Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Водій мастурбував через одяг»: чотири історії жінок про небезпечні поїздки в таксі

Як захистити себе та що робити, коли поїздка виходить з-під контролю

«Водій мастурбував через одяг»: чотири історії жінок про небезпечні поїздки в таксі — Власний досвід на Wonderzine

Обираючи таксі як транспорт, ми перебуваємо в замкненому просторі автомобіля незнайомої людини, наміри якої не знаємо.Часом поїздка може вийти з-під контролю, коли водій фліртує, робить небажані компліменти, везе пасажирку в невідомому напрямку чи проявляє агресію й силу.

Розповідаємо історії дівчат про небезпечні поїздки в таксі та разом з експертами ділимося практичними порадами, як оборонятися від нападника. Також запитуємо служби таксі про те, що відбувається з водіями-порушниками і які є інструменти для пасажирів, щоб захистити себе в поїздці.

Текст: Ірина Лесишин

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

Маша Назарова

25 років

Він лише вийшов із машини, відчинив задні двері й поліз до мене з кулаками

Улітку я їхала на таксі до своїх друзів. Усю поїздку водій був не дуже приємний, поводився грубо: він усю поїздку матюкався, бо не знав дороги. У результаті він привіз мене на точку за два кілометри від потрібного місця й різко сказав виходити з машини. Я відповіла, що він має відвезти мене туди, куди мені потрібно. Але він лише вийшов із машини, відчинив задні двері й поліз до мене з кулаками. Його рухи були нешвидкі, але рішучі. У той момент у мене все сповільнилося, наче у фільмі.

Перша думка була вдарити його, але я подумала: якщо його не зможу відключити, він зможе погнатися за мною на машині. Крім того, я не знала, чи є в нього важкі або гострі предмети в автомобілі. Він міг становити для мене більшу небезпеку, а я була без засобів захисту. Тому вирішила тікати.

Я встигла вискочити з машини, дуже боялася, щоб він не побіг за мною. Він висадив мене в приватному секторі, де було безлюдно, і я побігла в бік найближчої машини, бо подумала: якщо є машина, то там можуть бути й люди. Бігла аж до великої рухливої вулиці, де було багато автомобілів, лише там зупинилася. Тоді я вже йшла пішки, зателефонувала хлопцю й на півдорозі до друзів він мене зустрів.

Раптом зателефонував цей водій. Сказав, що його видалили з системи таксі, що він і карма мене наздоженуть

Я намагалася контактувати зі службою підтримки таксі, але вони мені надсилали автоматичні відповіді на кшталт «ми розглянемо ваш запит». Це мене ще більше розлютило.

Для мене найгірше в цій ситуації сталося вже після інциденту: коли ми з хлопцем уже дійшли до друзів, раптом зателефонував цей водій. Сказав, що його видалили з системи таксі, що він і карма мене наздоженуть. Я одразу вирішила написати заяву в поліцію, але там мені сказали, що водій же мені ніяк не зашкодив. Відповіді від поліції на свою заяву я так і не отримала.

Анна-Марія Любімова

18 років

Він повернувся в машину і почав їхати на мене. Я встигла вхопити сумку та відстрибнути з дороги

Я їхала з подругою на зйомки в студію. Коли ми вийшли з дому, водій таксі під’їхав не на потрібну точку, а в інше місце та включив «простій». Коли ми підійшли до машини, я тримала в руках банку з горіхами, це був перекус, бо нам як цирковим артисткам не можна їсти перед зйомками. Водій мені сказав: «поки ти банку не закриєш, ти в машину не сядеш». Крім того, він відмовився відкривати нам багажник, хоча в нас було багато сумок із костюмами. Я одразу зрозуміла, що з ним щось не так, і запропонувала подрузі поміняти водія. Але ми поспішали на зйомку, тому вирішили поїхати з ним. Усю дорогу він дивився в дзеркало й обертався на нас.

