Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьВибори у США. Що означає перемога Гарріс і Байдена для жінок

Вибори у США. Що означає перемога Гарріс і Байдена для жінок  — Рівність на Wonderzine

«Я буду першою жінкою на цій посаді, але не останньою»

Хоча остаточні результати виборів у США ще невідомі, Джо Байден набрав необхідні для перемоги 270 голосів. Це означає, що він стане наступним президентом Сполучених Штатів, а сенаторка Камала Гарріс – першою в історії жінкою-віцепрезиденткою США. Розбираємося, що означає їхня перемога на виборах в контексті гендерної політики. 

Гарріс – перша жінка-віцепрезидентка США

«Я буду першою жінкою на цій посаді, але не останньою», – заявила у своїй промові Камала Гарріс. Вона стане не лише першою жінкою-віцепрезиденткою США, а й першою темношкірою людиною та першою американкою азійського походження на цій посаді.

Камала народилася в Окленді, недалеко від Сан-Франциско, у родині мігрантів. Мати приїхала до США з Індії, а батько − з Ямайки. Вони були активістами та брали участь у русі за рівні права. За їхніми словами, брали на акції й доньку. Камала пішла до школи тоді, коли у штаті запровадили програму інтеграції темношкірих дітей, які отримали змогу навчатися разом із білими.

До питань расової нерівності Гарріс апелювала під час праймеріз у 2019 році, коли вона вирішила балотуватися у президенти. Тоді вона була єдиною темношкірою жінкою серед кандидатів від Демократичної партії. Під час дебатів вона звернулася до Байдена щодо того, що він підтримував політику сегрегації й виступав проти того, аби темношкірі та білі діти разом їздили на автобусах до школи. «Тоді в Каліфорнії жила маленька дівчинка, яка навчалася у другому класі державної школи та щодня їздила на такому автобусі. Цією дівчинкою була я», – сказала Гарріс. У грудні 2019-го вона припинила брати участь у виборчих перегонах, а в березні 2020-го офіційно підтримала кандидатуру Джо Байдена, а в серпні він оголосив її своєю кандидаткою на посаду віцепрезидента.

«Не можна перебільшити значущість того, що жінка-афроамериканка буде на найвищих рівнях керівництва в країні», – коментує перемогу Гарріс СЕО організації Higher Heights, яка займається залученням темношкірих жінок до політичного життя. Цього року на виборах у США балотувалася рекордна кількість жінок, зокрема темношкірих, латиноамериканських, корінних американок і тих, які мають азійське походження. Призначення Гарріс на посаду віцепрезидентки, зокрема, нормалізує представництво жінок на керівних посадах і може мотивувати інших долучатися до політики.

Більшість посад в адміністрації Байдена можуть зайняти жінки

Поки не можемо стверджувати це як факт, але американське видання Politico опублікувало імена ймовірних кандидатів на ключові посади в адміністрації Джо Байдена. Список претендентів на посади базується на десятках розмов із помічниками, союзниками Байдена та лобістами. Водночас у виданні, посилаючись на власні джерела, повідомляють, що новообраний президент США може обрати й інших кандидатів.

Отже, за інформацією Politico, більшість попередніх кандидатів на ключові посади в адміністрації Байдена – жінки. Він може увійти історію вперше призначивши жінку чи темношкіру людину на посади міністрів фінансів та оборони – ці відомства залишаються єдиними, якими за всю історію США керували лише білі чоловіки.

View this post on Instagram

Meet the contenders for Joe Biden’s Cabinet ⬅️ In the next two and half months, the president-elect needs to build a governing team to help him tackle an historic pandemic and rebuild the economy — all while winning approval from what's likely to be a Republican-controlled Senate and holding together an unruly coalition of Democrats. It's a task that will be nearly impossible to pull off. The Biden transition team has been vetting potential candidates for months and will present the president-elect with potential choices in the coming days. Biden is expected to focus first on posts involving public health and the economy, including the secretaries of the Treasury and Health and Human Services, along with West Wing personnel. The former vice president intends to be deliberative and is not likely to announce Cabinet nominations in the first week, according to an official close to the Biden team. Biden has long been superstitious about making personnel decisions ahead of Election Day, and longtime allies expect some twists and turns as he assembles his team. Swipe ⬅️ for a look at some of the early contenders for Joe Biden’s Cabinet and hit the link in bio for the full list. The names are based on dozens of conversations with Biden aides, his close allies, lobbyists and Hill staff, but new candidates may emerge.

A post shared by POLITICO (@politico) on

Зокрема, міністеркою оборони може стати Мішель Флурной, колишня заступниця міністра оборони за президентства Обами. Посаду держсекретаря теж може зайняти жінка – Сьюзен Райс, радниця президента з національної безпеки в адміністрації Обами. На керівні посади в міністерствах охорони здоров’я, торгівлі, сільського господарства, праці, освіти та охорони навколишнього середовища теж претендують жінки.

Водночас міністерство з питань ветеранів може очолити Піт Буттиджидж, який брав участь у праймеріз від Демократичної партії. Він – колишній мер міста та відкритий гей, а також був наймолодшим кандидатом у цих виборчих перегонах.

У Байдена є політична програма, яка стосується інтересів жінок

Він анонсував її у липні 2020-го зі словами: «Гірка правда в тому, що жінки – особливо темношкірі жінки – ніколи не мали чесного шансу досягти успіху в цій країні. Тому я анонсую свій план, який допоможе їм повноцінно брати участь житті країни, зокрема економічному».

Після цього анонсу журналісти писали, що загалом на те, щоб прочитати програму повністю йде 44 хвилини. Обсяг питань, які вона розглядає, підкреслює той факт, що жіноча тема не обмежується питаннями репродуктивного здоров’я, а охоплює також проблеми різниці в оплаті праці, імміграційної політики, декретної відпустки та інших.

Ми спробуємо виділити кілька важливих пунктів, але якщо вам захочеться ознайомитися з нею повністю – переглянути її можна на сайті.

За програмою (Agenda For Women) Байден обіцяє, що буде:

  • фінансово підтримувати підприємиць;
  • боротися за прийняття в усій країні поправки до конституції про заборону гендерної дискримінації (відома також як ERA, Equal Rights Amendment);
  • сприяти усуненню гендерного розриву в оплаті праці;
  • підвищувати зарплату та пільги у сферах, у яких переважають жінки;
  • збільшувати доступ жінок до якісних медичних послуг;
  • допоможе жінкам справлятися з доглядовою працею за дітьми та літніми людьми (до 12 тижнів оплачуваної відпустки з догляду);
  • боротися з гендерно-зумовленим насильством (зокрема, аби зупинити насильство щодо трансгендерних темношкірих жінок, жінок з інвалідністю та іммігранток);
  • ратифікувати Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW);
  • обирати у свою адміністрацію людей, «які виглядають так, як країна, якій вони служать» – тобто за принципами різноманіття та інклюзивності;
  • створить Раду з питань герндерної рівності при Білому Домі, яка буде займатися лише питаннями, які впливають на жінок.

Сімона Сандерс, старша радниця Байдена, так пояснила необхідність окремої програми для жінок: «Будь-яке політичне питання стосується жінок, просто деякі з них непропорційно впливають на них, особливо на темношкірих жінок. І саме такі питання розглядає ця програма».

За її виконанням будемо слідкувати, починаючи із січня 2021 року – тоді Джо Байден і Камала Гарріс складуть присягу й вступлять у свої повноваження.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.