Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«45 хвилин на день не думайте про роботу». Спортивні тренерки про режим і досягнення цілей

«45 хвилин на день не думайте про роботу». Спортивні тренерки про режим і досягнення цілей — Власний досвід на Wonderzine

Тренування, які змінюють життя

Ті, хто регулярно займаються спортом, часто натрапляють на труднощі в пошуках компетентного тренера. Такого, який би не лише давав кваліфіковані поради й розробляв ефективні програми тренувань, а й підтримував, допомагав досягати спортивних цілей.

Ми поспілкувалися з п’ятьма тренерками, які викладають фітнес, зумбу, йогу, пілатес, стретчинг і стрільбу з лука, і дізналися, як вони зацікавилися спортом, як організовують заняття, постійно тримають свої тіло та мозок у тонусі й відновлюються після тренувань.

Текст:ОЛЬГА ДУДЕНКО

Вікторія Коваль

викладає стрільбу з лука

Першими видами спорту, якими я займалася, були фігурне катання та гімнастика, потім – волейбол, туризм і згодом стрільба з лука. Однак це були дитячі забавки. Стрільбою з лука я почала серйозно займатися в 11 років і так прозаймалася 20 років.

Я викладаю стрільбу з лука вже протягом 12 років. З 2011 року розпочала її викладати саме в університеті. На сьогодні продовжую викладати як у дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву зі стрільби з лука, так і в Харківському національному університеті імені Василя Каразіна у межах спеціалізації «стрільба з лука». Коли я народила двох дітей, то два роки провела в декреті, тому не викладала. Зараз уже діти трохи підростають, і є можливість набору нових учнів та вдосконалювати майстерність з тими, хто вже чогось досяг. Також я вдячна своєму чоловікові, з яким ми співпрацюємо й викладаємо стрільбу в нашому тирі. Наступного року святкуватимемо перший ювілей існування тиру й на честь такої події влаштуємо турнір – Кубок Каразінського університету.

У нас є різні групи за своєю майстерністю. Для тих, хто вперше приходить до нас займатися або ще не досить володіє навичками стрільби з лука, заняття триває від години до двох, а для тих, хто вже тривалий час у спорті, тренування може бути й до чотирьох годин. Кожне заняття, незважаючи на майстерність спортсменів, починається з розминки, розігріву м’язів, розтяжки, роботи з тренажерами, а вже потім переходимо до луків.

Загалом рівень фізичної підготовки, з яким учні вперше приходять на заняття, не такий важливий. У стрільбу з лука можна прийти з будь-якою підготовкою, у будь-якому віці, у будь-якій вазі, але, звичайно, ваш базовий рівень підготовки буде вирішувати подальшу швидкість розвитку. Крім цього, має значення координація, витривалість людини. Коли ви приходите до нас, ми приділяємо увагу розвитку якостей, як-от: витривалість, сила й координаційні здібності. Але в кожного свій шлях, свій прогрес, тому стрільба з лука доступна кожному. Мені здається, що зараз немає стереотипів щодо жінок у світі стрільби з лука таких, які були раніше, і цьому неабияк сприяє сучасний кінематограф. Уже з дитячих мультфільмів («Хоробра серцем») видно, що дівчата теж можуть стріляти з лука й не гірше за чоловіків. Також «Голодні ігри» – шедевр, який показує можливості в стрільбі з лука для жінок. Наші спортивні івенти, олімпійські ігри й чемпіонати світу проходять як у чоловічих, так і в жіночих категоріях.

У стрільбі з лука є різні змагання, починаючи з тиру та закінчуючи олімпійськими іграми. Із дитячих років і до пенсійного віку людина може стріляти й показувати гідні результати, немає жодних вікових обмежень. У нас були студенти, які добре показували себе на міжнародному рівні. Студентка соціологічного факультету колись уперше прийшла на заняття зі стрільби з лука, вступивши до Каразінського університету, а за два роки вона стала чемпіонкою світу в цьому спорті. Це екстраординарний випадок, і вона єдина в Україні, хто за 2 роки досяг таких результатів. Безумовно, у нас є ті студенти, які орієнтуються на змагання, і ті, які приходять постріляти просто для душі.

Як тренерка я відвідала міжнародні курси Всесвітньої асоціації стрільби з лука І та ІІ рівнів. Поки я єдина в нашій країні, яка відвідувала ці курси, маю сертифікати та можу викладати за програмами Всесвітньої федерації. Також купую курси англійської мови, де займаюся прокачуванням іноземної мови для того, щоб можна було читати й ознайомлюватися з сучасними тенденціями в спорті й інформацією, яка є у світі. В університеті я створила дистанційний курс зі стрільби з лука для студентів, а в пріоритеті на майбутнє хочеться розробити подібні курси для тренерів.

