Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЧекліст. 10 помилок, яких ви припускаєтеся в інтимній гігієні

Чекліст. 10 помилок, яких ви припускаєтеся в інтимній гігієні — Здоров'я на Wonderzine

Агресивні засоби й синтетична білизна

Інтимна гігієна – це часто історія про крайнощі: ми або повністю ігноруємо це питання, або ревно чистимо те, чому варто дати спокій.
 
Пропонуємо перевірити себе на предмет помилок, яких варто уникати під час миття, менструальної гігієни й підбору білизни, та, можливо, переглянути власні звички. 

Ви робите неправильні рухи під час миття

Лікарі наголошують на тому, що підмиватися й витиратися туалетним папером треба винятково спереду назад. Якщо рухатися у зворотному напрямку, є ризик занести бактерії з анального отвору до уретри й вагіни та, як наслідок, порушити вагінальну мікрофлору чи інфікувати сечовидільні шляхи.

Відстань між уретрою та анальним отвором у жінок порівняно невелика, тому збудники легко потрапляють до сечового міхура. Однією з поширених інфекцій бактеріального характеру є цистит, основними збудниками якого є кишкова паличка та стафілокок.

Ви застосовуєте агресивні очищувальні засоби

У гонитві за чистотою та свіжістю легко перестаратися: антибактеріальне мило й парфумовані гелі для душу з агресивними поверхнево-активними речовинами можуть шкодити гідроліпідній мантії шкіри, порушувати її мікробіом і спричиняти подразнення в зоні вульви. Зловживати банними ритуалами з піною й бомбочками для ванн теж не варто – вони містять ароматизатори й барвники. 

Більшість гінекологів погоджуються, що для щоденної гігієни достатньо теплої води. Доповнювати догляд можна м’якими гелями та емульсіями для інтимної гігієни або гіпоалергенним милом без запаху.

Мити геніталії потрібно раз на день або частіше: наприклад, під час менструації, якщо є змога скористатися біде чи ще раз сходити в душ. 

Ви використовуєте доглядові продукти там, де цього робити не можна

Більшість лосьйонів і кремів для тіла (з оліями, рослинними екстрактами та парфумованими віддушками) не бажано наносити на інтимні частини тіла, особливо на статеві губи, звідки подразнювальні компоненти можуть потрапити на слизову. Шкіра в цій зоні не потребує додаткового зволоження, та якщо ви все ж відчуваєте сухість, відмовтеся від мила на користь гелю зі зволожувальними компонентами або разово скористайтеся гіпоалергенним лосьйоном чи бальзамом.

Обережними треба бути й зі скрабами та пілінгами. Ексфоліація шкіри в зоні бікіні – один із методів профілактики врослого волосся, але використовувати скраби з великими абразивними частинками (наприклад, сольовими кристалами) з цією метою не можна. Підберіть максимально м’який відлущувальний засіб для чутливої шкіри та використовуйте його обережно, без зайвого тертя.

Ви неправильно витираєтеся рушником

В ідеалі для інтимних зон треба мати окремий рушник. Та головне – не намагатися витертися насухо: шкіра на вульві схильна до механічних ушкоджень. Натомість треба м’яко промокнути геніталії й дати їм висохнути у природній спосіб.

Ви намагаєтеся перебити запах ароматизованими засобами

«Якби природа хотіла, щоби вагіна пахла трояндами чи лавандою, вона б зробила, щоби вагіна пахла трояндами чи лавандою», – іронізує професор Роналд Ламонт із Королівського коледжу акушерів-гінекологів.

Вагіні властиво мати запах, тому маскувати його парфумованими серветками, дезодорантами для вульви чи туалетним папером із виразними віддушками не варто. Понад те, ароматизовані засоби можуть викликати алергічні реакції, особливо якщо ваша шкіра до них схильна. 

