Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЧекліст. 9 ознак, що вам пора змінювати гінеколога

Зайві аналізи, некоректні запитання та небажані дотики

Чекліст. 9 ознак, що вам пора змінювати гінеколога — Здоров'я на Wonderzine

«Ти? Незаймана? Не сміши мене!», «Народиш – і все минеться», «Ти двічі народжувала, що ж ти хотіла?» – такі слова від гінеколога можуть перетворити огляди на страшний і неприємний досвід. Адже жінки можуть відчувати, що їх засуджують, не дослухаються до їхніх проблем або що їхнім відповідям не вірять.

Проте прийоми в гінеколога не мають залишати після себе сором і нерозуміння. Якщо ви відчуваєте такі емоції, то це одна з ознак, що варто звернутися до іншого спеціаліста. Ми поговорили з Аліною Главатських, гінекологинею, щоб дізнатися про ознаки гінеколога, якого час змінити.

Аліна Главатських

гінекологиня


Обрати компетентного спеціаліста дуже важливо. Якщо у вас залишився негативний досвід після відвідування гінеколога, то ви можете боятися наступних прийомів і не відвідувати лікаря протягом багатьох років. Це дуже небезпечно, адже в гінекології деякі хвороби можна побачити лише під час професійного огляду.

На щастя, лікарів, які дотримуються принципів доказової медицини, стає все більше. А за цими ознаками можна впізнати гінеколога, якого варто замінити на іншого спеціаліста.

Виписує лікування того, що може його не потребувати

Іноді гінекологи виписують лікування хвороб, які можуть не потребувати втручання.

Лікарі часто плутають ерозію шийки матки з ектопією й називають ерозією все, що відрізняється від зображення стандарту в підручнику з анатомії. Ектопію, яка не потребує лікування і є варіантом норми, пропонують припікати та залякують, що інакше буде рак. Утім, цей діагноз не має стосунку до раку шийки матки. Лікування потребують тільки аномальні клітини на шийці матки, тобто дисплазія, або якщо ектопія викликає неприємні симптоми, як-от рясні та кров’янисті виділення.

Також гінекологи часто виписують лікування проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), але проти нього не існує медикаментів. Більшість видів ВПЛ не провокують проблем зі здоров’ям і виходять з організму за 2 роки. Деякі штами ВПЛ можуть спричинити наслідки як-от бородавки та папіломи. Є також онкогенні види, які викликають рак і передракові ураження шийки матки. Саме їхні наслідки потребують лікування й регулярного спостереження новоутворень на тілі та змін на шийці матки та прямій кишці. Якщо ж лікар призначає противірусні препарати або свічки й уколи проти самого вірусу, варто пошукати альтернативну думку. Для профілактики ВПЛ також є вакцина, яка не виліковує вірус, але може знизити ризик розвитку його наслідків. Її роблять у віці від 9 до 45 років.

Лікарі також часто лікують уреаплазму – умовно-патогенний мікроорганізм. Його шукають і, звичайно, знаходять, бо це нормальний мешканець слизової оболонки вагіни. Тоді виписують довге лікування з декількома препаратами, а воно не потрібне. Так лікують і мікоплазму хомініс. Окремо ці бактерії не можуть спричинити симптоматику хвороб уреаплазмоз або мікоплазмоз, яких узагалі не існує в доказовій медицині. Це особливо засмучує, коли такі мікроорганізми намагаються вивести до початку вагітності, а вони не виводяться, тому що мають бути там. Так жінка може марно втратити рік або два.

Назначає занадто багато аналізів

Часто лікарі направляють на всі обстеження без показань і припущень щодо діагнозу. Особливо часто це можна помітити під час планових оглядів.

Найпопулярнішим аналізом є бактеріальний посів. Він не показовий: у піхві живе понад 200 організмів, і, якщо ми посіємо їх у середовище, то хтось із них точно проросте, включаючи стафілококи, стрептококи, ентеробактерії. Та це не означає одразу хворобу. Вагіна – це нестерильне середовище, і це нормально, якщо в ньому живуть такі мікроорганізми, лікувати їх одразу антибіотиками не потрібно. Тож бакпосів не потрібен під час планового огляду. Він здається тільки у двох випадках: за рецидивуючого кандидозу, коли необхідно дізнатися чутливість грибів до антимікотичних препаратів, і щоб перевірити вагітних на наявність стрептококів групи Б.

Також не ефективним є пошук урогенітальних інфекцій по крові, а зокрема, здача аналізів на імуноглобуліни, антитіла. Гінекологи часто шукають хламідії, наприклад, по крові, і це неправильно. За антитілами ми не можемо поставити діагноз. Їх наявність означає лише те, що колись організм зустрівся з цим збудником, але це не сигналізує на сто відсотків, що людина хворіє на цей момент. Такі інфекції шукають лише з допомогою ПЛР-тесту, тобто тесту з місця, де ми хочемо їх знайти.

