Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно. Чому з’являється лупа та як із нею боротися?

Відповідає трихологиня

Ні, не соромно. Чому з’являється лупа та як із нею боротися? — Здоров'я на Wonderzine

У рубриці «НІ, НЕ СОРОМНО» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

«Не ношу чорний одяг, тому що в мене лупа». Це лише один із неприємних наслідків, які вона може спричиняти. Насправді ж проблема значно глибша і приносить із собою свербіж, почервоніння та думки, як швидше позбутися цих лусочок на волоссі.

Однак ви в цьому не самі, оскільки лупа виникає в 50% людей. Лікарка-трихолог Тетяна Мельничук пояснює, що пацієнти часто займаються самолікуванням, а коли обраний ними засіб не допомагає, починають маскувати проблему.

Закликаємо вас так не робити і пояснюємо, чому виникає лупа, як її позбутися та чи можна запобігти її появі.

Текст: Катерина Янченко

Тетяна Мельничук

трихологиня, засновниця простору краси та здоров’я Re-life


Що таке лупа та чому вона виникає?

Лупа – це шматочки шкіри, які відлущуються й осипаються. Вона буває двох видів: суха та жирна.

Проблема сухої лупи в тому, що шкіра сохне не тільки поверхнево, але й углиб. Верхній шар епідермісу тріскається, клітини роз’єднуються, починаються запальні процеси, які проявляються почервонінням і свербінням. Шматочки сухої шкіри відшаровуються й осипаються на волосся.

Жирна лупа, навпаки, є наслідком недомитої шкіри голови. У людей із жирним типом шкіри активно працює сальна залоза, тому їм треба правильно підібрати догляд. Жир, який не вимивається, накопичується та спричиняє гіперкератоз сальних залоз (стан, за якого клітини рогової поверхні шкіри потовщуються і збільшуються – ред.). Якщо це не лікувати, може виникнути бактеріально грибкова інфекція, свербіж, неприємний запах, а сама лупа буде сповзати жовтими пластинками волоссям.

Що спричиняє появу лупи?

Суха лупа може виникати через:

  • гіперактивне очищення шкіри голови;
  • неправильно підібраний догляд;

Коли ви самостійно чи за чиєсь порадою підібрали шампунь для глибокого очищення, pH якого більше 8 (pH – величина, що позначає ступінь кислотності речовини – ред.). Такі засоби надто сильно сушать шкіру і, як наслідок, спричиняють появу лупи.

Допустима норма pH шампуню – 5.05.5, як і в нашого фізіологічного стану шкіри голови. Якщо у вас жирний тип шкіри, то показник pH має бути 3.23.5. Ці шампуні добре вимивають шкірне сало та мають себорегулювальну дію.

  • агресивне фарбування волосся;

Іноді за неправильного фарбування волосся вимиваються ліпіди зі шкіри. Тому варто обирати професійні засоби, які закривають кутикулу та відновлюють шкіру після процедури.

Причиною виникнення жирної лупи може бути:

  • неправильно підібраний догляд;

Зволожувальні шампуні не підходять для жирного типу шкіри і не вимивають шкірне сало повністю. Жир накопичується і спричиняє проблеми, що провокують появу лупи.

  • гормональні порушення, що призводять до підвищеної активності сальних залоз;

У деяких жінок буває гіперандрогенія – стан, за якого підвищується рівень чоловічих статевих гормонів. І, як наслідок, вироблення шкірного сала. Це вже той випадок, коли потрібно звертатися до трихолога, щоб підібрати домашній догляд і простежити, чи не відбувається випадання волосся. Тому що гіперандрогенія часто призводить до порідіння волосся за чоловічим типом.

  • підлітковий вік;

У багатьох підлітків під час статевого дозрівання шкірне сало виробляється інтенсивніше, тому жирність шкіри теж підвищується. Доводиться частіше мити голову і ретельніше добирати шампунь.

  • косметичні засоби, які не змиваються ретельно й залишаються на шкірі. Це можуть бути стайлінги, лаки для волосся, сухі шампуні, віск, блиск тощо.

Чи може лупа з’явитися через хворобу?

Так, зокрема через себорейний дерматит, який проявляється свербінням, лупою, червоними бляшками на шкірі голови, за вухами й на них, на крайовій зоні росту волосся.

Накопичення жиру, запалення, швидкий поділ клітин епідермісу – все це спричиняє лущення жирного типу і визначається як себорейний дерматит. Різниця в тому, що його зазвичай викликають внутрішні хвороби, наприклад, захворювання шлунково-кишкового тракту. Якщо людина вживає багато солодкого, хлібобулочних виробів, їжі швидкого приготування, газованих напоїв. Це все подразнює слизову та змінює pH шкірного сала.

