Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яОдна таблетка на день для профілактики ВІЛ. Як працює та кому потрібний PrEP

Одна таблетка на день для профілактики ВІЛ. Як працює та кому потрібний PrEP — Здоров'я на Wonderzine

Ще один метод захисту від інфікування

PrEP – це доконтактна профілактика ВІЛ-інфекції. Регулярне вживання препарату захищає від інфікування, навіть під час незахищеного сексу. Звісно, PrEP не захищає від інших інфекцій, які передаються статевим шляхом, і небажаної вагітності, тому не відміняє використання контрацепції.

Понад 2500 чоловіків і жінок в Україні вживають таблетки доконтрактної профілактики для захисту від ВІЛ. До людей, яким рекомендують застосовувати PrEP, належать, зокрема, люди, які мають кілька сексуальних партнерів, часто змінюють їх або ж мають постійного партнера, який має секс з іншими партнерами.

Україна – одна з держав, де такий спосіб профілактики ВІЛ можна отримати безкоштовно після консультації з лікарем. Розповідаємо детальніше, що треба знати про PrEP і кому він може знадобитися як захист від ВІЛ.

Віталій Щуренко

сімейний лікар


Що таке PrEP

PrEP (pre-exposure prophylaxis) – це доконтактна профілактика ВІЛ. По суті, це медичні препарати, які використовує людина, щоб запобігти інфікуванню ВІЛ. Вони є аналогами ліків для людей із позитивним ВІЛ-статусом, але використовуються для профілактики.

Якщо вірус потрапляє в організм, PrEP блокує його ферменти та не дає розмножуватися, а отже – шкодити здоров’ю. В організмі людини, яка на постійній основі приймає доконтактну профілактику, вірус просто не виживе, й людина не інфікується.

Якщо PrEP вживається регулярно (зазвичай щодня в однаковийчас), то його ефективність наближується до 100%.

Кому потрібна доконтактна профілактика

Насамперед PrEP передбачений для людей, які мають високий ризик інфікування. Традиційно до цих людей належать чоловіки, які мають секс із чоловіками, люди, які вживають ін’єкційні форми наркотиків і які працюють у комерційному сексі.

Насправді, це дуже умовно, і будь-яка людина, яка сама оцінює свій ризик інфікування ВІЛ як високий, може мати необхідність приймати PrEP. Наприклад, профілактика буде актуальною, якщо чоловік чи жінка веде активне сексуальне життя, часто змінює партнерів та/або має незахищений секс.

У дискордантних парах, де один партнер ВІЛ-позитивний, а інший – ні, зазвичай ВІЛ-інфікований партнер знає про свій статус і приймає спеціальну терапію. Завдяки цьому вірус залишається в клітинах цієї людини, але не може розповсюджуватися під час статевого контакту на партнера. Тобто ВІЛ-позитивна людина, яка регулярно приймає лікування, не може інфікувати партнера.

Проте ВІЛ-негативний партнер у парі може вживати PrEP як засіб профілактики. Наприклад, якщо не знає точно, як інший приймає ліки. Тоді PrEP буде гарним рішенням, аби захистити себе.

Чи можна відмовитися від презервативу з PrEP

PrEP не є засобом контрацепції. Він захищає винятково від ВІЛ-інфекції, а не від небажаної вагітності чи інших інфекцій, які передаються статевим шляхом. Тому людина повинна самостійно зважувати ці ризики.

Багато хто використовує PrEP як додатковий захист до презерватива. Тому що презерватив може порватися, а PrEP захистить хоча б від ВІЛ-інфекції.

Чи є побічні ефекти

Серед короткотривалих побічних ефектів, з якими може стикнутися людина, яка звикає до препарату: сонливість або безсоння, розлади травлення, головний біль, запаморочення. Але більшість із цих симптомів зникають дуже швидко, за декілька днів.

Водночас є люди, які взагалі не відчувають прийом препарату, й ті, яким препарат не підходить за індивідуальними показаннями.

Здається, мені потрібен PrEP. Куди звернутися?

Спочатку варто зрозуміти, чи належить людина до груп ризику. З кожною групою ризику працюють певні соціальні працівники, які допоможуть отримати PrEP.

Якщо ж людина не належить до груп ризику, але вважає, що їй потрібна доконтактна профілактика, вона може самостійно звернутися за консультацією до лікаря-інфекціоніста в Центрі СНІДу або до свого сімейного лікаря. Якщо він погодиться, що ризик для людини існує, може прописати ці препарати. Анонімно отримати PrEP не можна. Дані пацієнта не розголошуються, але надати лікарю документи доведеться.

Серед необхідних обстежень для вживання препаратів: головне визначити, чи немає в людини ВІЛ і перевірити функцію роботи нирок.

Зараз препарат за рекомендацією лікаря можна отримати безкоштовно, для цього є відповідні державні програми. Якщо людина хоче купувати їх самостійно, то відразу скажу, що в аптеках їх важко знайти. Також ці препарати доволі дорогі: приблизно 200 доларів на місяць.

Текст:

Софія Пилипюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.