Анна Мазна

тренерка з фітнесу, нутриціологиня

Моя місія – дати людям просту установку, що тренування – це належна турбота про своє тіло


Я викладаю фітнес уже чотири роки й працюю в спортивному клубі Smartass у Києві, проводжу групові й індивідуальні тренування. Групові тренування проводяться в темних залах, під гучну клубну музику, і велику роль відіграють енергія тренера та його увага до кожної людини. Наприкінці, коли людині здається, що вправи їй уже не під силу, тренер має підбадьорювати її: «Ти можеш, я вірю в тебе». Так люди, які думають, що вони вже на межі своїх здібностей, здатні зробити ще більше, ще краще, стати сильнішими й витривалішими.

Спортивні дані були в мене ще з дитинства, але так трапилося, що я багато вчилася й не сильно цікавилася легкою атлетикою. Потім, коли вступила до Києва, то почала займатися веслуванням та отримала звання кандидата в майстри спорту. Проте веслування для мене перетворилося на непідйомні фізичні навантаження. Моє тіло не жило, а на певний час зосереджувалося лише на тому, щоб виграти те чи те змагання. Коли твоє тіло вкрай виснажене внаслідок змагань, воно більше не хоче повертатися до тренувань. У тебе болить тіло, підвищується ризик травмування, і ти розумієш, що спорт не приносить користі. Тож я пішла з веслування.

Тепер займаюся фітнесом і несу людям думку про те, що це про здоров’я та рух, а не про самонасильство. Рух і дисципліна, яка проявляється у фітнесі й спортивних заняттях, – те, чим я хочу ділитися з іншими. Зараз усі проводять свої дні в умовах гіподинамії: людина прокидається, сідає снідати, потім сідає в автомобіль, під’їжджає до офісу, де теж сидить, потім сідає в машину, проводить багато часу в дорозі додому й знову сідає вечеряти. Якесь тренування чи прогулянка – це те, що необхідно нам зараз і в майбутньому. Моя місія – дати людям просту установку, що тренування – це належна турбота про своє тіло.

Моя місія – дати людям просту установку, що тренування – це належна турбота про своє тіло


Щораз я починаю своє заняття з питання, як у людей справи і як вони налаштовані. Насправді дуже важливо, яку мету людина поставила перед собою на цьому тренуванні: або отримати задоволення, або емоційно вибухнути, або зробити те, чого не робила раніше, або просто порухатися. Потім важливо знати, чи є якісь протипоказання, щоб я змогла вибрати необхідні рухи для людини, які підуть на користь.

Я вважаю, що мої тренування про відчуття свого тіла, розвиток різних фізичних якостей: сили, спритності, гнучкості, швидкості. Також мої тренування для того, щоб набуті фізичні навички допомагали людям спробувати себе в будь-якому виді спорту, наприклад: у сноубордингу, альпінізмі, серфінгу. Відгуки моїх підопічних – це моя мотивація та ще одне підтвердження того, що знайшла себе. Я прагну нести людям здоров’я, довголіття, хороше самопочуття без стресу й емоційних зривів. Я даю комплексний підхід із тренуваннями й системою харчування, задіюючи психологічний аспект.

Харчування – це 70% вашого успіху, тому що з ним ми отримуємо всі поживні речовини, з яких потім беремо енергію на тренуваннях і які допомагають відновленню м’язів. Тож моя друга діяльність – це харчування, розбір нутрієнтів. Насправді раціон впливає на здоров’я всіх органів і систем, на стан людини, а дефіцит їжі призводить до великого стресу в організмі. Це зменшення швидкості обміну речовин.

Мої тренування першочергово – час для себе. Якщо ти втрачаєш концентрацію, то різні рухи не будуть вдаватися: спорт вимагає осмислення. Якщо робити присідання й думати про роботу – це одне, а робити присідання й думати про те, що ти задіюєш у цій вправі, то залучатиметься більше м’язових волокон і, як наслідок, спалюватиметься більше калорій, що приводить до кращого результату під час відновлення. Усі ці моменти я проговорюю перед тренуваннями. 45 хвилин чи годину на день ви не повинні думати про роботу. Ви повинні думати про себе, бо це ваше здоров’я.

Тренування – ніби апгрейд для кожної людини. Вивчаючи її спосіб життя, внутрішній стан, уподобання й протипоказання, я сприймаю спортивні заняття як щось більше за роботу. Це про вміння бути прикладом для інших і надихати їх.

