Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Я вакцинуюся не лише для себе, а і для інших». Це українки, які отримали щеплення від COVID-19

«Я вакцинуюся не лише для себе, а і для інших». Це українки, які отримали щеплення від COVID-19 — Власний досвід на Wonderzine

У США, ОАЕ та Німеччині

Станом на кінець січня 2021-го року у світі вже ввели понад 68 мільйонів доз вакцин від COVID-19. Вакцинація розпочалася у 56 країнах світу. Першими щеплення отримують люди старшого віку та медичні працівники.

Вакцинація в Україні має розпочатися в лютому, після того, як ми отримаємо вакцини. Імовірно, вони будуть від трьох різних виробників препаратів. Раніше в МОЗ повідомляли, що Україна може отримати вакцину Pfizer/BioNTech у межах програми Covax, а також підписали контракт на постачання китайської вакцини Sinovac Biotech.

Найбільше в питанні щеплень українців турбують побічні ефекти, безпечність, вартість і походження вакцини – такі результати національного опитування від Харківського інституту соціальних досліджень. Згідно з ним, лише 40% українців готові робити щеплення від коронавірусу.

Ми поспілкувалися з українками у США, ОАЕ та Німеччині, які вже отримали щеплення від COVID-19. Для них воно було необов’язковим і безкоштовним. Вони поділилися своїм досвідом: як відбувається вакцинація у країнах, де вони проживають, як ухвалювали рішення про щеплення та чи були побічні ефекти після нього.

Юлія Тимошенко

Студентка Нью-Йоркського університету в Абу Дабі, ОАЕ

Вакцина – Sinopharm

В ОАЕ вакцинація розпочалася в грудні. Під першу хвилю щеплень підпадали медичні працівники. Особливо в пріоритеті були ті, хто прямо працюють із коронавірусними хворими. Однак зараз вакцина доступна всім громадянам і резидентам Еміратів віком від 16 років. Будь-хто може записатися й отримати вакцину вже через кілька тижнів. Щеплення не є обов’язкове.

Як це відбувається? Потрібно реєструватися онлайн, а потім їхати в пункт вакцинації. Там проводять коротку медичну консультацію і, якщо у вас немає ніяких протипоказань, дають першу дозу. Повторна доза через 21–28 днів. Але в мене був трохи інший процес, адже мій університет привіз вакцину на кампус і розповсюджував усім охочим протягом двох днів.

Перед вакцинацією не було ніякої особливої підготовки. Тест на ковід потрібно було зробити, але ми його здаємо в університеті щотижня. Це є однією з вимог проживання на кампусі.

Про побічні ефекти попереджають, кажуть, що вони варіюються від болі в плечі, куди роблять ін’єкцію, до легких симптомів, як кашель чи біль у горлі. У мене лише трошки болить м’яз плеча, коли доторкаюся до нього. Загальне самопочуття цілком у нормі.

Єдина рекомендація після щеплення – зробити другу дозу, щоб вакцина була дієвою. Друге щеплення я маю зробити в лютому, вакцину знову привезуть нам на кампус. Серед застережень – не можна вакцинуватися під час вагітності. В ОАЕ ще й дуже цікаво про це запитують через табу на позашлюбні статеві стосунки. Просто питають, чи ти в стосунках чи самотня, коли була остання менструація, але дуже рідко питають прямо: «Ти вагітна?» Також усім, хто має хронічні хвороби, спочатку рекомендують проконсультуватися з лікарем. Щеплення не радять робити тим, хто має історію серйозних алергічних ускладнення від медикаментів. Тим, хто перехворів на ковід, однаково рекомендують вакцинуватися.


Мені здається, на цьому етапі пандемії важливо усвідомити: або ти отримуєш вакцину, або ковід. Третього варіанту не буває


Я вакцинуюся не лише для себе, а й для інших. Я не тільки намагаюся не захворіти, але й хочу зменшити ризик стати носієм хвороби

Мені здається, на цьому етапі пандемії важливо усвідомити: або ти отримуєш вакцину, або ковід. Третього варіанту не буває. Поки я навчаюся тут, в Еміратах, у мене перехворіла вся родина в Україні. Дідуся госпіталізували, і лише в лікарні він зміг одужати. Коли я зрозуміла, що могла втратити когось із близьких через цей вірус, то була страшенно злою на світ. А особливо на тих, хто спокійно собі розважався й поширював вірус у той час, як тисячі таких, як мій дідусь, боролися за життя.

Я думаю, хочемо ми того чи ні, але вакцина – наш єдиний вихід із пандемії. Це єдине, що одного дня дозволить нам ходити в клуби чи на концерти з чистою совістю та не боятися заразити когось, для кого цей вірус може бути фатальний. Іншими словами, я вакцинуюся не лише для себе, а й для інших. Я не тільки намагаюся не захворіти, але й хочу зменшити ризик стати носієм хвороби.

