Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КолонкаБудинок як місце сили. Які прогнози справдилися у 2020-му та що на нас чекає у 2021 році

Будинок як місце сили. Які прогнози справдилися у 2020-му та що на нас чекає у 2021 році 
 — Колонка на Wonderzine

Колонка Жанни Стрельникової

Жанна Стрельникова

маркетинг-консультантка


Грудень – місяць, коли всі підбивають підсумки та пророкують тренди на майбутній рік. Якщо наприкінці 2020-го всі з обережністю дають будь-які прогнози, то наприкінці 2019 року більшість з упевненістю дивилася в майбутнє й намагалася передбачити тенденції в поведінці споживачів і у світі загалом.

На початку року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі обговорювали екологічні проблеми й наслідки кліматичних змін. Тож до 2020 року повинен був додатися префікс «еко». Компанія FMCG Gurus, яка займається аналізом ставлення та поведінки споживачів на ринку, уже під час карантину прогнозувала акцент на ЗСЖ й увагу до продуктів харчування, а також популярність онлайн-доставок. За щорічним прогнозом Pinterest, на 2020 рік у трендах значилися розумне споживання, екосвідомість, поїздки всередині свого регіону, радості заміського життя.

Пропоную перевірити, що збулося, а що – ні, і зазирнути в майбутнє у 2021-й.

Екоусвідомленість

Прагнення до більш усвідомленого способу життя, сортування сміття, підтримки етичних брендів та увага до планети у 2020 році продовжили набирати обертів. Під час пандемії люди стали уважніше ставитися до свого здоров’я й стану планети. Екоактивісти неодноразово піднімали питання використання одноразових масок і рукавичок, які стали невід’ємним елементом 2020 року. Повсякденне споживання засобів захисту зросла в рази. Наприклад, під час пандемії щомісяця викидають 129 мільярдів одноразових масок і 65 мільярдів рукавичок, що впливає на екологію планети.

Також усе більше стали говорити про екосексуальність – прояв любові до природи. Піклуватися про навколишнє середовище стало не просто важливо, але ще й модно. У світі розвиваються цілі екорухи, які прагнуть скоротити кількість відходів, запобігти змінам клімату, формують нові звички й несуть їх у маси.

Наприклад, улітку австрійська мережа McDonald’s випустила колекцію купальників із перероблених трубочок для напоїв. А до 2025 року запланувала розділяти відходи й відправляти на перероблення всю упакову продукції. З нещодавніх еконовин: влада Амстердама ввела нові правила новорічного декорування. Усі лампочки повинні бути світлодіодними та з 00:00 до 6:00 усі ліхтарики й інсталяції в місті потрібно вимикати.

Феміністський аспект

2020 рік став роком жінок у політиці. Камала Харріс стала першою жінкою віце-президенткою США. Також уперше в історії президенткою Молдови стала Майя Санду, яка на виборах обійшла чинного президента країни. Визначний рік і для Греції, адже главою держави теж уперше стала жінка – Катерина Сакелларопулу.

У кіно теж чітко простежується феміністський напрям. Серіал «Гамбіт королеви» настільки полюбився глядачам, що побив рекорд Netflix. За 28 днів із початку виходу його подивилися 62 мільйони передплатників стримінгового сервісу, роман Уолтера Тевіс The Queen’s Gambit, за яким зняли серіал, потрапив у список бестселерів The New York Times, а шахи знову стали популярними.

Але справа не стільки в шахах, скільки в самому сюжеті серіалу й позиції жінки. Дівчина в «чоловічому світі» доводить, що може все, незважаючи на проблеми й залежності. Це не пряма розмова про місце жінки в суспільстві – це натяки про те, що світ не ділиться на чорне і біле, чоловіче і жіноче.

Технологічний фактор

У 2020 році слово Zoom стало таким же звичним для всіх, як сніданок. Більшість офлайн-зустрічей перенесли в онлайн, багато компаній усвідомили, що немає сенсу знімати дорогі офіси, а продуктивною може бути й віддалена робота.

Під час пандемії багато спробували зйомки в Zoom або FaceTime. І якщо на початку карантину це були більше аматорські світлини, то трохи пізніше тренд трансформувався й домашні зйомки перетворилися на комерційні.

Акцент на digital торкнувся фешн-індустрії. Коли Giorgio Armani провів показ осінь-зима 2020 без гостей, для всіх це стало абсолютно незвично й навіть шокувало. Ніяких глядачів у залі, тільки зачинені двері, моделі на подіумі та прямі ефіри в Instagram- і Facebook-акаунтах бренда. Але потім бренди стали адаптуватися до нових реалій, проводити віртуальні покази, онлайн-презентації та створювати віртуальний одяг. Є навіть мультибрендовий ритейлер діджитал-моди, де можна купити цифровий одяг від світових дизайнерів. Таким способом можна створювати контент у різному одязі й не забруднювати природу зайвими відходами від виробництва (знову ж тренд на екоусвідомленість).

Особиста екологія

2020 рік більшість людей присвятили своєму здоров’ю. Розуміючи, що пандемія небезпечна для фізичного здоров’я, багато хто зіткнувся з проблемами й ментального стану. Почуття тривоги, апатії, депресивні стани стали наслідком самоізоляції, негативних новин, постійного перебування в тривожній атмосфері.

Люди стали частіше звертатися до психологів, уряд створює додаткові служби підтримки та телефони довіри, щоб кожен міг зберегти ментальне здоров’я й попросити про необхідну допомогу.

Медицина

У 2020 році коронавірус торкнувся всіх галузей. Центральне місце, звичайно ж, посіла медицина. Порятунок людей, розробка вакцини, ризик життям – усе це заслужено віднесло медиків до списку героїв. Вони отримують звання «Люди року» від глянцевих видань, їм присвячують обкладинки: від The ​​New Yorker і Time до Vogue і Grazia.

Але також медицину торкнулися й більш глобальні зміни в бік споживачів. Діджитал-інновації дісталися й до медицини. Пацієнти стали все частіше звертатися за онлайн-консультаціями, а за звітом Accenture Digital Health Technology Vision 2020, у майбутньому кожен третій візит до лікаря буде проходити у віртуальній реальності. Тому, імовірно, телемедицина продовжить набирати популярності.

Чого чекати від 2021-го?

2020-й довів, що світ може бути непередбачуваний, а плани й рейтинги так і можуть залишитися тільки на папері. Але, наприклад, Pinterest уже передбачив, що на нас чекає в наступному році. У 2020-му, за його прогнозами, збулося 8 з 10 трендів: мода на 90-ті, повне заземлення, розумне споживання й будинок як місце сили (усі ж це відчули в 2020-му?).

Отже, якщо вірити Pinterest, у 2021 році на нас чекає:

  • мода: athflow – розслаблений стиль, у якому елегантність стикається зі спортом. Він підходить як для офісу, так і для йоги;
  • краса: skinimalism – мінімум косметики, максимум природної краси;
  • автомобіль: тепер це не тільки засіб пересування, а й місце для побачень чи усамітнення;
  • облаштування будинку: люди будуть багато уваги приділяти кожній деталі: від тарілок ручної роботи до незвичайного посуду;
  • здоровий сон: ще більше турботи про себе;
  • їжа: сам собі шеф-кухар у домашніх умовах;

Що чекає на нас у 2021 році, передбачити до найдрібніших деталей складно, але 2020-й нас здивував настільки, що, здається, ми готові до всього.

Текст:

Жанна Стрельникова

Редакторка:

Анна Хаєцька

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.