Шкіра голови – це видільний орган, який проєктує те, що відбувається в кишківнику. Внаслідок цього може з’явитися запалення, прищі, свербіж, лущення тощо. Серед причин виникнення себорейного дерматиту також можна назвати гормональний дисбаланс, інфекційні захворювання шкіри, стреси, недосипання, психоемоційна нестабільність і неправильний догляд за шкірою голови.

Чи можна позбутися лупи назавжди?

Позбутися лупи можна, якщо підійти до цього питання комплексно. Спершу варто звернутися до лікаря-трихолога. Він знає, на що варто звернути увагу і як лікувати не тільки симптом, а й причину виникнення лупи. Окрім того, лікар може призначити реабілітаційні процедури для шкіри. Завдяки ним можна прибрати лупу, відновити епідерміс (щоб не було тріщин і сухості), заспокоїти запалення. Для людей із жирним типом шкіри професійний пілінг ретельно очистить шкіру, оскільки шампунь може не видалити весь жир.

Наступні кроки – це обрати домашній догляд і визначити, які продукти харчування виступають алергенами. Не менш важливо дотримуватися графіку миття голови. Багато хто переконаний, якщо її рідше мити, то волосся повільніше жирнітиме. Але це неправда, оскільки сальна залоза як працювала, так і продовжує працювати в звичайному ритмі.

Чи може лупа повернутися?

Звісно, таке може статися. Наш організм схильний до того, щоб повторювати певні епізоди хронічних захворювань. У деяких пацієнтів лупа повертається, тому що вони знову почали вживати продукти-алергени. Наприклад, солодке, каву з молоком, будь-що інше, що може викликати запалення слизової оболонки кишківника і, як наслідок, спровокувати подразнення шкіри голови.

Лупа може з’являтися від стресових ситуацій. Або ж якщо людина довго не мила голову, забула свій шампунь під час поїздки, замінила його на інший тощо.

Коли звертатися до лікаря?

Якось я почула від пацієнтів фразу: «Як добре не відчувати шкіру на своїй голові». Коли вона вас не турбує, значить, усе добре. Як тільки ви починаєте відчувати стягнутість, свербіж, печіння – варто звертатися до трихолога. Що довше триває запальний процес на шкірі, то складніше потім із ним боротися. До того ж лупа призводить до випадання волосся, тому відтягувати точно не варто.

Дехто займається самолікуванням, що тільки погіршує ситуацію. Наприклад, люди, у яких з’являється суха лупа, йдуть в аптеку чи магазини й самостійно підбирають собі шампунь. При цьому вони не знають, який у них тип лупи: жирний чи сухий. І беруть щось інтуїтивно. Розв’язати проблему не вдається, її починають ігнорувати й маскувати, але чомусь не звертаються до лікаря.

Як запобігти появі лупи?

Найважливіше правило – зрозуміти, як правильно доглядати за своїм типом шкіри голови. Підібрати разом із трихологом шампунь, пілінги, лосьйони, за необхідності процедури. Одного засобу, який підійде всім – немає, адже догляд підбирається індивідуально. У двох людей може бути жирна лупа, але її появу провокують різні чинники.

Якщо під час лікування лупи вам призначають тільки один шампунь, то це сумнівне рішення. Уявімо ситуацію: у вас є сухість шкіри на руках. Від того, що ви помиєте руки з милом і висушите рушником, нічого не зміниться. Доведеться ще наносити якийсь крем, щоби зволожити їх. Так само розв’язується питання зі шкірою голови.

Шампунь – це гігієнічний засіб, який просто допомагає вимити бруд і бактерії. Після нього варто наносити додатковий догляд. Це може бути лосьйон, який допоможе зняти почервоніння і заспокоїти шкіру. А для жирної лупи краще підібрати засіб, який матиме антибактеріальний ефект, підсушить шкіру та призупинить вироблення шкірного сала.

Якщо у вас суха лупа, то під час вибору шампуню звертайте увагу на те, щоб це був зволожувальний шампунь. На ньому має бути вказано: «для м’якого очищення шкіри голови», «шампунь зволожувальний» або ж «шампунь для щоденного використання».

Якщо у вас жирна лупа, то варто обирати «шампунь для жирної шкіри голови», «для жирної лупи», «шампунь антибактеріальний».

Пам’ятайте, що шампунь має бути для певного типу шкіри, а не волосся.

Фото: rawpixel (1),  icons8 (2, 3, 4) 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.