Чи виникали в мене сумніви щодо вакцини? Звісно. Здорові сумніви – це нормально. Спочатку я думала чекати появи Pfizer в Абу Дабі, але то було не через те, що не довіряла Sinopharm, але через те, що хотілося спробувати круту нову технологію РНК, яка дуже разюча з наукового погляду. Китайська Sinopharm зроблена старим перевіреним методом. Під час його застовування вірус деактивують, щоб той не розмножувався, але водночас зберігають вірусний білок, який стимулює вироблення антитіл в організмі. Таким самим методом роблять вакцини від поліо, грипу та гепатиту А, наприклад. Саме довіра цьому науковому методу переконала мене в користі вакцини.

Загалом в ОАЕ позитивне ставлення до вакцинації. Більшість людей планують отримати щеплення, і це просто чудово. Багато моїх знайомих часто подорожують, тому розуміють, що скоро вакцина може полегшити цей процес.

Проте, поки значна частина населення залишається невакцинованою, усі правила фізичної дистанції, носіння масок і регулярних ПЦР-тестів залишаються незмінними навіть для вже вакцинованих. Такі правила пояснюються тим, що ще немає 100% підтвердження, що вакциновані не можуть бути носіями вірусу. Я гадаю, що це також робиться для того, щоб правила були рівні для всіх і не було відчуття, що хтось має більше привілеїв. Та й перевіряти, чи кожна людина, що не наділа маску та прийшла в магазин, має вакцину, складно. Легше просити всіх надівати маски.

Анна Петровська

Старша клінічна спеціалістка із серцевих ритмів і вад серця в компанії Saint Jude Medical у Лос-Анджелесі, США

Вакцина – Pfizer

Початок вакцинації у США залежав від штату. У Каліфорнії розпочали вакцинувати 14 грудня. Я не потрапила в першу хвилю щеплень, їх робили лікарям і медперсоналу приймальних відділень та інтенсивної терапії, які проводять більшість часу з інфікованими пацієнтами. Друга хвиля щеплень почалася приблизно з 1 січня, їх робили лікарям і медперсоналу з усіх інших відділень. Я отримала першу дозу вакцини Pfizer 5 січня, другу маю отримати 26-го.

Вакцинація необов’язкова, навіть офіційну заяву на відмову писати не треба. Наша компанія домовилася з місцевою лікарнею ще у грудні. Ми чекали, коли нам повідомлять про «другу хвилю», підписали багато документів. Це були 16 сторінок детальної інформації про медичну згоду та розуміння побічних ефектів. Застереження щодо вакцинації були стандартні: від 18 років, відсутність хронічних захворювань, які впливають на імунітет, історії анафілактичних реакцій. Щеплення рекомендують навіть якщо ви перехворіли (після 30 днів). Мої колеги хворіли на ковід улітку й також робили щеплення.


Мій чоловік потрапив у першу хвилю вакцинації: отримав перше щеплення 18 грудня, друге – 6 січня, уже 20 січня у нього виявили антитіла

Перед щепленням нас запитали, чи немає симптомів, чи не отримували позитивний тест за останні 14 днів, чи була коли-небудь алергічна реакція, анафілактичний шок на інші щеплення. Була детальна розмова на 5–6 хвилин із медсестрою, яка ще раз пояснила побічні ефекти та що можна робити у цьому випадку. Коли вкололи вакцину, дали таймер на 15 хвилин – цей час треба було посидіти під наглядом лікаря для спостереження на анафілактичний шок. Після цього пішли працювати далі.

Через годину після щеплення в мене з’явилася втома й сонливість. На вечір був помірний головний біль, я просто раніше лягла спати. На другий день боліла рука, але інших симптомів не було. Рекомендували просто відпочити, дати імунітету змогу працювати. Також мені потрібно було зробити щеплення від кору – з ним попросили почекати 30 днів після другої дози вакцини від ковіду.

Сумнівів вакцинуватися чи ні майже не було. Ми з чоловіком працюємо в медицині багато років. Разом ми шукали інформацію, розмовляли з колегами-лікарями. Я особисто знайома з технологіями РНК і вважаю, що це надійні, ефективні та безпечні технології. Ми уточнили всю інформацію безпосередньо у виробника й вирішили робити щеплення. Мій чоловік потрапив у першу хвилю вакцинації: отримав перше щеплення 18 грудня, друге – 6 січня, уже 20 січня у нього виявили антитіла.

Оскільки більшість наших друзів і знайомих працюють у медицині ставлення до вакцинації дуже позитивне. Особисто я не чула ні від одного лікаря, що «не треба». Усі підтримали й погодилися. Наші рідні теж позитивно ставляться до щеплень. Проти була одна родичка, але після того, як перехворіла на ковід, змінила свою думку. Тепер вона більше цінує життя й вважає: «Щось вколоти» – це краще, ніж померти».

У Лос-Анджелесі з березня жорстокий карантин: закриті всі ресторани, спортзали, салони. Не можна збиратись понад 10 людей, у приміщеннях обов’язкова маска, на вулиці теж майже всі надягають їх. Особисто я не бачила людей, які протестують проти цього.Після щеплень ми й далі носимо маски, тримаємо дистанцію, не бачимося з родичами. Такі правила, я їх підтримую. На мою думку, це єдиний спосіб побороти пандемію.