На прийомі гінекологу досить мати смужки визначення PH. Дешевий і простий метод. Якщо смужка показує лужне середовище, це означає дисбактеріоз і варто дообстежитися на урогенітальні інфекції. Коли незрозуміло, що насправді за інфекція, тоді можуть провести аналізи флороценоз або фемофлор. Вони визначають, які організми й у якому співвідношенні живуть у мікрофлорі. Також жінкам до 30 років потрібно здати ПАП-тест, а після 30-ти до нього додається ще тест на онкогенні штами ВПЛ. Більше аналізів під час планового огляду не потрібно.

Пускає на огляд сторонніх

Окрім медсестри, лікаря та пацієнта, на прийомі в гінеколога нікого більше не повинно бути. Гінеколог має забезпечити право на конфіденційність. Зі сторонніх допускаються лише батьки дитини до 14 років, тому що до цього віку її має супроводжувати хтось з дорослих. Уже після 14–15-ти дитина теж отримує право на конфіденційність.

Ще одним винятком можуть бути лікарі-інтерни, якщо ви відвідуєте гінеколога в клінічній базі, прив’язаній до університету. Проте вам обов’язково мають повідомити заздалегідь, що це клінічна база та що інтерни мають право бути присутніми під час огляду. Якщо вам це не прийнятно, то варто відвідати гінеколога без клінічної бази.

Багато й довго торкається

Спочатку розберемо, як узагалі відбувається гінекологічний огляд. Він складається з огляду дзеркалом, ми можемо трохи допомогти собі руками, щоб ввести його. Далі маніпуляція відбувається лише дзеркалом, тут більше немає дотиків. Після огляду в дзеркало здійснюється бімануальний огляд, тобто коли два пальці у рукавичках вводять у піхву, а другою рукою через живіт оглядають матку та придатки. Далі може бути УЗД й огляд молочних залоз. Надзвичайно рідко проводять огляд через анальний отвір, але це лише якщо неможливий з певних причин огляд через вагіну. Усе, що не входить до цього переліку, це вже зайві доторки, яких не має бути.

Нічого не пояснює

Гінеколог повинен попереджати про кожну свою дію, пояснювати, що відбувається, навіщо і які відчуття можуть з’являтися в жінки після цього. Це важливо для встановлення довіри, комфорту прийому та розуміння, що нормально на прийомі, а що ні. Також лікар повинен пояснювати, що він виписує. Пацієнтка має розуміти, що це за препарат, з якої він групи та які є побічні ефекти.

А ще це нормально запитувати. Лікар не повинен у відповідь принижувати людину, кажучи, що та не вчилася на гінеколога й тому не повинна ставити думки лікаря під сумнів. Гінеколог має бути відкритим до питань і доброзичливим.

Не тактовний

Лікар повинен залишати при собі свою думку щодо незапланованої вагітності, сексуальної орієнтації людини та віку, коли ви починаєте статеве життя або планування вагітності. Також некоректно коментувати волосся та вагу. Лише якщо лікар помічає ріст волосся там, де його поява незвична (наприклад, ареоли сосків, верхня губа, живіт), він може запитати в жінки, чи влаштовує її це. Можна здати аналізи на гормони, щоб зрозуміти, чи є якісь зміни, які потрібно скорегувати. Та часто це може виявитися просто фізіологічною особливістю, яку не треба лікувати.

Виписує занадто багато препаратів

У гінекології не повинно бути більше двох-трьох препаратів. Три – у важких випадках, тоді можуть виписати кілька антибіотиків. Більше, тільки якщо це стаціонарне лікування найважчих випадків. Якщо у вас у списку більше двох-трьох ліків й особливо, якщо вони з однієї групи (наприклад, два й більше антибіотиків), варто задуматися про зміну фахівця.

Також підозріло, якщо у вас у списку є так звані фуфломіцини, тобто гомеопатія, трави, рослинні препарати, просочені народними засобами тампони й інше. У гінекології також не використовуються імуностимулятори та противірусні, їх зазвичай виписують за ВПЛ, який ми обговорювали раніше.

Каже купувати медикаменти в конкретному місці

Якщо лікар виписує препарати й каже, що їх купувати можна тільки в певному місці й ніде більше, то це має насторожити. Якщо на ваші запитання, чому треба йти саме в ту аптеку, лікар відповідати не хоче та дратується, то означає, що гінеколог отримує відсоток від тієї установи.

Призначає контрацептиви під час планування вагітності

Колись з’явилася думка, що, якщо використовувати гормональні контрацептиви, а потім їх різко припинити, то буде вищим шанс завагітніти. Але вже підтверджено, що такого ефекту немає, а жінка просто витрачає свій овуляторний резерв і час на це. Усі дії мають бути спрямовані на те, щоб завагітніти, а не навпаки.

Текст: Анастасія Микитенко

Редакторка: Софія Пилипюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.