Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Рівність«Жінок хіба досі утискають?». 7 відповідей на поширені питання до феміністок

«Жінок хіба досі утискають?». 7 відповідей на поширені питання до феміністок  — Рівність на Wonderzine

Пояснюємо та спростовуємо міфи разом з експертками

Хоч рух за права жінок продовжує набирати обертів, навколо теми фемінізму досі існує багато нерозуміння й міфів. Ми вирішили зібрати популярні питання та коментарі, які виникають до феміністок, і попросили експерток дати на них відповіді.

За що феміністки досі борються? Жінок хіба досі утискають? 

Олена Шевченко

оргкомітет «Марш жінок»


Фемінізм можна розглядати як рух за припинення сексизму, сексистської експлуатації, гноблення й досягнення повної гендерної рівності в законодавстві та на практиці. Жінок досі вважають «слабкою статтю», яка не може за себе постояти та має бути «окрасою» чоловіка. Ми виступаємо за рівні права та ставлення до жінок як до повноцінних людей.

Феміністки ненавидять чоловіків?

Ліза Кузьменко

голова ГО «Асоціація «Жінки в медіа»


Хочеться пожартувати, що так, звичайно, а ще варять із них борщ! Дуже легко поширювати міфи один за одним, але можна дізнатися факти. Раджу прочитати дві книги Тамари Марценюк «Чому не варто боятися фемінізму?» та «Захисники Галактики: влада і криза в чоловічому світі». Там у науково-популярній формі є відповіді на численні міфи щодо гендерної рівності.

Я не ненавиджу чоловіків і можу говорити за себе, але як тільки ми починаємо казати «всі чоловіки» та «всі феміністки» – ось тут починаються проблеми, бо це узагальнення. Звісно, деякі чоловіки можуть негативно ставитися до фемінізму, так само як і, мабуть, є феміністки, які можуть ненавидіти чоловіків. Ненависть і доброта – це індивідуальна ознака, а не колективна.

Чи дозволяють феміністки платити за себе на побаченнях?

Ярослава Кравченко

засновниця «Дикого театру», ведуча «Телебачення Торонто», амбасадорка руху HeForShe в Україні


Мене не ображає, якщо за мене платять, мене не ображає, якщо пригощаю я. Усе залежить від мети й характеру зустрічі. Якщо це ділова зустріч, то кожен платить окремо. Якщо дружня зустріч, і я, наприклад, хочу пригостити друга чи подругу, я запитую: «Не проти, якщо я пригощу?» – і розрахунок залежить від відповіді.

Якщо я зустрічаюся з людиною, яка ні сном, ні духом не чула про «новий етикет», теж кажу: «Дозволь мені заплати за себе самій», ну і пояснюю позицію, якщо це потрібно. Людина, що тебе поважає, поважатиме і твою позицію. Чи відмовляюсь я від: «Можна тебе пригостити?» залежить від ситуації й людини. Найголовніше – діалог. Не дозволяти за себе платити – не є жестом, що людина тобі не цікава. Важливо просто все проговорювати словами через рот.

Феміністки обов’язково не голять волосся на тілі?

Дарина Мізіна

співавторка подкасту про секс і стосунки для підлітків «11-А»


Ні, не обов’язково. Феміністки взагалі доволі вільні люди й не мають «Статуту організації» чи інших «обов’язковостей», окрім тієї, що вони борються за рівність жінок* і чоловіків. Щодо волосся на тілі, то феміністки якраз намагаються донести до суспільства думку, що в жінок* воно, по-перше, є, а по-друге, що жінки* можуть самі обирати, чи голити волосся, чи ні. Багатьом із ним некомфортно, але великій частині цілком окей. Натомість (токсична) індустрія краси намагається нас переконати, що волоссячко на тілі, яке було з нами з найперших днів існування людини, це щось бридке й зовсім не властиве жінкам і дівчаткам. Насправді це не так, і фемінізм, зокрема, бореться за право жінок* самостійно обирати, голитися чи ні, і не вдаватися до дорогих, часом болючих і дискомфортних, практик тільки б відповідати надуманим стандартам.

А існує зворотний сексизм? Чоловіків теж утискають у правах!

Катя Мячина

засновниця проєкту сексуальної освіти «Вперше»


Патріархат шкодить не лише жінкам. Якби не патріархальні установки, чоловіки набагато рідше страждали б від «дідовщини» в армії, могли б лишатися вдома з новонародженими дітьми, якщо їм цього хочется. Набагато рідше вчиняли б самогубства, бо від них не очікували б стійкості, сили. Патріархат некорисний нікому, тому було б дуже класно, якби чоловіки теж це розуміли й боролися з непотрібними патріархальними установками.

Проте сексизм – це системна дискримінація. Вона може працювати на різних рівнях: побутовому, культурному (коли в стендапах жартують сексистські жарти), економічному (жінки в середньому заробляють менше чоловіків), освітньому (деякі жінки мають менший доступ до освіти, ніж чоловіки, через стереотипи). Чоловіки мають домінантну позицію над жінками в суспільстві й мають більше привілеїв.

Феміністки взагалі фарбуються?

Ольга Дячук

координаторка руху HeForShe в Україні


Феміністки й фарбуються, і не фарбуються, феміністки й народжують дітей, і обирають шлях чайлдфрі, виходять заміж і живуть з одним-єдиним або ж практикують полігамію. Словом, сила феміністок у тому, що вони можуть бути тими, ким хочуть. З косметикою питання лише в тому, робити це для себе чи тому, що «інакше Валік знайде собі іншу». Деколи натрапляю на коментарі жінок із начебто феміністичними поглядами, де вони висміюють одяг чи мейк іншої жінки. Дуже засмучуюсь у цей момент. Особисто я тижнями спокійно живу без косметики, а потім виходжу в супермаркет із глітером на щоках або з червоними стрілками. Тому що можу.

Феміністки святкують 8 березня?

Ірина Славінська

координаторка з гендерних питань кампанії «Повага»


Кожна жінка святкує 8 березня так, як вона хоче – мені ця свобода та простір маневру видаються дуже важливими. Для мене 8 березня – ніби як професійне свято. У цей день ми з посестрами ходимо на Марш жінок, читаємо лекції, проводимо дискусії. Люблю цей день, тому що під час Маршу легко зустріти подруг, яких давно не бачила. Та улюблена розвага – малювання плакатів із гаслами.

8 березня – це свято, коли жінки єднаються та вголос говорять про свої права. Це справжнє свято солідарності.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.