Запах вагіни може змінюватися кілька разів упродовж циклу. Та якщо вам здається, що він став занадто різким і неприємним, зверніться до гінеколога: це може бути ознакою інфекції, яка потребує лікування.

Ви використовуєте щоденні прокладки

Лікарі не рекомендують застосовувати щоденні прокладки (особливо ароматизовані) без нагальної потреби: вони не дають повітрю у промежині нормально циркулювати та сприяють утворенню «парникового ефекту». Останній може порушувати баланс мікрофлори, що загрожує розвитком інфекцій на кшталт вульвовагінального кандидозу (молочниці).

Якщо ви не можете обійтися без таких прокладок, бо спостерігаєте рясні щоденні виділення, варто з’ясувати причину цих виділень разом із лікарем. Докладніше про щоденні прокладки та альтернативи цим засобам ми розповідали в рубриці «Запитання експерту».

Ви носите синтетичну білизну чи недостатньо часто змінюєте купальник 

Білизна зі штучних матеріалів та одяг тісної посадки утворюють той самий «парниковий ефект» і створюють умови для розмноження мікроорганізмів. З тих самих причин гінекологи радять мінімізувати носіння колготок або принаймні обирати ті, де частина промежини виконана з бавовни. Замість синтетичних трусів теж краще обирати бавовняні: натуральні тканини не перешкоджають циркуляції повітря та краще вбирають вологу.

Змінювати білизну треба щодня; також бажано захопити суху білизну на тренування. А от спати можна й без трусів: якщо є можливість дати цій зоні «подихати», краще нею скористатися.

Якщо говорити про моделі трусів, то стрінгів (якщо, звісно, вам у них комфортно) боятися не варто. Припущення про те, що така білизна може спричиняти молочницю чи інфекції сечовивідних шляхів, спростували в кількох наукових роботах, зокрема в дослідженні Японської асоціації акушерства й гінекології. Утім, одягати стрінги під час тренування все ж не бажано: через активне тертя бактерії з анального отвору можуть потрапити до вагіни.

Намагайтеся змінювати вологий купальник на сухий одразу після плавання. За словами гінекологині Тетяни Осауленко, купальник обмежує циркуляцію повітря, до того ж його тканина часто просочена не найчистішою водою. Усе це може призводити до порушень вагінальної мікрофлори.

Ви не зважаєте на вросле волосся

Після депіляції лобкове волосся нерідко починає рости в неправильному напрямку чи опиняється «заблокованим» під шкірою. Це може спричиняти утворення запалень і гнойовиків.

Найпростіший спосіб уникнути врослого волосся – утриматися від його видалення й натомість підрівнювати довжину ножицями. Та якщо ви не можете відмовитися від воскової депіляції чи шугарингу, дотримуйтеся рекомендацій Канадської асоціації дерматологів і м’яко відлущуйте шкіру на лобку лосьйоном із гліколевою кислотою.

Ви намагаєтеся очистити вагіну та спринцюєтеся

Вагіна, або піхва, «очищується» сама собою: її природні виділення вимивають залишки крові, сперми та інших речовин. Спеціально очищувати піхву струменем води не треба: так можна вимити секрет і корисні бактерії разом із ним. 

Не можна й самостійно «дезінфікувати» вагіну спринцюваннями різними розчинами. Доказів, що це захищає від ІПСШ чи вагінальних інфекцій немає, а про те, що так можна порушити баланс бактерій і pH вагіни – є.

Ви рідко змінюєте засоби менструальної гігієни

Міняйте тампони та прокладки за мірою заповнення чи раз на 4–8 годин. А якщо переймаєтеся екологією й не хочете виробляти ще більше відходів, обирайте альтернативні засоби гігієни – менструальні чаші, багаторазові прокладки й менструальні труси. Перші бажано звільняти й мити раз на 6–8 годин, а білизну й текстильні прокладки прати після кожного дня використання.

Текст:

ТАЇСІЯ КУДЕНКО

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.