Лейла Джаббарли

тренерка з пілатесу, йоги та стретчингу

Тренування допомагають мені знайти спокій, не загубити себе в хаосі й розуміти, у якому напрямі я рухаюся


У спорті я десять років, останній рік – це викладацька діяльність. У період локдауну спіймала себе на думці, що знанням у моїй голові стає тісно, тому вирішила ділитися ними й викладати. Я надаю перевагу індивідуальним заняттям з пілатесу, бо саме під час них людина краще сприймає інформацію, працює над технікою виконання й отримує максимум задоволення від самої себе. Додатково маю групу з йоги, де люди приходять за атмосферою, спілкуванням та енергією.

Якщо провести дуже умовну лінію, то пілатес – про укріплення тіла, йога – про ментальне відновлення та відчуття балансу. Я застосовую науковий підхід до тренувань: на заняттях ми приділяємо достатньо уваги анатомії руху в тілі, багато працюємо над технікою виконання вправ, балансуємо між стійкістю й гнучкістю.

Тренування – не однобокий процес. Як тренер, ти маєш можливість знайомитися з різними людьми, отримувати велику дозу мотивації й допомагати змінювати життєві звички. Це додає мені впевненості, і я хочу старатися ще більше, щоб люди кайфували від себе здорових. Ніколи не хотіла покинути тренувань з йоги чи пілатесу, бо я знайшла те, що ідеально підходить моїм фізичним показникам і поліпшує їх, надає енергію й можливість досліджувати тіло.

Тренування допомагають мені знайти спокій, не загубити себе в хаосі й розуміти, у якому напрямі я рухаюся


Перше заняття я більше спостерігаю, аніж коментую, уважно дивлюся на те, як людина рухається, як м’язи «вмикаються» чи «не вмикаються» в роботу. Далі ми спілкуємося з клієнтом, розробляємо програму й ставимо цілі. Я беру до уваги все, до чого мені надали доступ. У цьому допомагають мануальний тест на м’язи, лікарські висновки, інформація про спосіб життя. Я вибудовую комплексні тренування, де ми дуже багато працюємо над здоров’ям хребта, і саме така робота поліпшує весь стан тіла. Усі нові вправи спочатку пропрацьовую сама, бо треба зрозуміти, що відбудеться з тілом під час певного руху.

Зміни – це комплексне питання, і вони залежать від людини та її оточення. Мені казали, що тренування з йоги в моїй компанії дарує стільки натхнення й енергії, що їх більше не хочеться вкладати в те, що не приносить задоволення. Зараз я спостерігаю, як 2/5 тренувальної групи змінили місце роботи, де їх цінують більше, бо вони самі почали більше цінувати себе. Дівчата після пілатесу часто кажуть, що хороші м’язи спини підтримують поставу, і люди з їхнього оточення відзначають, наскільки це естетично. Це додає їм упевненості в собі й підштовхує підкреслювати свою індивідуальність.

Я досить активна людина, тому мені потрібно ділитися енергією, інакше «згоряю». Мені подобається відчувати себе сильною, здоровою, їсти якісну їжу, нормально спати, бути в соціумі й досліджувати тіло та людину. Тренування допомагають мені знайти спокій, не загубити себе в хаосі й розуміти, у якому напрямі я рухаюся.

Зараз працюю над запуском телеграм-каналу, де буду викладати різні наукові матеріали й ефективні робочі комплекси вправ для тіла.

Альона Булда

викладає зумбу та силові тренування

Мої тренування насамперед про любов до себе й свого тіла, про розкриття себе як особистості


Я викладаю індивідуальні та групові заняття вже дев’ятий рік. Спочатку сама була клієнткою спортивного клубу, закохалась у спорт і зрозуміла, що хочу викладати й надихати інших людей на спортивні досягнення. У той час я працювала у сфері менеджменту, тому покинула її, щоб працювати інструкторкою.

Мої тренування насамперед про любов до себе й свого тіла, про розкриття себе як особистості. У здоровому тілі – здорові думки, коли завжди знаєш, що ти хочеш, і йдеш до своєї мети в усьому.

Бувають періоди емоційного вигоряння. Інструктори, мабуть, одні з тих, хто відчувають його особливо сильно. Необхідно обов’язково взяти вихідні, незважаючи на роботу, і кардинально змінити діяльність, забути на деякий час про спорт. Із мого досвіду це декілька днів із серіалами й книжками.

