Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Це інтерв’ю чи побачення?» Історії жінок, яким пропонували секс під час співбесіди на роботу

«Це інтерв’ю чи побачення?» Історії жінок, яким пропонували секс під час співбесіди на роботу  — Власний досвід на Wonderzine

«Він сказав, що секс – це один з етапів прийняття на роботу»

«Мені дійсно озвучити чи ви розумієте й так?». У травні Ірина опублікувала пост, у якому йшлося про випадок, коли на етапі співбесіди на роботу виявлялося, що вона передбачає секс із роботодавцем.

Знаємо, звучить дико, але, на жаль, подібні ситуації досі трапляються. Ми зібрали історії дівчат із подібним досвідом і запитали юристку, що робити в таких ситуаціях.

Ірина, 33 роки

журналістка, піар-менеджерка

Я давно шукаю роботу. Останні роки працювала PR-менеджеркою, а зараз шукаю роботу, ким знайду, навіть офіс-менеджеркою чи помічницею. Подалася на одну вакансію помічниці-секретаря в компанію, яка займається арбітражним керуванням. У суботу мені написала HR-менеджерка у Viber.

Вона запитала, чи ознайомилася я з вакансією й чи вона мені підходить. Я відповіла, що готова обговорювати. HR написала, що важлива умова – хороший особистий контакт із керівником. Я перепитала, що мається на увазі, на що мені відповіли: «Мені дійсно озвучити чи ви розумієте і так?» Коли попросила уточнити, так і написали: «Інтимні стосунки на робочому місці. За згодою й за окрему плату». Я, звісно, відмовилася.

«Інтимні стосунки на робочому місці. За згодою й за окрему плату»

Пізніше поскаржилася на вакансію адміністраторам сайту robota.ua, вони відповіли, що проведуть внутрішнє розслідування й будуть вживати відповідні заходи до цього роботодавця.

Таня, 23 роки

ресторанна менеджерка

Тоді я вже 6 років жила й працювала в Португалії, будувала кар’єру в готельно-ресторанному бізнесі. Робота в одному з ресторанів на той час мене влаштовувала, крім факту, що головний менеджер щодня фліртував і писав непристойні, на мій погляд, повідомлення серед ночі. Усі знали (проте нічого з цим не робили): хочеш підвищення або взагалі мати роботу – треба з ним переспати. Я на це не піддалася, саме тому одна з перших втратила роботу під час карантинного скорочення.

Шукаючи нову роботу, вирішила вручну роздавати резюме містом. Заходиш у ресторан / кафе / готель, говориш із менеджером, проходиш інтерв’ю. За кордоном це звичайна практика, кілька разів так знаходила достойну роботу. Під час пошуку натрапила на одне місце, із вигляду досить непогане. Поговорили з менеджером, залишила резюме. Сказав, що напише пізніше, щоб домовитися про інтерв’ю, оскільки тоді був зайнятий.

До мене непомітно підійшов один із працівників і сказав: «Якщо поважаєш себе, не погоджуйся». Насторожилася, але в кожного свій досвід. Менеджер написав наступного ранку. Сказав, що єдиний час, коли він доступний для інтерв’ю це 23:30. Сказав, що попросить кухарів приготувати нам вечерю. Розпитував, що я п’ю. Я наполягала на розмові раніше, проте він не погоджувався. Аргументувала, що не матиму чим доїхати додому о такій порі. Сказав, що залишуся в нього на ніч.

Після прямого запитання від мене: «Це інтерв’ю чи побачення?» – сказав, що секс – це один з етапів прийняття на роботу, оскільки він має розуміти, чи ми підходимо одне одному як особистості. Погрожував, що, якщо не прийду, віддасть моє місце комусь іншому, оскільки в нього «ціла черга таких, як я, на цю посаду». Тоді зрозуміла, що мав на увазі працівник. Хоча досі не знаю, чи він один із тих, хто погодився на такі умови.

«Секс – один з етапів прийняття на роботу»

На цю зустріч я не пішла. Але спробувала написати скаргу до вищого керівництва закладу. Відповіді, зрозуміло, не отримала. Повернутися туди для подальших дій морально не змогла: залишилися неприємні відчуття. Досі картаю себе, що не допомогла тим дівчатам із закладу ще чимось, можливо, вони цього потребували. Але на той момент це було все, на що була спроможна.

