Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КолонкаЯк я нафарбував нігті. Колонка Петра Заставного про чоловічий манікюр і толерантність

Як я нафарбував нігті. Колонка Петра Заставного про чоловічий манікюр і толерантність — Колонка на Wonderzine

«Від такої сильної реакції складалося враження, наче я зробив величезну помилку»

Блогер Петро Заставний вирішив нафарбувати нігті та зробив про це пост у своєму Instagram. Він отримав близько 3000 коментарів – багато з яких були негативними. Ми попросили Петра поділитися досвідом і тим, про які стереотипи говорить така реакція.

Петро Заставний

Блогер


Це був мій перший досвід манікюру. Але це не було спонтанне рішення.

Мабуть, рік тому я б ще на це не наважився. Згодом став почав помічати в Instagram, що нігті фарбують американські зірки та інші чоловіки. Коли побачив на інших, то зрозумів, що це не так «дико». Ця думка мені прижилася, я вирішив спробувати це як експеримент.

Коли я опублікував фотографію з нафарбованими нігтями, були й позитивні відгуки, але на негативних загострилася увага. І як саме писали ці негативні відгуки – інше питання. Звісно, були й такі, у яких люди писали, що їм просто не подобається. Але інші дозволяли собі писати з грубими матюками, що «це жах», «став як баба», «я в тобі розчарувався» – і це ще з цензурою. Я не очікував, що ця тема так сильно зачепить.

Серед коментарів часто зустрічається думка, що це «пропаганда ЛГБТ». Начебто через такий крок мій син виросте геєм, наприклад. Я співчуваю людям із гомосексуальною орієнтацією, які живуть у нашій країні й щодня стикаються з цим тиском.

Від такої сильно реакції складалося враження, наче я зробив величезну помилку. Хоча насправді – це суто моя справа. Чоловіки й жінки мають право на самовираження. Незалежно, чи це про роботу, творчість, зовнішній вигляд.

У нас досі залишаються безліч стереотипів про те, що таке «чоловічий учинок». Про те, що чоловік не має плакати, а залишатися сильним і все терпіти. «Врізати», послати когось чи мати мускули – не є атрибутами чоловіка чи визначальним фактором його «мужності». Я вважаю, що чоловіки мають право говорити про почуття та емоції. І всі мають право на самовираження, якщо це не суперечить правам і свободам інших.

Мені сподобався манікюр як експеримент. Я пишаюся тим, що декілька днів бачитиму його на руках як символ того, що я є частиною толерантного суспільства. Сподіваюся, для когось я став тією людиною, яка допомогла змінити стереотипне й упереджене мислення.

Редакторка:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.