Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно: Що спричиняє молочницю й чому вона повертається?

Ні, не соромно: Що спричиняє молочницю й чому вона повертається?
 — Здоров'я на Wonderzine

Відповідає гінекологиня

У РУБРИЦІ «НІ, НЕ СОРОМНО» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

Молочниця, або вульвовагінальний кандидоз, це інфекція, яку спричиняють грибки роду Candida. До головних симптомів молочниці належать специфічні «творожисті» виділення з піхви та свербіж.

Принаймні один раз за життя з молочницею стикалися 75% жінок. Майже в половини інфекція виникає повторно; найчастіше рецидиви трапляються у віці 25–34 років.

Ми попросили гінекологиню відповісти на популярні запитання про молочницю. Що її спричиняє й чому вона повертається – розповідаємо далі.

Тетяна Осауленко

гінекологиня, ендокринологиня, учасниця спільноти «Свій.Док»


Що таке молочниця?

Грибки роду Candida можуть бути елементом нормальної вагінальної мікрофлори. Але їхнє надмірне розмноження провокує гострий запальний процес, який називають «кандидозним вульвовагінітом», або «молочницею».

Симптоматика кандидозу, особливо коли він виникає вперше, зазвичай яскраво виражена. Це сильний свербіж і виділення білого (рідше – зеленуватого) кольору. Чимало жінок сприймають за молочницю нормальні білі виділення, хоча при кандидозі вони специфічної консистенції, схожі на кисломолочний сир. Від цього, власне, і походить побутова назва – «молочниця».

Окрім свербіння й виділень, при молочниці можуть спостерігатися почервоніння й набряклість вульви, статевих губ, а також дискомфорт під час сечовипускання й сексу. Якщо вона рецидивує, з кожним епізодом симптоми можуть ставати менш виразними.

Кандидозний вульвовагініт діагностується клінічно. Лікар проводить огляд, збирає анамнез і призначає аналіз на мікрофлору.

Що викликає молочницю?

До факторів ризику належать:

  • вживання антибіотиків;
  • гормональні зміни (зокрема на тлі вагітності);
  • порушення гігієни: використання неналежних засобів для інтимної гігієни, щоденних прокладок, особливо ароматизованих, а також синтетичну спідню білизну;
  • цукровий діабет;
  • грип, ГРВІ та інші захворювання, які знижують загальний імунітет;
  • ВІЛ. Кандидоз у різних формах (не лише вагінальний, а й ротової порожнини тощо) часто спостерігається у ВІЛ-інфікованих.

Наявність у раціоні надмірної кількості цукру може тригерити молочницю та спричиняти рецидиви.

Також є спостереження, що молочниця може виникати частіше за тривалого вживання контрацептивів. Це відбувається через зміни вагінального pH і роботи слизових залоз.

Чи передається молочниця статевим шляхом?

Кандидозний вульвовагініт не належить до інфекцій, які передаються статевим шляхом (ІПСШ). Він може виникати й у дівчат, які не живуть статевим життям. Утім, не виключено, що після статевого контакту з інфікованою людиною в партнера чи партнерки можуть з’являтися симптоми.

Молочниця – це червоний прапорець, який сигналізує про дисбаланс мікрофлори. Якщо вона часто рецидивує, треба обов’язково обстежитися на наявність ІПСШ, бо за її симптомами може приховуватися інша інфекція.

Чому молочниця повертається?

Повертаються причини – повертаються й симптоми. Ми знову хворіємо, знову вживаємо антибіотики. Це може спричиняти рецидиви.

Що можна робити для профілактики молочниці та її рецидивів?

Для профілактики треба дотримуватися правил інтимної гігієни. Бажано носити білизну з натуральних тканин і відмовитися від щоденних прокладок. З останніми є ризик потрапити в замкнуте коло: коли виділення надмірні, хочеться покласти прокладку, але це може тільки погіршити ситуацію.

Під час епізодів молочниці краще використовувати не внутрішньовагінальні засоби (тампони, менструальні чаші), а звичайні прокладки. Змінювати їх треба якомога частіше. 

Окрім того, можна знизити кількість цукру в раціоні. Обмеження у споживанні солодкої їжі та напоїв називають одним із запобігальних факторів.

Наостанок, важливо дотримуватися загальних заходів зі зміцнення організму, щоби не захворіти на ГРВІ чи грип.

Як лікують молочницю?

Для лікування використовують місцеві (свічки, креми, таблетки) й системні антимікотичні препарати. Лікування призначають індивідуально, залежно від вираженості симптомів і супутніх факторів.

Якщо ви спостерігаєте симптоми молочниці, не поспішайте бігти в аптеку й обов’язково зверніться до лікаря. Самолікування неправильно дібраними засобами може призвести до рецидивів і викликати резистентність до препаратів.

Текст: 

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.