Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЯк полегшити собі життя, якщо у вас сезонна алергія

Як полегшити собі життя, якщо у вас сезонна алергія — Здоров'я на Wonderzine

Пояснює лікарка-алерголог

На прихід справжньої весни чекають не всі: для декого пробудження природи стає викликом. Ідеться про людей, які мають алергію на цвітіння, і вимушені проводити теплий сезон у компанії закладеного носа та сльозавих очей.

Запитуємо в лікарки Марії Ярошенко, що викликає сезонну алергію та чи реально не тільки зняти симптоми алергії, а й вилікувати її.

Марія Ярошенко

дерматологиня-алерголог


Чи коректне поняття «сезонна алергія»?

Так, цілком. Ще одна назва сезонної алергії – поліноз. Якщо ми дамо визначення сезонній алергії чи полінозу, то це саме алергія на цвітіння, яка може проявлятися в різні сезони.

Навесні алергію в себе підозрює кожен другий. Але наскільки поширеним насправді є поліноз?

Поширеність полінозу складає від 10% до 30% в усьому світі. Авжеж, не кожен другий хворіє на поліноз, але сезонна алергія, як ми бачимо з цих даних, є доволі поширеним захворюванням. На жаль, з кожним роком сезонна алергія трапляється все частіше.

Що може викликати алергію в різні пори року?

Навесні поліноз викликають цвітіння дерев, найчастіше берези та вільхи. Улітку – цвітіння лугових трав, найчастіше тимофіївки. З кінця літа та восени – цвітіння амброзії та полину. До речі, тополиний пух, на який скаржиться чимало людей, сам собою алергеном бути не може, але може переносити пилок інших рослин.

Симптоми алергії можуть викликати спори певних видів плісняви. Наприклад, спори Альтернарії Альтернати (Alternaria Alternata) мають найбільшу концентрацію в довкіллі в теплу пору року та восени.

У людини може бути алергія на кілька видів рослин одночасно, у цьому випадку симптоми можуть тривати з весни до осені включно.

Що визначає схильність до сезонної алергії?

Деякі люди більш схильні до розвитку алергії через те, що їхні батьки чи родичі хворіли на алергію та генетично передали їм таку схильність. Іноді в людини немає родичів-«алергіків», але у якийсь період життя (у дитинстві чи вже в дорослому віці) з’являються симптоми полінозу. Чому відбувається така зміна в імунітеті й чим вона викликана – невідомо.

Які симптоми сезонної алергії? Чи можна переплутати поліноз із застудою?

Основні симптоми сезонної алергії – це закладеність носу, чхання, почервоніння очей і сльозотеча. Рідше виникає кашель, задишка, відчуття стиснення у грудній клітці.

Симптоми алергії можуть нагадувати симптоми застуди, але є відмінності. Симптоми алергії виникають щорічно в певний період року (весна – осінь). Під час алергічних проявів зазвичай не спостерігається підвищення температури, під час застуди температура може підвищуватись. Симптоми застуди проходять у середньому впродовж 10 днів, тоді як алергія найчастіше триває від кількох тижнів до місяця, іноді довше. Наостанок, симптоми алергії зменшуються чи проходять під час використання протиалергічних препаратів, симптоми застуди – ні.

Як діагностують сезонну алергію?

На прийомі лікар-алерголог розпитує пацієнта про симптоми, коли саме вони виникають. Після цього, враховуючи скарги пацієнта, алерголог проводить шкірні прик-тести з розчинами підозрюваних алергенів і/або призначає аналіз крові на специфічні імуноглобуліни до цих алергенів. Прик-тести проводять на шкірі руки чи спини, результати оцінюють через 15 хвилин. Специфічні імуноглобуліни (IgE) – це антитіла до певних алергенів, які утворюються в організмі людини, що страждає на алергію.

Як полегшити перебіг алергії?

Зняти симптоми алергії можна за допомогою протиалергічних засобів. Вони не лікують алергію, але покращують якість життя людини в період симптомів.

На щастя, алергія зараз лікується, і доволі ефективно. Лікування має назву алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ). Вона полягає у введенні алергену в організм людини. У середньому це триває впродовж трьох років. За цей час організм звикає до алергену й перестає реагувати на нього. Зменшення симптомів спостерігається вже через рік після початку АСІТ.

Додатково під час сезонної алергії та в перші сезони після початку АСІТ для зменшення контакту з пилком рекомендують:

  • тримати вікна вдома та в машині закритими
  • уникати місць, де найбільша кількість алергенних рослин (наприклад, парків, луків)
  • удома, одразу після прогулянки знімати одяг; також бажано відразу прийняти душ
  • якщо у вас є собака, після прогулянки бажано змити водою пилок із шерсті домашньої тварини
  • носити медичну захисну маску на вулиці – це частково зменшує симптоми алергії

Чи може алергія пройти самостійно?

В одиничних випадках алергія може пройти самостійно. Але, на жаль, це трапляється рідко. Чому алергія в цих випадках проходить і чи є якісь фактори, що сприяють цьому – невідомо. Так само невідомо, чому алергія раптово з’являється в дорослої людини.

Чому важливо не ставити собі самостійно діагноз, а звернутися до алерголога?

Для ефективного лікування алергії потрібно чітко визначити алерген чи кілька алергенів, які спричиняють симптоми, і підібрати АСІТ. Для цього потрібен лікар-алерголог. Він також допоможе підібрати найбільш ефективні протиалергічні засоби, які в період алергії будуть зменшувати симптоми.

Багато людей страждають під час цвітіння рослин, але чимало з них досі не знають, що існує лікування алергії, тому не звертаються по допомогу. Якщо ви звернетеся до лікаря-алерголога, то зможете значно покращити якість життя й насолоджуватись контактом із природою в теплу пору року.

текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.