Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: як, обіймаючи себе, ми можемо знизити рівень стресу

Самостійно долаємо тривогу та занепокоєння

Про позитивний ефект фізичного контакту з іншими відомо давно. Обіймаючись чи тримаючись за руки, ми почуваємося більш безпечно, відчуваємо турботу. Але що робити, коли немає можливості обійняти когось тут і зараз? В умовах пандемії та карантину це питання стало ще більш актуальним.

Нове дослідження групи німецьких психологів показало, що самозаспокоювальні дотики допомагають знизити рівень стресу.

Дослідники припустили, що, доторкаючись до себе, людина здатна зменшити рівень «гормону стресу» – кортизолу – так само, як і під час обіймів з іншими. Щоб це перевірити, провели експеримент за участю 159 осіб. Учасників помістили в однакові стресові умови: необхідність виступити з самопрезентацією та вирішувати математичні задачі.

Знизити стрес можна було трьома способами: частина досліджуваних обіймалися з іншою людиною, частина застосовувала самозаспокоювальні дотики, третя група відволікалася складанням паперового літачка. Перші два способи виявилися значно ефективнішими: найкраще рівень кортизолу знизили обійми й дотики до себе.

Тож, психологи впевнені, не варто соромитись обіймати себе: це допоможе подолати тривогу. У досліджені пропонують декілька варіантів самозаспокоювальних дотиків. Можна покласти одну руку на серце, а іншу – на живіт чи сонячне сплетіння. Варто концентруватися на тактильному відчутті, тиску й теплі від рук.

Самозаспокоювальні дотики допоможуть згадати про турботу близьких вам людей, відчути себе в безпеці та комфорті. Автори статті говорять, що ми часто несвідомо торкаємося себе, щоб заспокоїтися. То чому б не робити це усвідомлено.

Та не забувайте обіймати ваших близьких. Це легкий спосіб підтримати їх перед стресовою ситуацією та зробити день краще.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.