Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Колонка«Що ця дівчинка може розповісти?» Я 8 років у фінансах і досі стикаюся з упередженнями

«Що ця дівчинка може розповісти?» Я 8 років у фінансах і досі стикаюся з упередженнями — Колонка на Wonderzine

Від дрес-коду до ейджизму

Альона Мисько

CEO та засновниця Fuel Finance


«Ти так підеш на зустріч? Тобі краще одягнути костюм або піджак, так ти виглядатимеш серйознішою»

«Та що ця дівчинка може нам розповісти про фінанси? Що, нема нікого постарше й із більшим досвідом?»

«Це фото, яке ти запостила – не дуже окей. Фінансисти мають бути більш серйозними, таке постити тобі не варто на майбутнє»

Мене звати Альона, я CEO-founder компанії Fuel Finance та працюю у фінансах уже понад 8 років.

Я почала працювати ще коли вчилася на магістратурі в «Київській школі економіки» (КSE). Спочатку пішла в податковий відділ у «четвірці» (компанії Deloitte, PwC, EY, KPMG – ред.), потім працювала там аудиторкою і в консалтингу. Далі мене захантили в будівельну компанію – саме там почалися перші упередження.

Тоді мені було 22–23 роки. Я була єдиним фінансистом і наймолодшою серед працівників усієї компанії, середній вік людей був 35–40 років. Я бачила в колег здивування в очах. Мені було складно завоювати їхню довіру саме через свій вік. Звісно, після декількох зустрічей вони починали більше прислухатись і побачили мій професіоналізм.

Але перше враження, яке відіграло роль, це: «Що взагалі розуміє ця 22-річна дівчинка? Про які бюджети може розповісти?». Це продовжувалося – у підколках або несерйозному сприйнятті моїх задач. Наприклад, якщо я ставила завдання, його могли не виконати, хоч було чітке розуміння, що це важливо для бізнесу. 

Декілька разів я їздила на будівництво, щоби подивитися, як усе влаштовано, що стоїть за цифрами. Звісно, коли я ставила багато питань – бо ця сфера нова для мене – то бачила, як підсміювалась наді мною будівельна команда або технагляд. Я на це не зважала й це не зупиняло мене в кількості питань. Бо в мене була мета розібратись у цій сфері, тому все інше на шляху до неї було дріб’язковим, хоч іноді й неприємним.

Наступний етап прийшов із моєю компанією Fuel Financе: ми обрали яскравий колір у брендингу й вирішили, що не будемо ходити в костюмах. Так, у нас немає жодного офіційного дрес-коду в компанії. Таке самовираження й воля дають розкритися й відчути себе впевнено в тому, що в команді всі тебе приймають і підтримують. І хоч наші клієнти прогресивні, я кілька разів чула рекомендації щодо того, що нам потрібно бути серйознішими, не показувати те, що ми молоді, виглядати стриманіше. Адже фінансист обов’язково має бути у сорочці й зі шкіряним портфельчиком! Такі упередження часто заважають на старті роботи з новими клієнтами.

Коли я працювала на курсі «Суперлюди», під рекламою зі мною було багато коментарів: «Що ця дівчинка може розповісти нам про фінанси?». Хоч у моїй компанії я вважаюся «старшою». Якось один клієнт попросив: «Чи можна поспілкуватися з кимось постарше?», і його відправили до мене. Усі фінансисти в нашій компанії молоді, це не заважає їм бути прокачаними у своїй сфері. У деяких із них за плечима десятки проєктів, яких може не бути у фінансиста, якому 40–45 років. Разом із тим кожен із них досі стикається зі словами: «Ми не хочемо з ним працювати, він занадто молодий».

Я теж пропрацьовувала свої упередження, бо думала, що якщо фінансисту 35–40 років – то він звик працювати по-іншому й не підійде нашій компанії. Протягом останніх інтерв’ю ми набираємо людей старших за нас, які мають схожий підхід до роботи. Основним є прогресивність і готовність вчитися нового. А це не залежить від віку взагалі. Я рада, що зараз для мене це не грає ніякої ролі, я завжди дивлюсь на професійність і на те, як людина себе проявляє та який дає результат.

Зараз ми не звертаємо уваги на упередження щодо нашого віку чи вигляду. Головне – показувати своїм розумом, якісною та професійною роботою, що це взагалі не відіграє жодної ролі. Навіть коли ми починаємо працювати з великими компаніями, бухгалтери або фіндиректори дивляться на нас косо, та я не засуджую їх. У мене є повне розуміння, що ми покажемо результат, і це говоритиме про нас більше, ніж наш вік.

Як CEO компанії, де працює вже 23 людини, можу сказати, що кожен член команди різний та проявляє себе по-різному. Комусь зручно в костюмі, комусь просто у джинсах і футболці. Комусь 30 років, а комусь 20. І це аж ніяк не впливає на результат тих завдань, які стоять перед ними. Зараз я помічаю, як клієнти дивуються після першого місяця спільної роботи, що дійсно цей хлопець або ця дівчина 25-ти років можуть видати крутіший результат за внутрішнього фінансового менеджера з більшим досвідом.

Бо справа не у віці, а лише в тому, наскільки ти інвестуєш у свої знання, розвиток, досвід і наскільки твоя швидкість у цьому вища за швидкість інших.

Текст:

Альона Мисько

Редакторка:

Софія Пилипюк

Ілюстрації:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.