Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питання«Вас знімає прихована камера». Як помітити зйомку в орендованих помешканнях і чи це законно

«Вас знімає прихована камера». Як помітити зйомку в орендованих помешканнях і чи це законно — Є питання на Wonderzine

Та куди звертатися, якщо знайшли камеру

Нещодавно в жіночому душі гуртожитку КПІ знайшли приховану камеру. Вважають, що її встановив студент другого курсу. Пристрій встиг записати багато дівчат, четверо з них уже звернулися до поліції.

На жаль, це не поодинокий випадок. Наприклад, у Дніпрі чоловік фотографував жінок у громадській вбиральні, а в Рівному камери знайшли в кабінках для переодягання. Знімальні прилади можуть встановити в спальнях і ванних кімнатах в орендованих квартирах і готельних номерах. Наприклад, у 2020-му американська модель знайшла приховану камеру в помешканні, яке вона зняла на AirBnb. Інколи записами з таких камер шантажують потерпілих. Відео можуть опублікувати на порносайтах.

Така зйомка є втручанням у приватне життя людини. Це відбувається без її згоди й таким способом відбирає її можливість контролювати власне життя й тіло. Потерпілі від прихованих зйомок можуть почати боятися громадських убиралень, кабінок для переодягання й орендованих приміщень. Як розповідають дівчата з гуртожитку КПІ, вони тепер відчувають тривогу під час походу в душ.

Ми зібрали поради, як знайти приховані камери в громадських місцях та орендованих квартирах, і запитали юриста, чи є законною така зйомка та що робити, якщо вас приховано знімають.

Текст: Анастасія Микитенко

Як може виглядати прихована камера?

Камери стають усе меншими, тому їх легко заховати будь-де. Найчастіше їх встановлюють у детекторах диму, телевізорах, карнизах, будильниках, картинах, настінних годинниках, дзеркалах, рослинах, м’яких іграшках, DVD-програвачах і зарядних пристроях.

Якщо предмет знаходиться в невластивому йому місці, наприклад, будильник у ванній кімнаті, це має насторожити. Усі предмети, які націлені на ліжко або розташовані у ванній, також можуть виявитися пристроєм для зйомки.

Як знайти приховану камеру в орендованій квартирі або готелі?

Найшвидше можна знайти приховану камеру та жучки спеціальним пристроєм – детектором (сканером) прихованих камер. Вони не великі й варіюються у ціні від 400 до 6 000 гривень.

Якщо ви не хочете витрачатися та возити з собою сканер, то можна скористатися такими порадами:

Завантажте спеціальні застосунки

Приховані камери зазвичай передають зображення в реальному часі через бездротову мережу. Можна завантажити застосунки, які визначають підключені до Wi-Fi пристрої, наприклад Fing. Якщо ви побачили камеру або пристрій із дивною назвою, то варто ретельніше перевірити приміщення.

Скористайтеся ліхтариком на телефоні

Лінза камери зроблена зі скла, і, якщо на неї посвітити мобільним ліхтариком, вона відіб’є світло. Так ви можете перевірити окремі підозрілі предмети або кімнату. Просто вимкніть усе світло в приміщенні, просвітіть ванну та спальню ліхтариком і зверніть увагу на відблиски.

Перевірте дзеркала

Іноді у квартирах або громадських місцях встановлюють скло, яке з однієї сторони виглядає як звичайне дзеркало, а зі сторони стіни воно прозоре, через нього можна дивитися, що відбувається в кімнаті. Такі дзеркала можна виявити за допомогою ліхтарика: якщо ви посвітите на нього дуже зблизька, то побачите пустоту за ним, у якій ховається камера. Проте найдієвішим способом вважається тест на ніготь. Торкніться пальцем дзеркала і, якщо між зображенням та нігтем є відстань, то це означає, що дзеркало двостороннє.

Перевірте розетки

Деякі камери потребують постійного живлення й, відповідно, мають бути під’єднані до розеток. Перевірте, до яких приладів ведуть вилки або кабелі в кімнаті.

Вимкніть світло в приміщенні

Більшість камер мають червону або зелену маленьку лампочку, яка позначає, що камера ввімкнена та працює. Ви легко можете помітити діод у темряві, якщо власник камери забув його сховати.

Що робити, якщо ви знайшли камеру?

Дмитро Гончаренко

юрист


Прихована зйомка фізичних осіб заборонена згідно зі статтею 307 Цивільного кодексу України. Винятком може бути лише, якщо щодо вас проводять негласні слідчі розшукові дії на підставі ухвали суду. Забороняється знімати в місцях особистого користування (убиральні, душові кабінки, кабінки для приміряння та переодягання тощо). Проте якщо камера направлена не на вбиральню, наприклад, а на залу, де миють і сушать руки, то це дозволяється.

За приховану зйомку фізичну особу можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 182 Кримінального кодексу України «Порушення недоторканності приватного життя». Стаття передбачає штраф, виправні роботи, арешт або обмеження волі на строк до 3 років.

Отож, якщо ви помітили приховану камеру, то варто звернутися до поліції й подати заяву про вчинення злочину. Також ви маєте право вимагати в суді, щоб ваші фото та відео видалили й вам відшкодували завдану моральну шкоду. Ви можете обґрунтувати свою позицію на основі статті 308 Цивільного кодексу України: фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи.

Якщо це житло з AirBnb, ви також можете звернутися в сервіс, щоб вони забанили користувача та видалили його оголошення з сайту.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.