Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьУкраїнські медіа у 2,5 рази частіше пишуть негатив про гендерну рівність, аніж позитив – дослідження

На які теми найчастіше поширюють дезінформацію

В українських медіа негативних публікацій щодо гендерної рівності у 2,5 рази більше, аніж позитивних. Про це йдеться в дослідженні, які презентували «Повага» та AI-платформа медіааналітики Semantrum.

Для моніторингу обрали 30 національних онлайн-ЗМІ, 11 ТБ-каналів, 10 друкованих ЗМІ та по 5 онлайн-ЗМІ з охопленням у 24 областях України.

Автори проаналізували 5 тем: гендерна рівність; забезпечення прав і можливостей ЛГБТІК+ спільнот; жіноче лідерство; дезінформація щодо гендерної рівності та ЛГБТІК+ спільнот; діяльність / наративи антигендерних рухів. Усього до аналізу ввійшли 23 580 публікацій. Потенційне охоплення цих матеріалів – 646,7 мільйона людей.

За результатами, негативних публікацій було у 2,5 рази більше, ніж позитивних. Негативних контактів з аудиторією – в 1,9 рази більше, ніж позитивних. Лідерами негативу за кількістю стали сайти Politeka, Znaj.ua, ТСН.ua. Лідери негативу за охопленням – телеканали: ТРК «Україна», «1+1», ТК «Інтер». Лідерами негативу за індексом лояльності медіа (співвідношення негативу до позитиву) назвали Politeka, Today.ua, Znaj.ua та телеканал ТРК «Україна».

Основні прояви негативу в медіа стосувалися теми «гендерна рівність» (93%) і мали ознаки сексуалізації й об’єктивації жінок. Переважна більшість негативу виходила в новинах про шоубізнес (69%), у публікаціях про політику (4%) та в новинах про спорт (3%). Значна частка негативних публікацій не мала вираженої тематичної приналежності. У медіа продовжують підтримувати стандарти краси, які створюють тиск на жінок, також про жінок часто пишуть, як про об’єкт споглядання та насолоди для чоловіків.

«Стереотипізують не лише жінок, а й чоловіків. Наприклад, транслюючи гендерні упередження про те, що чоловік обов’язково мусить бути сильним, не проявляти слабкості. Іншими словами, беземоційним і без права на людські почуття», – додає «Повага».

За результатами аналізу лідерами позитиву за кількістю стали сайти «Телеканал новин «24», «Новое время», «Суспільне». Лідери позитиву за охопленням – телеканали: «1+1», «СТБ», «ТК Інтер». Лідери позитиву за індексом лояльності – медіа (співвідношення позитиву до негативу): «Газета по-українськи», телеканали «ТК 24», «Прямий» та «Еспресо TV» – сайти: «Суспільне», «Українська правда» та «BBC Українська служба».

Основні прояви позитиву стосувалися теми «гендерна рівність» (79%), «ЛГБТІК+ спільноти» (22%) і теми «жіноче лідерство» (15%).

Позитивних публікацій в інтернет-ЗМІ було в 3,4 рази менше, ніж негативних; на телебаченні – в 1,6 рази менше, ніж негативних. Єдине медіа, де позитив переважав – преса.

Серед найпопулярніших тез дезінформації: толерантність до ЛГБТ тягне за собою легалізацію педофілії (50%); заохочення гендерної рівності має ознаки гендерної диктатури (31%); Захід штучно створив нові гендери, нівелюючи священні ролі чоловіка та жінки (10%); існує потужне лобі, яке нав’язує в Україні гендерну ідеологію (6%); дітей забирають у батьків і віддають в сім’ї ЛГБТ (4%); існує потужне лобі ЛГБТ, яке впливає на міжнародну політику (2%).

У звіті додають, що найбільше негативу ЗМІ опублікували про трансгендерних персон (39%), гомосексуальних чоловіків (16%) і гомосексуальних жінок (7%).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.