Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЯк екологічно відсвяткувати Новий рік? Пояснює експертка

Як екологічно відсвяткувати Новий рік? Пояснює експертка — Запитання експерту на Wonderzine

Обираємо ялинку, подарунки і їхнє паковання

Новий рік і Різдво – хороший привід зустрітися з близькими, обмінятися подарунками, прикрасити оселю, приготувати улюблені страви та пройнятися атмосферою свята. Утім, у процесі ми часто шкодимо екології: щотижня у святковий період продукуємо на 1 мільйон тонн більше відходів, ніж зазвичай.

Є й хороші новини: зменшити свій вплив на навколишнє середовище можливо, варто лише притримуватися нескладних порад. Більше про те, як екологічно вибрати ялинку, подарунки та прикрасити оселю, пояснила експертка Анна Понікарчук.

текст: Софія Пилипюк

Анна Понікарчук

співзасновниця zero-waste компанії Ozero Space


Ялинка

Я вже 5 років наполягаю на тому, щоб ми не купували живу ялинку. Але виявилося, що у нас є насадження, де легально вирощують ялинки й потім держава контролює їх повторне вирощування. Така ялинка матиме чіп, на якому міститься вся інформація про дерево. Перевірити легальність можна на спеціальному сайті. Це більш екологічний варіант: молодше дерево поглинає більше СО2 і це точно краще, ніж купувати браконьєрські ялинки. Для тих, хто хоче живу ялинку, це хороший варіант.

Якщо ви не маєте ялинки, але хочете придбати штучну, не шкодуйте на неї грошей і оберіть якісну. Дуже дешева осипатиметься, швидко втратить товарний вигляд, і ви захочете замінити її через рік. Також вона буде виготовлена з неякісного матеріалу, тому, якщо поставити її біля батареї чи повісити на неї багато гірлянд, ялинка нагріватиметься й виділятиме шкідливі сполуки в повітря, яким ми дихаємо. Тому якісна штучна ялинка – це хороша інвестиція, якщо ви будете використовувати її багато років.

Якщо у вас уже є штучна ялинка, дбайте про неї, підтримуйте в хорошому стані. У разі бажання її замінити, не викидайте на смітник. Краще продайте її або віддайте тим, кому вона потрібна. Живу ялинку теж небажано просто викидати, можна здати на перероблення. Інформація про такі міські точки з’являється на початку січня.

Є варіант використовувати гілки ялинок, з них також часто роблять вінки. Але це менш відповідальна історія: часто це просто порізані браконьєрські ялинки. Такий варіант буде більш екологічним, якщо ви гулятимете в парку й зберете гілки, які вже просто лежать під ялинкою.

Можна придбати ялинку в горщику. Якщо ви хочете обрати цей варіант, пам’ятайте, що це рослина, яка потребує догляду. Не можна просто вийти 1 січня й посадити її, щоб вона росла. Це відповідальність, яку ви берете на себе до моменту, коли її можна висадити. Обов’язково подумайте про це наперед.

Не забувайте також, що ви можете креативно підійти до самої концепції ялинки та зробити її з підручних матеріалів.

Прикраси

Я зараз у Великій Британії й помітила, що тут дуже актуальні іграшки на ялинку, як робила моя бабуся, – просто шишки, пофарбовані в біле. Можна використовувати засушені скибочки апельсина чи грейпфрута. Усе це дуже в тренді.

Якщо є можливість, обирайте скляні, металеві, дерев’яні іграшки – не пластикові. Утім, виходити треба з власної ситуації. Якщо у вас вдома діти, коти, які стрибають на ялинку, то є сенс придбати набір не скляних, а якісних пластикових іграшок, що не зламаються. Я би не радила брати ті, які мають на собі багато глітеру, адже це мікропластик.

Обираючи гірлянду, зверніть увагу, чи не вийде вона з ладу, якщо погасне одна з лампочок. Краще брати такі, які можна лагодити.

Подарунки

Якщо у вас ще немає вішліста, раджу його зробити вже зараз. Нещодавно я почула одну важливу думку: подарунок не обов’язково має бути сюрпризом. Адже краще отримати бажане, ніж щось, що тобі абсолютно не потрібно. Зробіть вішліст з кількома варіантами, запитайте в близьких, що вони хочуть, зверніть увагу на те, чого їм не вистачає. Я раджу подарувати те, що довго прослужить.

Варіантів екологічного паковання є безліч. Наприклад, є японський метод фурошики. Це спеціальний метод пакування в тканину. До того ж вона може бути з необробленим краєм; просто будь-яка тканина, яка у вас є. Зав’язали – і вже маєте стильне й екологічне паковання.Замість звичайного скотчу для упаковки можна використовувати джгутову мотузку або паперовий скотч. Замість бантиків з пластикових стрічок, раджу застосовувати сухоцвіти, вони виглядають естетично.

Як пакувальний папір можна використовувати газети, виглядає теж стильно. Ви можете придбати й рулон крафтового паперу, але наголосіть людині, якій даруєте в такому пакуванні, щоб вона здала його на перероблення. На жаль, крафтовий папір дуже рідко виробляється з вторинної сировини, часто це нова, просто пофарбована в коричневий. Звісно, можливо, хтось з вас зберігає пакувальний папір з минулих років – його теж використовуйте.

Салюти та бенгальські вогні

Щодо салютів в екології взагалі біда. Наповнення – це викопні матеріали, які не відновлюються. А за використання вони виділяють шкідливі продукти горіння. Усі, хто був біля салютів, знають про смог і запах від них. Також є момент, що це погано для ментального здоров’я людей з ПТСР і для собак. Вони дуже важко переживають це.

Бенгальські вогні також виділяють шкідливі речовини під час горіння, але в менших об’ємах. Після них варто добре провітрити приміщення. Якщо заходити в цю тему, стає трохи сумно. [сміється] Якщо вам дуже хочеться й у вас свято асоціюється з бенгальськими вогнями, можете запалити один-два, загадайте бажання. Але мені здається, це не є must have і закуповуватися ними не варто.

Стіл

Загальна статистика по світу: близько 30% їжі завжди йде в смітник, а в новорічні свята цей відсоток ще більший. Щоб не купувати забагато продуктів, які потім підуть у смітник, реалістично оцініть, скільки людей до вас прийде. Пам’ятайте, що це просто свято й не потрібно об’їдатися, як в останній день свого життя. [усміхається]

Також надавайте перевагу локальним продуктам: це зменшить екологічний слід від їхнього виробництва. В ідеалі те, що вирощене у 30–50 кілометрах від вас або хоча б просто українське й сезонне. Якщо вам хочеться імпортованих продуктів, наприклад, ананасу, беріть, але раджу звернути увагу, чи є в них сертифікація Organic. Такі продукти можна визначити за позначкою з листочком на зеленому фоні. Вони зазвичай не коштують дорожче звичайних. Не місцеві, але органічні продукти – це екологічніша опція.

Фото: Rawpixel (1, 2, 3)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.