Водій не довіз нас до потрібного місця й відмовився їхати далі. Просто різко сказав виходити з машини. Подруга відповіла, що в такому разі ми заплатимо не всю суму, а 70%. Я забрала свої речі і йшла ззаду, тому мені й «прилетіло». Водій вийшов з машини, схопив мене ззаду за шию й почав мене водити по колу. Я висмикнула його руку та сказала не торкатися мене. Він підійшов до мене спереду й узяв мене зверху біля шиї за пальто. Я змогла відсмикнути його й пішла далі за подругою, він почав кричати лайливі слова мені вслід. Потім він схопив мене за сумку й почав мене бити. Він вдарив мене, і в мене розлетілися всі речі. Я не змогла віддихатися й сіла на землю, а він повернувся в машину і почав їхати на мене. Машина швидко розігналася, я встигла вхопити сумку та відстрибнути з дороги. Речі я навіть не встигла забрати.

Водій вийшов з машини, схопив мене ззаду за шию й почав мене водити по колу

Я написала службі таксі, і вони пообіцяли провести йому лекцію, але сказали, що не можуть відсторонити його від роботи. Я почала з ними сваритися, чому так відбувається, але на це ніяк не відреагували. Служба таксі ігнорувала мене цілу добу, але, коли мої сторіз в Instagram про цей випадок розійшлись інтернетом, мені зателефонували та сказали, що водія відсторонили від роботи, а мені дарують 500 гривень бонусів. Я подумала, що це якесь знущання.

У той же день я з братом пішла в поліцію подати заяву, її прийняли. Я їздила знімати побої, на впізнання водія. У результаті на нього відкрили кримінальну справу за статтею 125 Кримінального кодексу (умисне легке тілесне ушкодження) – і він заплатить штраф близько 850 гривень.

Іванна

26 років

Я не знімала відео чи фото, у той момент думала лише про те, як себе врятувати

Я їхала в медичний центр і викликала таксі. Сіла на заднє сидіння по діагоналі від водія та спитала, чи можна відкрити вікно, на що він грайливо сказав: «А що, жарко?» Мені стало некомфортно, і я сказала йому, що в мене проблеми з тривожністю й мені треба відчинити вікно, щоб було легше. Я скинула геолокацію своєму другу та переписувалася з ним. Під час поїздки водій поводився дивно й нервово. Коли ми вже майже доїжджали до потрібного місця, я помітила, що його рука лежить на ширіньці й він дивно на неї натискає. Спочатку я подумала, що мені здалося, але я почала за ним спостерігати. Він поклав руку на руль, щоб вирівняти машину, а далі знову переклав руку на ширіньку та продовжив робити те саме. Я зрозуміла, що він мастурбує через одяг.

Коли я це усвідомила, то була рада, що в мене відкрите вікно і я не повністю заблокована в машині. Я не знімала відео чи фото, у той момент думала лише про те, як себе врятувати. Дочекалася зручного моменту, коли ми проїжджали повз парк, де велике скупчення людей, і попросила висадити мене біля парку, він обурився, що ми не доїхали до точки. Але, на щастя, зупинився. Я вийшла, він проїхав кілька метрів, вийшов з машини й стояв на місці. Мені було страшно, і я хотіла знайти людину, яка б провела мене до медцентру. Я побачила дідуся на вулиці, пояснила ситуацію та попросила вдати, що ми знайомі.

Одного ранку я прокинулася та зрозуміла, що більше не боюся, а злюся й буду робити щось з цією ситуацією

Я написала відгук у службу таксі та спитала, як планують вирішувати цю проблему. Мені відповіли, що проведуть з ним виховну розмову, але яку саме, не пояснили. Пізніше я дізналася, що його блокували лише на 5 днів, але він продовжує їздити, бо в нього рейтинг 4,9.

Після цього випадку я дуже боялася їздити в таксі, виходити з дому, бо він знав мою адресу. Цей водій був старшого віку, і я помітила, що почала боятися, коли до мене підходять старші чоловіки. Одного ранку я прокинулася та зрозуміла, що більше не боюся, а злюся й буду робити щось з цією ситуацією.

Оскільки не було адекватної відповіді від служби таксі, я склала заяву з адвокатом, занесла у відділок. Зараз чекаю на висновок від поліції, але мені сподобалася їхня реакція: вони подякували, що я до них звернулася, і сказали, що про такі ситуації не потрібно мовчати.

