Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняПитання експерту: Що відбувається з психічними розладами під час війни?

Пояснює психологиня

Питання експерту: Що відбувається з психічними розладами під час війни?
 — Є питання на Wonderzine

Війна – це велике потрясіння для психіки людини, і на кожного вона діє по-різному. У TikTok набули популярності відео, де люди, які раніше мали суїцидальні нахили, тепер хочуть пожити, а люди з тривогою не панікують навіть під час сирен. Ми вирішили перевірити, чи справді так буває й чому, і розпитали в психологині Аліни Касілової, як саме війна впливає на людей, які попередньо мали проблеми з ментальним здоров’ям.

Аліна Касілова, психологиня, психотерапевтка дитячо-батьківських стосунків

– Є два варіанти розвитку подій. Деяким людям, які попередньо мали психічні розлади, може дійсно здаватися, що вони вилікувалися. Вони можуть впасти в так званий ступор, коли здається, що з ними нічого не відбувається в емоційному плані, ніби вони нічого не відчувають. У такому стані може здаватися, ніби й психічні проблеми зникли. Ніби все, що було раніше, там і залишилося. Також може статися таке, що людина ніби «збирається» та тримає себе в руках. Вона перестає звертати увагу на свої психологічні проблеми, бо основна її задача – вижити.

Проте зараз я помічаю з практики, що більше випадків, коли розлади психіки, навпаки, загострюються. Стресові події посилюють не тільки наші хронічні захворювання, а й психологічні проблеми. Люди, які переживали депресивні стани й не проходили лікування, мають загострення. Хто раніше мав високу тривогу, зараз тривожаться в рази більше. Це можна побачити по дітях, які так само переживають стресову ситуацію війни й у них загострюються поведінкові проблеми: вони можуть бути більш агресивними щодо близьких або, навпаки, дуже сильно замикатись у собі, може посилитися гіперактивність, з’являються нові страхи та підсилюються ті, які були. Це можна помітити й у стосунках з рідними: якщо раніше були непорозуміння, то зараз стосунки можуть стати ще більш конфліктними через страх кожного члена родини.

До того ж, навіть якщо вам зараз здається, начебто війна вилікувала вас від психічних розладів, то це не зовсім правда. Насправді будь-яка тригерна ситуація може знову спровокувати посилення проблеми, яка була. Тому таким людям особливо важливо й надалі слідкувати за своїм станом та аналізувати свої емоції, адже все дуже швидко може повернутися й у ще гіршому стані.

На жаль, тригерів зараз ми не можемо уникнути. Сирени, обстріли є майже в кожному місті, і ми не можемо це контролювати чи уникати цього. Тому зараз догляд за своїм психологічним станом – це про те, щоб розуміти, як мені зараз, як я можу собі допомогти в цей момент, як зробити собі безпечний (за можливістю) простір. Говоріть про свої почуття з близькими та друзями чи то наживо, чи в листуванні; грійте себе гарячим чаєм і теплою їжею, теплим одягом: це знижує тремор тіла. Зменшуйте кількість новин, які переглядаєте за день. Також можна спробувати ігри: кубик Рубіка й тетріс допомагають переключитися.

Якщо ви відчуваєте, що ваш стан погіршується або розвиваються якісь нові проблеми в стосунках з близькими, то варто звернутися по професійну допомогу. Зараз є багато безкоштовних можливостей отримати консультації психотерапевта чи психіатра. Не мовчіть про свій стан і тримайте свій психологічний фронт.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.