Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно: Чому з’являється герпес?

Ні, не соромно: Чому з’являється герпес?
 — Здоров'я на Wonderzine

Відповідає лікарка-дерматовенеролог

У рубриці «НІ, НЕ СОРОМНО» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

Герпес – вірус, який потрапляє в організм і залишається в ньому протягом усього життя. Через певні тригери він проявляється пухирцями в будь-яких частинах тіла, що спричиняє помітний дискомфорт. Навіть маленька ранка на губах змушує нас думати, як її швидше прибрати.

Герпес має приблизно 80% населення, це зумовлене тим, що він може передаватися генетично й зазнавати змін. З даними ВООЗ, у 2016 році цей вірус виявили у 3,7 мільярда людей віком до 50 років.

Учені проводять редагування генів, аби мати змогу контролювати не тільки дієві елементи вірусу, а й ті, що ще не активувалися. А також працюють над створенням вакцини.

Разом із лікаркою-дерматовенерологом Євгенією Дорош пояснюємо, де може проявитися герпес і що робити в такому випадку.

Євгенія Дорош

Лікарка-дерматовенеролог


Що таке герпес і як він виникає?

Герпес – це вірус, який проникає до організму через слизові оболонки або пошкоджену шкіру та поширюється через нервові шляхи. Він залишається в нервових вузлах (гангліях) і чекає слушної нагоди: стресу, переохолодження, менструації, порушення метаболізму, бактеріальних захворювань, інсоляції (вплив сонячних променів – ред.) або навіть може активізуватися спонтанно. Після цього проявляється як висип. Вірус не зникає з організму, а залишається в ньому протягом усього життя.

Які є симптоми герпесу?

Основні симптоми – це печіння в певних місцях, біль, відчуття «мурашок», свербіж. Після цього з’являються дрібні пухирці (везикули) з прозорим чи мутним умістом, згодом вони відкриваються й утворюється рана (ерозія), яка через певний час покривається кірочкою, та починається загоєння.

Везикули лопаються самостійно. Краще їх не чіпати, тому що їхній уміст містить в собі велику кількість вірусу. Ви можете поширити нові висипи на інші ділянки шкіри.

Пухирці герпесу можуть бути як відокремлені, так і можуть зливатися між собою. Вони тримаються декілька годин чи днів, а потім перетворюються в ерозії. Зазвичай від початку появи симптомів до їхнього регресу проходить 5–7–10 днів, рідше – два тижні.

Де може з’явитися герпес?

Висип з’являється на місцях, де є мікротріщини та садна, а також може розповсюдитися на будь-яку частину тіла через нервові закінчення. Лікування потребує герпес, який з’являється на верхній частині обличчя (від верхньої губи до зони росту волосся), на слизових, тулубі (особливо в місцях тертя), на геніталіях за виражених симптомів.

Герпес може мати й тяжкі форми: герпес на очах (офтальмогерпес) та ураження головного мозку. До них призводить хронічно рецидивне протікання герпесу, коли він повертається час від часу. А також супутні імунодефіцитні стани чи аутоімунні захворювання (група хвороб, за яких організм утворює антитіла до власних тканин, викликає їхнє запалення й руйнує їх – ред.). Але це не означає, що тяжкі форми обов’язково виникнуть. Підходьте комплексно до свого здоров’я і робіть регулярний профілактичний огляд.

Можливо, ви спостерігали, що герпес може повертатися на одне й те саме місце. Причина в тому, що оболонки нервів пошкоджені, тож вірусу легше «дістатись» туди, де він уже був.

Види проявів герпесу:

Герпес слизових оболонок: гострий стоматит, тонзиліт, фарингіт і лабіальний герпес (на губах). Ураження на слизових довше і тяжче загоюється, що може спричинити утворення інших інфекцій, тому краще не відтягувати візит до лікаря.

У випадках тонзиліту та фарингіту треба звертатися до ЛОР-лікаря, який проведе обстеження і призначить лікування. Щодо герпесного стоматиту рекомендований огляд у стоматолога.

Герпес на статевих органах протікає симптомно. У цей час треба утриматись від статевих контактів.

Герпес органів зору. Це ціла група захворювань (кон’юнктивіт, ірит, кератит та інші). Усі вони мають різний перебіг і наслідки, які іноді призводять до зниження чи втрати зору. Що раніше ви звернетеся до офтальмолога, то менше буде ускладнень.

Герпес шкіри. Деякі поширені випадки виділили в діагнози: панарицій (запалення навколонігтьового валику) і герпетична екзема (запальний процес шкіри зі свербінням, почервонінням, набряком).

Герпетичний енцефаліт, менінгіт. Це тяжкі ураження оболонок головного мозку.

Як лікувати герпес?

За проявів герпесу варто звертатися до лікаря-дерматолога, крім випадків, коли потрібна консультація ЛОРа (тонзиліт, фарингіт) чи стоматолога (стоматит).

Після огляду лікар може направити вас здавати аналізи. Для діагностики простого герпесу зазвичай здають імуноферментний аналіз крові, який визначає кількість антитіл у крові. Існує також метод ПЛР-діагностики. Він дозволяє виявити не тільки весь вірус, а і його частинки в період, коли захворювання стухає чи протікає масковано.

Таблетки від герпесу знижують інтенсивність симптомів, але не виводять вірус з організму. За рекомендацією лікаря ви можете самостійно проводити місцеву терапію на шкірі підсушливими спиртовими розчинами: фукорцин, левоміцетиновий спирт, борний спирт або метиленовий синій. Можна пролікувати протигерпесними препаратами на основі ацикловіру, пенцикловіру, денотивіру. Наносити їх потрібно 3–5 разів вдень.

Чи існує профілактика герпесу?

На жаль, вакцинуватися від герпесу не можна, а фармакологічна профілактика підбирається лікарем індивідуально.

Бажано не контактувати з місцем висипу на тілі іншої людини через поцілунки, використання одного посуду тощо. Дбайте про свою безпеку під час сексу та використовуйте латексні презервативи, щоб запобігти зараженню генітальним герпесом.

Текст: Катерина Янченко

Фото: Raw Pixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.