Юлія Боднар

Медсестра в реанімації в Університетській клініці у Франкфурті, Німеччина

Вакцина –Pfizer/BioNTech

У Німеччині вакцинація розпочалася 27 грудня. Відбувається вона по групах: перша – громадяни віком 80 і більше років, жителі будинків літніх людей і медичні працівники з високим рівнем ризику. До останньої групи відношусь і я, бо працюю в реанімації, де ми займаємося важкохворими на ковід пацієнтами. Тобто рівень ризику в нас високий.

Друга група – громадяни віком 75 років і більше, люди з деменцією, психічними розладами та працівники відповідних закладів. Третя група – громадяни віком 70 років, люди із захворюваннями. Наприклад, хронічна недостатність нирок, печінки, хронічні захворювання дихальних шляхів. А також жителі притулків для біженців, безхатьки, медичний персонал. Четверта група – люди віком 65+, учителі, вихователі. П’ята – 60+, пожежники, поліція, військові, працівники транспортних служб. Усі інші – після цього.

У нашій клініці знаходиться центр вакцинації. Керівник відділення повідомив мейлом усіх працівників, що починається вакцинація. Кожен охочий мав написати лист відповідь, що хоче отримати щеплення.


Є різні думки щодо вакцини від COVID-19. Особисто я не маю сумнівів, відразу хотіла отримати щеплення

Пізніше ми отримали нові листи з датами вакцинації та паперами для реєстрації й ознайомлення з вакциною. Треба було прийти в центр вакцинації на вказану годину, принести з собою паспорт вакцинацій, пройти реєстрацію й отримати вакцину. Готуватися ніяк не потрібно було, здавати текст на коронавірус теж. Не вакцинують вагітних і тих, хто перехворів на ковід.

Після вакцинації, як завжди, трішки боліло місце ін’єкції. Попереджали, що може виникнути головний біль і втома. Рідкісними є алергічні реакції: висип, набряк. Після вакцинації в центрі потрібно було почекати 15 хвилин у разі, якщо виникне серйозна алергічна реакція. Також можна було завантажити застосунок і там надати інформацію щодо побічних ефектів для статистики. Через 21 день потрібно зробити другу ін’єкцію. Моя перша була 6 січня, друга буде 27-го.

Є різні думки щодо вакцини від COVID-19. Особисто я не маю сумнівів, відразу хотіла отримати щеплення. Але кожен вирішуватиме, як хоче. Вакцинація не є обов’язкова. У Німеччині приблизно 13% проти вакцинації. Є багато скептиків, які хочуть перечекати першу хвилю вакцинації й подивитися, що буде.

Щодо того, чи змінюються норми безпеки для вакцинованих людей, іде багато дискусій. Деякі політики вважають, що їм потрібно надати певні привілеї. Але наразі це було б нерозумно, оскільки треба прослідкувати, наскільки вакцина дієва на практиці.

Валерія Найт

Стоматологиня в штаті Нью-Джерсі, США

Вакцина – Moderna

У США спочатку вакцинують медичних працівників, є детальний список щодо черговості. Як стоматологиня, я підпадаю під першу групу (1а) вакцинації. Робити щеплення не обов’язково. У нас троє з 12 працівників відмовилися.

Про можливість вакцинуватися повідомив наш менеджмент, а вони дізналися від Нью-Йоркського департаменту стоматології. Потрібно заповнити за наданим лінком анкету перед щепленням. Потім перевіряють документи, ID і працевлаштування в госпіталі. Ніякої підготовки чи попереднього тесту не потрібно було. Лише дати відповіді на запитання: чи вагітна, чи планую вагітність, чи мала нещодавно контакт із носієм вірусу, чи щеплювалася нещодавно від інших вірусів.

Від вакцини в мене не було ніяких відчуттів. Звісно, нам давали почитати про побічні ефекти, наприклад про можливі алергічні реакції. Серед застережень щодо стану здоров’я, за яких не рекомендують вакцинуватися, – лише вагітність. Ті, хто вже перехворів на коронавірус, теж отримують щеплення. Перед щепленням автоматично дають наступну дату для другої вакцинації. Після вакцинації треба посидіти 15 хвилин. Мені стало нудно, і я тихесенько пішла після 5 хвилин.

У США ставлення до щеплень від ковіду різне і, за моїми спостереженнями, збігається з рівнем освіти та політичною афіліацією. Менше освіти й підтримка Трампа – більше вірогідності, що вакцині не довіряють.

Я вирішила отримати щеплення, бо сподіваюся, що вакцина працює, і я зможу подорожувати. Єдиний страх – це те, що щеплення може бути не достатньо ефективним, особливо до нових мутації вірусу. Поки норми безпеки для мене ніяк не змінюються.


Я вирішила отримати щеплення, бо сподіваюся, що вакцина працює, і я зможу подорожувати

Текст: 

софія пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.