Ірина Костюк

28 років

Водій погрожував мені й казав, що він небезпечний і з ним краще не жартувати, що в нього є зброя

Я дуже часто користуюся послугами таксі, бо мій офіс розташований далеко від дому. Одного разу викликала машину. Я живу у величезному житловому комплексі, тому вийшла на головну дорогу, щоб водій мене не шукав. Я не любителька спілкуватися в таксі, але він одразу почав відверту бесіду, розповів про дружину та двох маленьких дітей. Виявилося, що він мій «сусід» і мешкає поруч в іншому ЖК.

Під кінець поїздки водій запитав, чи я регулярно так їжджу на роботу, і запропонував набирати його, оскільки він завжди виїжджає на маршрут о 07:00 і може брати моє замовлення першим. Про всяк випадок я записала його номер. Через деякий час я зателефонувала йому, бо кілька разів поспіль водії скасовували мою поїздку.

Після цього була ще одна спільна поїздка. Під час неї він почав розповідати, як був коханцем старшої за нього викладачки. Потім додав, що в нього є зброя й він вміє досягати свого. Я, звісно, дуже здивувалася цій розмові й вирішила більше ніколи не викликати його як таксиста.

Він телефонував знову й знову, писав смс, запрошував на побачення

Але зранку наступного дня він почав мені телефонувати сам, питав, чи я не збираюся на роботу. Я відповіла, щоб він не телефонував. Потім він телефонував знову й знову, писав смс, запрошував на побачення. Я попросила не турбувати мене. У нього було лише моє ім’я й номер телефону, але він мене знайшов у соцмережах. Дуже багато мені телефонував, питав, чому я не хочу з ним спілкуватися. Водій погрожував мені й казав, що він небезпечний і з ним краще не жартувати, що в нього є зброя й він працював раніше в охороні. Що я не знаю, з ким зв’язалася та що втрачаю. Мені довелося його всюди заблокувати.

На щастя, він не знав моєї адреси, бо я жодного разу не викликала таксі під будинок, тільки до входу в сам ЖК. Але після цього мені ще довго було страшно повертатися додому.

Що кажуть у службах таксі

Вікторія Дубровська

Co-founder & Vice CEO Uklon

Служба підтримки Uklon працює цілодобово й реагує на всі звернення. Оператори зв’язуються також із водієм, щоб бачити ситуацію з обох сторін. Служба підтримки може скасувати поїздку, оформити страховий випадок, викликати будь-яку службу допомоги, організувати вивіз клієнта з місця подій і передати випадок на компенсацію.

Якщо трапляються складні випадки з грубою лайкою, застосуванням сили, порушенням правил дорожнього руху чи законів, ми блокуємо водія без можливості повернутися до співпраці з сервісом. Зі свого боку, якщо виникає необхідність, завжди готові надати всі дані та підтримку для поліції щодо вирішення ситуацій.

З 2017 року ми запровадили страхування життя пасажирів і водіїв – кожну поїздку застраховано до 1 мільйона гривень. Тож, якщо під час поїздки хтось з її учасників постраждає, страхова компанія це компенсує.

Наразі Uklon працює над новими функціями безпеки. З останніх запроваджених фіч:

1) чорні списки – можливість заблокувати пасажира чи водія, якщо хтось залишився незадоволений тим, як пройшла поїздка. Після цього акаунти не будуть відображатися одне для одного.

2) контроль швидкості для водіїв – автофіксація перевищення швидкості, під час якої він отримує попередження й заклик зменшити швидкість.

Невдовзі також буде запуск кнопки SOS, що дозволяє пасажиру повідомити про проблемну ситуацію в дорозі. Коли він натискає кнопку, з ним екстрено зв’язується наш оператор, щоб уточнити, що трапилося. Оператор бачить трекер водія, розуміє, де зараз машина з пасажиром, й оперативно передає дані в службу екстреної допомоги.