Ми завжди когось змінюємо, надихаємо, починаючи зі змін у фігурі й закінчуючи поліпшенням самооцінки. Зумба – це емоційний вибух, який ти відчуваєш протягом однієї години тренування. Ти запалюєш, ніби на дискотеці, при цьому скидаючи зайві калорії. Рухи не потрібно придумувати: тобі вже все показав інструктор. Ти просто рухаєшся задля свого задоволення. Це справді нагадує атмосферу вечірки, адже зумба поєднує в собі елементи різних латиноамериканських танцювальних стилів. Однак, як і будь-яке фітнес-заняття, зумба також має протипокази. Серед них – захворювання суглобів, опорно-рухового апарату, проблеми з тиском, розтягнення зв’язок.

Мої тренування насамперед про любов до себе й свого тіла, про розкриття себе як особистості


Я викладаю зумбу й для дитячих груп. Такі заняття дуже відрізняються від дорослих: тренер повинен постійно тримати дитячу увагу, робити заняття цікавим і веселим. Я не належу до педагогів, які надто вимогливі до дітей, яких діти бояться. Ми товаришуємо, а концепція заняття схожа на дитячу вечірку. Діти навіть не помічають, що виконують корисні вправи й роблять якісь зусилля: усе проходить під сучасну музику. Мій хороший помічник – це TikTok, звідки я можу брати трендові рухи й міксувати їх з елементами зумби. Наприкінці занять я обов’язково виділяю 15 хвилин для колективної гри (лото, монополія). Так діти вчаться спілкуванню, бо в сучасному світі з великою кількістю гаджетів вони ризикують не помічати одне одного.

До тренувань я готуюся дуже ретельно. Усе повинно бути чітко й правильно, враховуючи всі заходи безпеки стосовно здоров’я. Мій професійний розвиток – це участь у конвенціях і лекціях провідних спеціалістів спортивної галузі. Наприклад, на конвенціях – масштабних фітнес-подіях – збираються інструктори з усієї країни. Також приїжджають європейські презентери, діляться своїм досвідом, проводять навчання, майстер-класи. Це життєво необхідно для тренера, щоб надалі провадити свою діяльність. Особисто я завжди відвідую конвенції ProFit, Nike, BeFit, які відбуваються в Одесі.

Олена Софіян

тренерка з боксу та фітнесу

Узагалі в спорті я з 13 років, з них один рік викладаю бокс і пів року фітнес. До того, щоб почати викладати, я пройшла довгий шлях, бо розуміла, що це надто відповідальна справа: ти в прямому сенсі відповідаєш за людину. Настав той момент, коли я була впевнена, що точно можу викладати, що контролюватиму весь процес, техніку й допоможу людям ставати кращими без шкоди для здоров’я. Прийшла в зал, де викладала моя подруга, сказала їй, що готова бути тренером. Наступного дня мені телефонують і кажуть: «Ти будеш тренеркою в моєму залі». Це були занадто змішані емоції, і я просто не розуміла, що відбувається. З того часу моє життя кардинально змінилося. Моя мрія, до якої я так довго йшла, здійснилася.

Тренуваннями хочу передати те, що мої відвідувачі можуть більше навіть тоді, коли відчувають, що більшого виконати не можуть. Показую, наскільки сильними можуть бути жінки. Деякі дівчата приходили до мене й говорили, що вони слабкі, а спорт робить їх нежіночними, та я змінила таке ставлення. Тепер вони знають, що можуть усе. Вони знають, наскільки сильні, і здатні долати будь-які виклики.

Я не можу назвати свою роботу роботою, це ніби другий дім. Це місце, куди хочеться бігти навіть о сьомій ранку неділі. Завжди, коли чогось не розумію або сильно гніваюся з певних причин, тренування розкладають усе по поличках. Усе стає ясно, і потім я думаю: «Чому я так переймалася через це?»

Думаю, у кожного виникало бажання кинути тренування, особливо в людей, які займалися різними видами спорту. Узяти, наприклад, бокс: це постійне скидання ваги або її набирання, це дуже важка праця. Скидати 5 кілограмів за тиждень, бігати в трьох кофтах, витримувати 2–3 тренування на день. Це надто виснажує, і хочеться інколи все кинути. Щоб відновитися після інтенсивного тренування, я обов’язково виконую стретчинг упродовж 10–15 хвилин. Надто важливо добре розтягнути ту групу м’язів, яку залучали під час заняття. Добре сприяють відновленню масажі та гаряча ванна.

Я завжди за розвиток і ніколи не стою на місці, бо розумію, що тренер – та людина, яка має дізнаватися багато нового. Сама ходжу на тренування зі стретчу: це важливо для тіла, і на тренування з фітнесу, бо атмосфера групових занять – це окрема любов!

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.