Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняБільше не можна мовчати: у соцмережах запустили флешмоб на підтримку Анастасії Лугової

Яку побили й намагалися зґвалтувати

Після нападу та спроби зґвалтування Анастасії Лугової в купе користувачі в соцмережах запустили флешмоб #Більшенеможнамовчати на підтримку жінки.

Під цим хештегом користувачі на своїх сторінках висловлюють підтримку жінці та розповідають свої історії насильства.

«Втомлена після іспиту я дрімала на задньому сидінні маршрутки «Київ-Іванків». Прокинулася від того, що чоловіча рука шарилася у мене в бюстгалтері, наче в себе вдома, а чиясь п’яна й слинява морда (до того ж іще й закривавлена й побита) лізла з поцілунками. Позаду, попереду й поруч зі мною сиділи пасажири. Хтось тупив у смартфон, хтось байдуже втикав у вікно, дехто з цікавістю поглядав у мій бік. Мовляв, а чим ситуація закінчиться. Я копнула нападника дебелим черевиком врізала ліктем у шию й обклала триповерховим матом. На що негайно зреагувала половина пасажирів (Малолєтка, ти шо матюкаєшся? Как нє стидно, тута дзєті і пенсіонєри) і водій (дзєвушка, я щас висажу). Нетверезому виродку ніхто не сказав жодного слова», − ділиться своєю історією Александра Василенко.

«На один свій екзамен в університеті я прийшла з синцями й саднами по всьому тілу та з величезною гематомою на пів обличчя. Тому що коли мене били, то особливо не обирали куди. Мене били кулаками по голові, по руках і ногах, били в живіт. Завалили на землю й декілька разів намагалися задушити. І коли вже не було чим дихати і не лишилося на тілі живого місця, я всерйоз почала прощатися зі своїм життям − моя відповідь усім, хто не сприймає всерйоз історії дівчат про лапання в транспорті й нахабні підкати на вулиці, колись вони доходять до такого», − пише Анна Аксьонова.

Також користувачі діляться порадами із самооборони та виступають за поліцейські патрулі у вагонах поїздів для дотримання безпеки.

Я езжу в поездах на дальние расстояния с 16 лет, и за это время в моей копилке отвратительных историй насобиралось...

Posted by Iryna Skliar on Monday, August 3, 2020

«Загроза сексуального насильства для жінок досі існує повсякчас і всюди. Без перебільшень. Тут не йдеться про якісь «особливо небезпечні місця», темні підворіття тощо. Ідеться про поїзди, таксі, робочі місця й навіть поліцейські відділки. Ми не можемо подолати цю проблему за один день, адже сприйняття жінки як об’єкта, толерування сексуальних домагань і безкарність кривдників в’їлися в нашу буденність настільки, що постраждалим і досі доводиться буквально виборювати правосуддя, не кажучи вже про той тиск віктимблеймінгу, із яким вони стикаються», − написала Оксана Покальчук, директорка міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні.


Анастасія Лугова їхала в потязі «Маріуполь – Київ», де в її купе з сином увірвався чоловік, побив її та намагався зґвалтувати. За словами Анастасії, провідники потяга не хотіли викликати поліцію, пропонували гроші, щоб жінка не зверталася до правоохоронних органів.

Правоохоронці затримали Віталія Рудзька. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави. Кримінальні провадження відкрили за статтями про сексуальне насильство й умисне ушкодження середньої тяжкості. Нападнику загрожує до 7 років позбавлення волі.

«Укрзалізниця» пообіцяла звільнити частину працівників, через чию недбалість чоловік проник до потяга. Зокрема, провідника вагона, де стався напад, і начальника потяга.

Пізніше міністр інфраструктури В’ячеслав Криклій розповів, що працівникам «Укрзалізниці» в поїздах дозволять користуватися газовими балончиками для захисту.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.