Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яІнструкція. Що робити, якщо презерватив порвався під час сексу?

Інструкція. Що робити, якщо презерватив порвався під час сексу? — Здоров'я на Wonderzine

Як діяти після незахищеного сексу

Через низьку якість, недотримання умов зберігання чи відсутність лубриканту презерватив може порватися під час сексу. Що робити в такому разі, якщо ви не плануєте вагітність і хочете уникнути ІПСШ, запитали в гінекологині.

Оксана Негрич

гінекологиня


Екстрена контрацепція

Жінкам, які не планують вагітність, потрібно якомога швидше застосувати препарати екстреної контрацепції. Є гормональні засоби, які продаються в аптеках без рецепту. Їх потрібно вжити впродовж 72 годин, але що раніше, то краще, адже їхня ефективність найбільша в перші 12–24 години. Якщо таблетку вжили вчасно, то ймовірність вагітності від 1 до 3%. Вони забезпечують рівень захисту завдяки тому, що відтерміновують овуляцію й у такий спосіб не дають вагітності настати.

Є інший варіант – введення внутрішньоматкової спіралі, який ефективний продовж 5 діб після незахищеного сексу. Такий спосіб потребує візиту до лікаря-гінеколога.

Після прийому екстреної контрацепції впродовж трьох тижнів повинна наступити менструація. Якщо вона не з’являється, варто звернутися до лікаря та здати тест на вагітність.

Такий алгоритм варто застосовувати незалежно від того, чи відбулася еякуляція, оскільки сперматозоїди можуть бути й у передсім’яній рідині.

Детальніше про це читайте в матеріалі про екстрену контрацепцію

Аналізи на ІПСШ

Через 4 тижні після незахищеного сексу варто здати урогенітальний мазок, який включає дослідження на хламідію, трихмонаду, гонорею, мікоплазму геніталіум. Якщо є симптоми: печіння, біль під час сечовипускання, поява виділень з неприємним запахом – потрібно раніше звернутися до лікаря та зробити обстеження.

Аналіз крові на гепатити В й С, ВІЛ і сифіліс варто зробити перший раз через місяць і другий через пів року. Такі аналізи потрібно здавати й після незахищеного орального сексу.

Чого не варто робити

Спринцювання, підмивання різними розчинами, антисептиками абсолютно ніяк не допоможуть профілактиці ІПСШ, а навпаки, можуть ще більше пошкодити слизові та підвищити ризик інфекцій.

Що робити, щоб презерватив не рвався:

  • обирати презервативи якісних виробників;
  • купувати виключно в аптеках;
  • дотримуватися правил зберігання: не на сонці, не в кишені джинсів, не в бардачку в теплу пору року, бо це може пошкодити резину;
  • обирайте необхідний розмір;
  • використовуйте лубрикант.

Текст: Софія Пилипюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.