Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: як гроші впливають на частоту й інтенсивність відчуття щастя

І як це пов’язано з тим, як ми проводимо вільний час

Дослідження з журналу Social Psychological and Personality Science показало, наскільки гроші насправді поліпшують рівень задоволення життям. За його результатами, дохід впливає на те, наскільки часто людина відчуває щастя, проте не впливає на інтенсивність цього відчуття.

Організатори дослідження припустили, що зв’язок між доходом і щастям можна пояснити тим, як люди проводять свій вільний час. Люди з нижчими доходами, як правило, витрачають більше часу на заняття пасивним дозвіллям, наприклад, розслабляючись біля телевізора, і виділяють менше часу на спілкування й хобі. Пасивна діяльність впливає на менший рівень щастя, оскільки такі люди мають тенденцію звикати до позитивної події та швидко повертатися до базового рівня щастя.

З іншого боку, активне дозвілля приносить менш інтенсивне, але частіше відчуття щастя, що впливає на психологічне благополуччя. Саме через це дослідники звернули увагу на взаємодію доходу з показником частоти відчуття щастя.

Протягом 30 днів 394 добровольці тричі на день повідомляли, наскільки вони веселі, енергійні, захоплені, розслаблені та задоволені. За результатами опитування, більший дохід передбачав більшу частоту щастя, проте не впливав на сильнішу інтенсивність. Також дохід був пов’язаний із більшим задоволенням життям.

Дослідники дійшли висновку, що дохід може принести щастя не через те, що людина переживає його більш інтенсивно, а завдяки більшій кількості приємних відчуттів. Вони ж заохочують людей із нижчими доходами займатися діяльністю, яка є більш значущою і яка сприятиме підвищенню добробуту, на відміну від пасивної діяльності.

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.