здоров'я на Wonderzine

У рубриці «Ні, не соромно» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

Кожна третя жінка хоча би раз за життя стикається з інфекціями сечовивідних шляхів.

Цистит – гостре запальне захворювання сечового міхура – це поширена проблема, яка часто рецидивує. У 25–50% жінок, які перенесли гострий цистит, він повертається протягом року.

Найчастіше гострий неускладнений цистит носить бактеріальний характер: збудником може бути кишкова паличка та стафілокок. Утім, у народі неприємні симптоми звикли аргументувати «сидінням на холодному».

Разом із лікаркою-гінекологом з’ясовуємо, що насправді може спричиняти цистит, чому він повертається й чим небезпечне самолікування.

Що таке цистит?

Цистит – це гостре запальне захворювання сечового міхура. Цистит у жінок зустрічається дуже часто, оскільки відносно маленька відстань від анального отвору до уретри зумовлює високий ризик інфікування сечовивідних шляхів.

Які симптоми циститу? 

До симптомів циститу належать біль, печіння при сечовипусканні, зміна кольору сечі, надмірні термінові позиви до сечовипускання, біль у надлобковій ділянці за відсутності вагінальних симптомів (наприклад, свербіжу або виділень із піхви).

Незважаючи на те, що симптоми досить характерні, самодіагностикою займатися не варто. Ви можете пропустити ознаки, які трапляються при інших захворюваннях, особливо при нетиповому їх перебігу.

Із симптомами простого неускладненого циститу можна звертатися до сімейного лікаря, гінеколога або уролога. При наявності ускладненого перебігу, повторних загостреннях, веденням пацієнтів займається лікар-уролог.

Що впливає на виникнення циститу?

Фактори ризику виникнення й повторних загострень циститу:

  • статевий акт (особливо статевий акт із новим партнером та часті контакти);
  • використання сперміцидів (у тому числі презервативів зі сперміцидною змазкою);
  • перша інфекція сечовивідних шляхів у віці до 15 років;
  • цистити в мами;
  • нетримання сечі та опущення органів малого тазу в жінок у постменопаузі.

Жінки із супутніми захворюваннями, зокрема цукровим діабетом, і вродженими аномаліями розвитку органів сечовидільної системи також мають підвищений ризик виникнення циститу.

Чи можна заробити цистит «посидівши на холодному»?

Зв’язок між переохолодженням і загостренням циститу, усупереч поширеним переконанням, не встановлений. Згідно з дослідженнями, на виникнення циститу також не впливають частота сечовипускання протягом дня, гарячі ванни, часте носіння колготок і надмірна маса тіла.

Чому цистит може загострюватися після сексу?

Статевий акт призводить до потрапляння чужорідної флори в уретру. Крім того, надмірна інтенсивність статевого акту, особливо при недостатньому розслабленні та зволоженні, може призвести до набряку й мікротравматизації слизової уретри, що посилюватиме неприємні симптоми.

Як діагностують цистит?

Зазвичай діагноз клінічний, тобто базується на типових симптомах. Однак є ситуації, коли потрібні додаткові обстеження – огляд, загальний аналіз сечі, іноді бактеріологічне дослідження сечі. У складних випадках застосовують інструментальні методи дослідження.

Які методи лікування циститу може призначити лікар?

Найчастіша причина циститу – бактеріальна, відповідно, головне лікування – це застосування антибіотиків. Але можливі й інші варіанти циститу, зумовлені хімічними, радіаційними впливами, медикаментозним лікуванням, інтерстиційний цистит тощо. У цих випадках методи лікування зовсім інші.

Чому не варто займатися самолікуванням? Які популярні методи не мають доведеної доказовості?

Оскільки є багато причин і варіантів циститу, не існує єдиного «стандарного» лікування на всі випадки життя. Терапію призначає лікар, залежно від багатьох факторів.

Самостійне лікування може призвести до погіршення симптомів, антибіотикорезистентності та ускладнити встановлення правильного діагнозу.

Незважаючи на популярність, використання препаратів журавлини, пробіотиків, антисептиків або D-манози не показало чіткої ефективності. Хоча й свідчення про шкоду (крім фінансових затрат) відсутні, тому іноді їх усе ж застосовують за бажанням пацієнтів.

Чому цистит може повертатися?

Повторно цистит може виникати через нераціональне лікування, повторне інфікування та вплив провокувальних факторів, вказаних вище.

Які заходи можуть допомогти у профілактиці циститу?

  • Вживання достатньої кількості рідини (у середньому 2–3 літри щодня);
  • уникання засобів контрацепції, що містять сперміциди (кремів, гелів, пінок, вагінальних супозиторіїв, презервативів зі сперміцидною змазкою);
  • сечовипускання до та після статевого акту;
  • дотримання загальної гігієни (підмивання в напрямку спереду дозаду, використання чистих рушників) та гігієни після статевого акту (але не спринцювання);
  • антибіотикопрофілактика (тільки за призначенням лікаря, у виняткових випадках).

Жінкам у постменопаузі може бути рекомендоване застосування кремів із вмістом естрогену.

Текст: 

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Ілюстрації: 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.