Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНавести фокус. Як зберегти зір під час роботи за комп’ютером

Навести фокус. Як зберегти зір під час роботи за комп’ютером  — Здоров'я на Wonderzine

Про окуляри, краплі для очей і гімнастику

Робота, навчання, спілкування – зараз усе це відбувається через гаджети. Ми проводимо наради в Zoom, переглядаємо фото друзів у соцмережах, а про зустрічі наживо домовляємося в месенджерах.

Це реальність, до якої ми призвичаїлись. Однак наші очі можуть не витримувати такого навантаження. Запитали в лікарки-офтальмохірурга Софії Мельник, чому виникають проблеми із зором після роботи за комп'ютером, як довго можна працювати за монітором і чи допомагають спеціальні окуляри.

Текст: Катерина Янченко

Чому ми іноді бачимо нечітко після роботи за комп’ютером?

Причина у втомі м’язів, які відповідають за акомодацію. Уявіть око як оптичну систему, яка складається із двох лінз. Перша лінза – рогівка, друга лінза – кришталик. Якраз для останнього й характерне явище акомодації – здатності ока чітко бачити на різних відстанях.

Як це відбувається? Кришталик – це прозора лінза, яка здатна змінювати форму в залежності від відстані, на якій працює зоровий апарат. Зміна форми кришталика регулюється спеціальними війковими м’язами. Коли ми дивимось у далечінь, ці м’язи максимально розслаблені, і кришталик завдяки натягу спеціальних циннових зв’язків має пласку форму. Щойно ми переводимо погляд на близьку відстань, у роботу включаються війкові м’язи, які скорочуються, циннові зв’язки розслабляються, і кришталик змінює свою форму на опуклу. Це своєю чергою дає можливість світловим променям заломлюватися та правильно фокусуватися на сітківці.

За роботи на близькій відстані (з комп’ютером, телефоном або книгою) війкові м’язи максимально напружені. Через деякий час такої зорової роботи виникає спазм цих м’язів. Як наслідок, вони не можуть розслабитися й повернути кришталик у пласку форму, що необхідно для чіткого зору на далекій відстані. Відповідно, коли ми відводимо очі від екрана, зір стає розмитий, оскільки опукла форма кришталика (яка залишилася через спазм м’язів), призначена для близької відстані, неправильно заломлює світло.

Після відпочинку робота м’язів відновлюється. Вони розслабляються, форма кришталика повертається до пласкої – й ми знову можемо чітко бачити на далекій відстані.

Як довго можна напружувати зір?

Конкретних часових нормативів немає. Однак за міжнародними стандартами не рекомендується працювати за комп’ютером, телефоном, книгами понад 6 годин на день. І необхідно робити 10-хвилинні паузи через кожні 50 хвилин зорової роботи.

Також рекомендується робити більш тривалі перерви кожні дві години (тобто не бажано працювати безперервно понад дві години). Тут ідеться про перерви на кшталт кава-брейків на додаток до 10-хвилинного відпочинку.

Чи полегшують навантаження на зір окуляри для роботи за комп’ютером?

Окуляри для роботи за комп’ютером ніяк не полегшують навантаження на акомодаційний апарат, не впливають на зір і тим паче на відчуття сухості чи дискомфорту в очах. Єдиний плюс цих окулярів – це фільтр блакитного кольору, що робить саме світло від монітора більш м’яким і не таким контрастним. Також синій спектр світла блокує вироблення гормону сну (мелатоніну), тому такі окуляри корисно одягати, якщо ви працюєте пізно ввечері.

Чи допомагають краплі для очей і чи можна застосовувати їх без призначення лікаря?

У людей, які багато часу проводять за екраном, рано чи пізно розвивається «синдром сухого ока»: з’являється дискомфорт, відчуття сухості або, навпаки, підвищення сльозопродукції.

Цей синдром не такий простий, як здається. Залежно від того, яка частина слізної плівки не функціонує (водна, ліпідна чи обидві), його поділяють на три форми: евапораторну, вододефіцитну та змішану. Визначити форму може тільки офтальмолог з допомогою спеціальних приладів і тестів.

Сльозозамінники також бувають різних видів, відповідно до типу «синдрому сухого ока». Отже, якщо ви самостійно призначили собі краплі, є ризик, що вони вам не підійдуть і не допоможуть.

Чи є сенс змінювати освітлення дисплея ввечері?

Освітленість дисплея насамперед має бути комфортною для ваших очей. Не надто яскравою й не надто темною, оскільки в обох випадках напруження зорової роботи буде зростати.

Чи важлива відстань до дисплея?

Головне – це розмір тексту, з яким ви працюєте. Якщо текст досить великий, то й відстань має бути більшою. Якщо текст дрібний, то відстань повинна бути меншою. Якщо ви працюєте в телефоні, мінімальна відстань 30 см, якщо за комп’ютером – 50 см.

Однак моя порада максимально збільшити розмір тексту й, відповідно, робочу відстань. Якщо відстань буде занадто мала, ви не тільки ризикуєте перенапружити зір, а й маєте всі шанси отримати спазм акомодації. Якщо в молодому віці тривало працювати на такій відстані, може розвинутись міопія.

Міопія – стан, коли зображення фокусується не на сітківці, а перед нею. Є два варіанти, чому так відбувається. Перший – занадто сильна заломлювальна сила двох лінз (кришталика або рогівки). Другий – збільшення передньо-заднього розміру ока, через яке промені просто не дістають до сітківки. Тому коли ми занадто багато працюємо за комп’ютером, книгами, телефоном, напружуються й м’язи, які ніби здавлюють очне яблуко й воно просто видовжується. Зазвичай міопія обумовлена генетичною схильністю, але останнім часом через використання гаджетів цей стан стає більш поширеним.

Як зрозуміти, що варто звертатися до лікаря?

Звертатися до лікаря потрібно тоді, коли є якийсь дискомфорт в очах, коли погіршується якість зору й ви нечітко бачите предмети чи текст навіть після нетривалого відпочинку, якщо втома під час роботи за комп’ютером стала виникати частіше.

Як допомогти очам під час роботи за комп’ютером?

  • Робіть перерви для профілактики перевтоми
  • Не працюйте за комп’ютером понад 6 годин
  • Тренуйте війкові м’язи для збільшення їхньої витривалості та продуктивності. Вправи для гімнастики очей можна знайти в мережі

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.