Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно: Чому болить живіт при овуляції?

Ні, не соромно: Чому болить живіт при овуляції? — Здоров'я на Wonderzine

Пояснює гінекологиня

У рубриці «Ні, не соромно» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

Біль у нижній частині живота може турбувати не тільки під час місячних, а й посеред менструального циклу, під час овуляції.

Такий дискомфорт – не рідкість: за статистикою, на овуляторний біль скаржиться щонайменше кожна п’ята жінка. А за даними сервісу Clue, під час трекінгу циклу цей симптом відзначають 36% користувачок.

Ми запитали в гінекологині Оксани Негрич, як упоратися з болем при овуляції та чи варто звертатися з цією скаргою до лікаря.

Що таке овуляція та коли вона відбувається?

Овуляція – процес, пов’язаний із розривом домінантного фолікула яєчника, який супроводжується виходом яйцеклітини в черевну порожнину та її потраплянням у маткову трубу.

Зазвичай овуляція наступає за 14 днів до наступної менструації. Так, при середньому 28-денному циклі вона відбувається на 14 день. А якщо цикл довший і становить, наприклад, 30 днів – на 16 день.

День овуляції може коливатися від місяця до місяця, але в жінок зі стабільним циклом настає плюс-мінус в однаковий час.

Які симптоми можуть спостерігатися під час овуляції?

Чимало жінок відзначають, що відчувають овуляцію. Фізіологічно це можливо. На овуляцію вказує, зокрема, згущення цервікального слизу: слиз шийки матки стає тягучим, прозорим, схожим на яєчний білок. До того ж сама овуляція нерідко супроводжується болем, який може тривати від кількох хвилин до однієї-двох діб.

Найчастіше біль при овуляції тупий, ниючий, але в деяких жінок може бути досить різким. Зазвичай біль односторонній і локалізується в лівій або правій половині живота. Однак, залежно від розташування яєчника та анатомічних особливостей, больові відчуття можуть спостерігатися в інших місцях.

Точна причина болю не відома, але вважається, що такі відчуття може викликати розрив фолікула. Крім яйцеклітини, у фолікулі міститься кілька мілілітрів рідини, яка може потрапляти в черевну порожнину та подразнювати рецептори очеревини.

Чи нормально відчувати біль при овуляції?

У більшості випадків біль при овуляції вважається нормою та не є ознакою патологій.

Утім, якщо біль сильний, супроводжується нудотою, підвищенням температури, кров’янистими виділеннями, триває довше кількох днів або виникає під час статевого акту чи після фізичного навантаження, необхідна консультація лікаря.

Іноді процес овуляції відбувається патологічно. Наприклад, є такий гострий стан, як апоплексія яєчника, або, по-простому, розрив яєчника. Він супроводжується кровотечею, часом доволі сильною, яка може нести потенційну загрозу здоров’ю жінки. Щоби виключити гострий стан, треба звернутися до гінеколога.

Як полегшити больові відчуття?

Якщо на обстеженні не виявлено жодних патологій, а біль терпимий і швидко минає, лікування не призначають. Та якщо симптоми вам надокучають, можете випити знеболювальний препарат, покласти грілку на низ живота чи прийняти теплу ванну або душ.

Є випадки, коли дискомфорт при овуляції настільки заважає жінці, що помітно погіршує якість її життя. За таких обставин, якщо жінка не планує вагітність, можна застосовувати комбіновані оральні контрацептиви, які блокуватимуть овуляцію та ліквідуватимуть цей дискомфорт.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.