Вікторія, 23 роки

художниця

Ця ситуація трапилася 6 років тому в Дніпрі. Мені було 17, і я виклала резюме на work.ua на першому курсі університету. Тоді зателефонував якийсь дядько та сказав, що їм потрібен секретар. Мене нікуди не брали через неповноліття, але для нього це не було проблемою, і я зацікавилася.

«Я бачу, ви дівчина не скромна, якщо й у баню буде треба з начальником піти»

Від нього почалися типові питання на зразок, де я до цього працювала, чи вмію працювати з комп’ютером. Усе було добре, але потім він сказав: «Ви ж будете не проти, якщо треба буде виїхати у відрядження, наприклад?» Я відповіла, що не проти, на що він сказав: «Я бачу, ви дівчина не скромна, якщо й у баню буде треба з начальником піти. Хтозна, де будуть зустрічі проходити». Тут я зрозуміла, що справа не чиста й закінчила розмову.

Олена, 24 роки

дизайнерка

У мене були подібні випадки, коли намагалася знайти підробіток перед Новим роком, щоб заробити гроші на подарунки. Я була студенткою магістратури, писала диплом, і в мене не було часу для постійної роботи. Знаходила різні варіанти: пакувальник подарунків, фасувальник косметики. Відгукнулася на одну з таких вакансій: зателефонувала, щоб уточнити, чи актуально, а після цього прийшла в офіс у центрі Києва на співбесіду.

Мене попросили покласти телефон у сумку, сумку й верхній одяг віддати їм, ніяк інакше. Далі дівчина почала розпитувати, хто я, де живу, чи навчаюся. Сказали, що на цю вакансію вже взяли людину, але, можливо, мені будуть цікаві інші вакансії. Вона почала акуратно перераховувати, поки не запропонувала супроводжувати чоловіків на події.

«Мені сказали: «Це поки не залишиться пару копійок у кишені»

Я відповіла, що не можу на таке погодитися, після чого мене багато запитували чому. Пояснила, що це суперечить моїм релігійним поглядам. Мені сказали: «Це поки не залишиться пару копійок у кишені». Я просто перелякано пішла після цієї дискусії.

Марина Легенька

віцепрезидентка громадської організації «Ла Страда-Україна»

На жаль, ми в «Ла Страда-Україна» теж отримуємо подібні звернення на національну гарячу лінію. Вони не трапляються так часто, як, наприклад, відмова працевлаштувати з огляду на вагітність чи наявність маленької дитини. Але під час співбесід такі випадки теж трапляються.

На сьогодні такі дії в Україні є криміналізовані. Вони підпадають під кримінальну відповідальність за статтею 153 КК «Сексуальне насильство». Вона також охоплює сексуальні домагання. Також передбачає будь-які насильницькі дії сексуального характеру, непов’язані із проникненням у тіло особи, без добровільної згоди потерпілої особи.

У таких випадках не погоджуйтеся, не бійтеся: закон на стороні постраждалої особи. Якщо ми говоримо про кримінальне діяння, варто звертатися до правоохоронних органів. У цій категорії справ велика складність полягає в тому, що на вагах стоять слова постраждалої особи й особи, яка вчиняє таке діяння. Тому ці дії потрібно задокументувати. Цінними будуть записи диктофона, свідчення осіб, які, імовірно, чули, адже часто на співбесідах присутня не одна особа.

У будь-якому разі треба розуміти, що такі пропозиції є неправомірні незалежно від того, сталися на співбесіді чи на початку роботи. Тож свої права потрібно відстоювати.

Також на подібну вакансію можна поскаржитися на сайті, де ви її побачили. А на роботодавця – у вищі установи. Наприклад, якщо ситуація відбулася в регіональному відділенні компанії, зверніться в головний офіс. Якщо є порушення закону в прийомі на роботу, то можна поскаржитися в Державну службу України з питань праці.

Якщо вам потрібна психологічна чи юридична допомога, звертайтеся на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0 800 500 335 (із мобільного або стаціонарного) або 116 123 (із мобільного).

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.