Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яБезпечний секс. Які аналізи потрібно здавати обом партнерам

Безпечний секс. Які аналізи потрібно здавати обом партнерам — Здоров'я на Wonderzine

Та чому це важливо

Щодня інфекціями, що передаються статевим шляхом, заражається понад мільйон людей, повідомляє ВООЗ. Зазвичай вони передаються через сексуальний контакт: вагінальний, анальний чи оральний секс. Тому використання презервативу під час сексу знижує ризик передачі ІПСШ, але серед них є й ті, які передаються не лише статевим шляхом.

Ці інфекції можуть мати суттєвий уплив на здоров’я та призводити до серйозних ускладнень, а протікають практично безсимптомно. Аби вчасно їх діагностувати – необхідно регулярно перевірятися. Які саме аналізи здавати та як часто – запитали в гінекологині.

Аліна Михайлова

лікарка-гінеколог


Чому партнерам потрібно перевірятися на ІПСШ?

Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) – велика проблема, адже часто вони протікають безсимптомно та можуть призвести до ускладнень, як-от ураження маткових труб, хронічний тазовий біль, безпліддя, рак шийки матки. До ІПСШ належать, зокрема: хламідія, гонорея, гепатити В та С, вірус простого герпесу, вірус папіломи людини, ВІЛ і сифіліс.

Аналізи на ІПСШ необхідні для того, щоб виявити та лікувати їх до появи ускладнень, а також протестувати та лікувати своїх статевих партнерів для запобігання передачі та повторного зараження.

Які аналізи потрібно здавати і як часто?

  • ПЛР (виділень – для жінок, сечі – для чоловіків) на хламідію, гонорею, мікоплазму геніталіум і трихомонаду;
  • Аналіз крові на гепатит В і на гепатит С;
  • ІФА на ВІЛ-інфекцію
  • Аналіз крові на сифіліс
  • Аналіз на вірус папіломи людини

    Він належить до скринінгового методу обстеження шийки матки (профілактика раку шийки матки), починаючи із 25 років. Тому необхідно здавати аналіз на нього раз на 3 роки мінімум: разом із цитологічним дослідженням або ПАП-тестом.

Обстеження на вірус простого герпесу (або генітальний герпес) не є необхідністю, тому що лікуються тільки його прояви у вигляді висипань, а лікувати його, коли немає проявів, не треба.

Частота перевірки на ІПСШ залежить і від того, чи належите ви до групи ризику зараження. На це можуть упливати такі фактори:

  • зміна статевого партнера,
  • ІПСШ раніше була у вас або в нового статевого партнера,
  • неправильне використання презервативів (якщо його невчасно одягнули, пошкодили або він сповз)
  • вживання ін’єкційних наркотиків,
  • тату в несертифікованого майстра (як ризик зараження гепатитами та ВІЛ).

Оптимально обстежуватись раз на рік, але все індивідуально. Наприклад, якщо не було статевих стосунків протягом року, тоді немає необхідності обстежуватись. Якщо у вас виникла ситуація, яка перелічена із групи ризику чи змінився статевий партнер, то обстеження необхідно зробити раніше, ніж через рік.

Якщо в мене немає постійного сексуального партнера – чи потрібно частіше перевірятися?

Ідеально – це просити нового статевого партнера перевіритись на ІПСШ, а потім вступати з ним у сексуальні стосунки. Як сказала моя пацієнтка: «Це фільтр адекватних і достойних чоловіків». (сміється)

Якщо так сталось, що до початку стосунків із новим партнером ви не обстежувались на ІПСШ, то необхідно це зробити потім обов’язково. Не соромтесь обговорювати це з новим партнером.

А якщо я ще не займалася сексом?

Необхідно перевіритись тільки на ВІЛ, гепатит В та С, тому що це ті інфекції, які можуть передаватись не лише статевим шляхом.

Також хочу нагадати, що від гепатиту В та вірусу папіломи людини є специфічна профілактика у вигляді вакцинації. Тому щоб захистити себе від цих інфекцій, ви можете зробити її.

Коли обов’язково потрібно позапланово перевіритися на ІПСШ?

Позапланово необхідно перевіритись, якщо у вас був незахищений статевий акт або ви належите до групи ризику, яку я описала раніше.

Також позапланово можна перевіритися, якщо з’являться такі симптоми, як свербіння, печіння, дискомфорт від виділень або якщо вони змінили колір. У випадках підозри на сифіліс – це поява виразки на статевих органах або в роті, якщо підозра на віл – це грипоподібний стан, збільшення лімфатичних вузлів, якщо підозра на гепатити – жовтяниця, підвищення температури, біль у правому підребер’ї й інші, герпес – висипання.

У такому випадку необхідно здати:

  • через тиждень ПЛР виділень для жінок, а чоловікам ПЛР сечі на хламідію, гонорею, мікоплазму геніталіум і трихомонаду;
  • через 2–9 тижнів кров на гепатит В; через 4–12 тижнів на гепатит С або через 1–2 тижні ПЛР на гепатити;
  • через 8–12 тижнів на ВІЛ-інфекцію;
  • через 3–6 тижнів обстеження на сифіліс.

Необхідно здавати саме в зазначені періоди часу, оскільки є інкубаційний період для того, щоб інфекція якось проявилась або щоб можливо було її виявити за аналізами.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.