Щодо безпеки даних продуктова команда вже тестує рішення функції «Приховування номера» з переадресацією на універсальний номер. Це дозволить уникнути передачі особистого номера пасажира.

Сергій Павлик

керівник напряму замовлення поїздок компанії Bolt в Україні

Система оцінювання водіїв Bolt базується на відгуках пасажирів, тож акаунти з низьким рейтингом відключаються від платформи. Ми також звертаємо особливу увагу на скарги пасажирів щодо поведінки водіїв або стану автомобіля.

У разі надходження звернень щодо поведінки водіїв компанія ретельно вивчає ситуацію та зв’язується з усіма учасниками інциденту. Залежно від випадку, опису проблеми пасажиром, історії та рейтингу водія ми вирішуємо, як діяти в тій чи тій ситуації. У деяких випадках ми обмежуємося попередженням і роз’ясненням. Якщо ж ситуація є загрозливою для пасажирів, то акаунт водія одразу блокується. Такі водії більше не мають права здійснювати поїздки на платформі Bolt.

Ми перевіряємо всіх водіїв, перш ніж дозволити їм співпрацювати з нашою платформою. Також ретельно відстежуємо відгуки як пасажирів, так і водіїв на предмет ознак неналежної поведінки. Усі водії Bolt проходять навчання, перш ніж почати здійснювати поїздки на нашій платформі. Належне спілкування з клієнтами є частиною цього тренінгу.

Якщо водій використав персональні дані клієнтів, то Bolt вважає це зловживанням конфіденційністю й порушенням положень та умов компанії. У такому разі ми зв’язуємося з водієм і попереджаємо його, що це є неприйнятною для водіїв Bolt поведінкою. Крім того, за правопорушення з оперуванням персональними даними пасажирів в особистих цілях ми блокуємо водія на платформі Bolt і повідомляємо місцеві правоохоронні органи про інцидент.

Якщо пасажиру завдали шкоди, витрати на лікування пасажирів і водіїв покриваються коштом страхових відшкодувань. Під час кожної поїздки на платформі Bolt життя та здоров’я як пасажира, так і водія застраховане на суму до мільйона гривень.

Як уникнути небезпеки або захистити себе, якщо водій становить загрозу

Юлія Донцова

операційна координаторка Amnesty International в Україні

Передусім переконайтеся, що ви сідаєте в ту машину, яку замовили. Перевірте це в додатку або запамʼятайте марку та номер авто. Якщо до вас прибув інший автомобіль, скасуйте поїздку та замовте іншу. Це ж стосується й водія: у додатках повинне бути його фото. Якщо вас на машині забирає інша людина, скасуйте поїздку.

Зверніть увагу на стан водія. Якщо ви відчули запах алкоголю, їхати з цим водієм точно не варто. Сідаючи в машину, оберіть місце на задньому сидінні. Це створює між вами та водієм фізичну дистанцію. Це важливо, адже йому складніше встановити візуальний контакт чи розглядати вас.

Під час поїздки уникайте спілкування з водієм, окрім тем, що стосуються вашої подорожі. Не варто повідомляти жодних особистих деталей і персональних даних. Не бажано згадувати, що вказана адреса – ваш дім.

Не варто повідомляти жодних особистих деталей і персональних даних

Якщо ви їдете на таксі в пізній або нічний час чи ви відчуваєте таку потребу в інших обставинах, поширте свою геолокацію близькій людині. Якщо під час поїздки ви почуваєтеся некомфортно, можете зателефонувати комусь або почати відеодзвінок.

Ви можете вимагати закінчити поїздку раніше, ніж ви доберетеся до місця призначення. Якщо водій відмовляється це робити, можна, наприклад, сказати, що вас зараз знудить.

Реакція на небезпеку має бути пропорційна загрозі. Якщо вам погрожують силою, везуть у невідомому напрямку, варто спробувати повідомити про це в поліцію: телефонувати або скористатися додатком Моя поліція.

Віталій Жадан

Інструктор з тактичної підготовки патрульної поліції

На початку поїздки

Перед викликом таксі перевірте, які є маршрути до вашого місця призначення. Під час поїздки ви можете попросити їхати конкретною дорогою: безпечніше поїхати більш людними вулицями, навіть якщо шлях буде довшим.

