Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: як яскравий макіяж пов’язаний з об’єктивізацією жінок

Дослідження провели у два етапи

European Journal of Social Psychology опублікували дослідження, що свідчить, що жінок, які роблять макіяж, частіше судять щодо їхніх розумових можливостей і моральних цінностей. У двох експериментах автор дослідження Дакс Дж. Келлі та його колеги мали на меті виявити позитивні й негативні аспекти в тому, що жінки носять макіяж.

Жінкам від 18 до 59 років запропонували 4 уявні сценарії: побачення, співбесіда, публікація в інстаграмі та похід у продуктовий магазин. Після того, як їм призначили сценарій, жінки мали або нанести макіяж на свою фотографію через застосунок або написати про ситуацію. Далі учасниці проводили власну оцінку щодо людяності, конкурентоспроможності та ревнощів партнера.

Дослідники не виявили суттєвих відмінностей у самооцінці жінок після нанесення макіяжу за різними сценаріями.

На наступному етапі чоловікам і жінкам показували знімки жінок із попереднього експерименту. Сюди ввійшли 101 фотографія до нанесення макіяжу в програмі і 101 – після. Учасникам ставили питання, що стосуються їхнього уявлення про розумові здібності та моральність кожної жінки. Відповіді були розділені на два ступені: свобода дії (здатність мислити, планувати та свідомо реагувати на поведінку) і терпіння (здатність відчувати біль, емоції та бути об’єктом протиправної поведінки).

Дослідники виявили, що кількість косметики, яку носили жінки, впливає на сприйняття їхньої свободи та терпіння через судження про їхню привабливість і сексуальну поведінку. Жінок із більш яскравим макіяжем оцінили як більш привабливих, що пов’язано з більшою активністю та більшим терпінням. Проте цих же жінок також оцінили як таких, що частіше беруть участь у випадкових статевих стосунках, що, зі свого боку, пов’язано з нижчим рівнем свободи й терпінням.

Ці висновки свідчать про те, що зв’язок між макіяжем і привабливістю не призводить до сексуальної об’єктивізації жінок. Однак зв’язок між макіяжем і випадковою сексуальною поведінкою є, тобто про таких жінок можуть думати, що вони мають менші моральні цінності.

«Результати другого етапу відображають послідовну історію: те, який макіяж робить жінка, може вплинути на сприйняття іншими її здатності мислити, діяти з розумом, відчувати емоції та мати моральні цінності. Позитивне або негативне сприйняття залежало від асоціації учасників щодо макіяжу та привабливості жінок, а також випадкового сексу», – наголосив Келлі.

ФОТО: RAWPIXEL

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.