У машині не має бути нікого, окрім вас і водія. Якщо, крім водія, ще хтось сидить, не сідайте в цей автомобіль. Займаючи місце на задньому сидінні, ви маєте більше часу для маневру під час нападу, також контролюєте більше ситуації, дивитеся на водія та стежите за його рухами.

Аналізуйте, які речі лежать в салоні чи під ногами. Якщо там бита, зброя чи плями крові на підлозі, це причина вийти з машини на початку поїздки.

Пасок безпеки потрібно пристібати лише після водія. Якщо водій зупиняє автомобіль і розщіпає пасок, пасажир має зробити те ж саме. Це потрібно для того, щоб наша реакція на можливу агресію була швидка, а пасок безпеки обмежує пасажира в рухах, тому пристебнутим буде важче оборонятися.

Буде помилкою сидіти в навушниках чи не стежити за поїздкою: так ви можете пропустити багато сигналів. Час від часу підіймайте погляд, контролюйте маршрут і місцевість, якою ви їдете.

Головне бути готовим вийти з автомобіля, бо на відкритому просторі легше оборонятися, ніж у машині. Виходити потрібно лише там, де ви можете звернутися по допомогу до перехожих.

Якщо нападають в автомобілі

Раджу на початку поїздки звернути увагу, як блокуються двері. Водій знає всі кнопки в машині, тому в критичній ситуації буде на крок попереду. Але, сідаючи в автомобіль, ви можете відволікти водія розмовою чи питанням, а самому непомітно спробувати відкрити двері, щоб розуміти, як працює механізм. Якщо під час поїздки водій відмовляється не блокувати двері, це вже тривожний дзвіночок, що тут діють не ваші правила.

Коли ситуація стає загрозливою й водій застосовує силу, є дозволені захисні засоби. Один з них – газовий балончик. Він має бути під рукою, а не на дні сумки, і ви повинні вміти ним користуватися, а не просто носити з собою. Газовий балончик дестабілізує водія, він не зможе за вами гнатися чи їхати автомобілем. Також для самозахисту можна використати ключі.

Коли ситуація стає загрозливою й водій застосовує силу, є дозволені захисні засоби

Якщо водій застосовує силу й починає бити пасажира, потрібно бити у відповідь лише в слабкі місця: очі, ніс, кадик, пальці. Не потрібно боротися з усією рукою, буде достатньо зламати один палець. Це обмежить наступні дії. Також можна вкусити нападника. Якщо габарити пасажира не великі, потрібно мобілізуватися в калачик, розвернутися та зустріти удар ногами. Тобто якщо ми сидимо, то можна підняти ноги й відбити ними удар.

Навіть якщо машина заблокована, скло можна вибити руками. Для цього потрібно бити не по центру, а по краях вікна. Однією з рук потрібно захищати голову, а іншою намагатися знайти потрібну кнопку і відчинити двері. Не повертайтеся повністю до дверей: тоді ви не бачитимете, що робить водій у цей час.

Якщо нападають на вулиці

Кричіть про допомогу, якщо водій вас переслідує. Він побачить, що на нього багато уваги і є свідки, це його злякає. Скажіть голосно кілька попереджувальних фраз «не підходь до мене», «стій, зупинися». Це сигнал для свідків, що ви захищаєтеся від нападника, а не що це просто бійка.

Візьміть палицю чи камінь на вулиці: так у вас буде певна перевага для самозахисту. Якщо водій душить за шию, потрібно послабити тиск. Між рукою й шиєю мають бути ваші руки: так ви послаблюєте руки водія, зменшуєте тиск на сонну артерію й дихальні шляхи. Можете запхати пальці йому в очі або вдарити в пах: потрібно дестабілізувати нападника.

Найважливіше: ви можете подивитися ролики самооборони, але потрібно йти до фахівця та відпрацювати ці техніки наживо. За одне заняття ви не станете сильними, але кожне тренування відточує рухи, дає впевненість і готовність до небезпечної ситуації.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.